Nieuws Duurzaamheid
Ondernemers zetten plantaardig alternatief pastasaus in de markt
Pianta Pasta wil Nederland veroveren met volledig plantaardige Italiaanse pastasauzen. Veganisten zullen deze innovatie zeker omhelzen, maar de mannen van Pianta willen juist de flexitariër een heerlijk en verantwoord alternatief bieden. ,,Daar is namelijk nog markt en impact te behalen.''

Ondernemers Erik van Gangelen (rechts) en Dirk Schnellen ontmoetten elkaar bij de studentenvereniging in Rotterdam.
Erik van Gangelen en Dirk Schnellen ontmoetten elkaar achttien jaar geleden bij de studentenvereniging in Rotterdam. Na hun studies gaan ze elk hun eigen weg, maar via social media houden ze contact. Twee jaar geleden vond de hereniging plaats. Een samenkomst die leidde tot de geboorte van Pianta Pasta, de volledig plantaardige pastasaus met de smaak, bite en structuur van de 'tradizionale' Italiaanse bolognesesaus.
,,Ik heb tijdens en na mijn studie voor verschillende multinationals gewerkt. In sales en business development, zowel in de out of home markt als in retail. Vaak in een heel vrije en ondernemende rol. Bijvoorbeeld om nieuwe afzetkanalen te vinden buiten het normale circuit. Maar de vrijheid binnen een gevestigde multinational is altijd beperkt en maakt het moeilijk echt vrij te werken. Het past bij mijn karakter om de klant centraal te stellen en wat extra’s te doen door interne grenzen op te zoeken. Aan het einde van de dag ging het er echter alleen over of je je doelstellingen had bereikt. Daarvan werd ik niet langer gelukkig", zo ondervond Schnellen.
Lees ook: Beyond Meat gaat vegaburgers in Nederland produceren
Toekomstbestendigheid
Mede doordat hij voor zijn werkgever verantwoordelijk werd voor het op de markt brengen van een biologisch product zag Schnellen de toekomstbestendigheid van duurzaamheid en biologisch. ,,Ik wilde graag voor mijzelf beginnen, ook om op mijn eigen manier te werken. Ik ben succesvol van start gegaan met het importeren en verkopen van zogenaamde 'foodhuggers'. Deze siliconen vormen vervangen het gebruik van 'single use' plastic en houden groente en fruitrestanten langer goed", zegt Schnellen.
Van Gangelen is tijdens zijn studie als zelfstandig opererend freelance journalist en ontwerper begonnen, maar kwam later kort terecht in het bank- en verzekeringswezen. Daar werd hij echter niet warm of koud van, waarna het ondernemerschap weer lonkte. Onder andere in de biosector.
“Wat mij in al die jaren opviel, was dat er amper verantwoorde tussendoortjes waren. Ja, wat snoep uit de automaat. Dan kun je er weer even tien minuten tegen. Daar heb je dus niks aan. Met een vriend ben ik notenrepen gaan fabriceren. Van niks hebben we ons merk justnuts opgebouwd tot goed draaiend bedrijf dat onder andere bij Albert Heijn, Jumbo, Plus, NS Retail en in vier andere landen te verkrijgen was. Het bestaat nog altijd, maar is nu in Duitse handen. Wij hebben het gedwongen moeten opgeven omdat onze grootste afnemer er mee ophield", aldus Van Gangelen.
''Weegschaaltje erbij, grammetje van dit of dat meer of minder en weer een potje koken''
Pastasaus
De twee mannen spreken elkaar zo'n twee jaar geleden weer en Schnellen dropt zijn plan om een eigen product te ontwikkelen. Iets waar hijzelf achter kan staan en dat de consument waardeert. Van Gangelen loopt dan al rond met het idee van plantaardige sauzen en al brainstormend komen ze uit bij plantaardige pastasauzen. Met als uiteindelijk doel: het plantaardige merk onder de pastasauzen worden. In een naam genoemd worden met de grote merken op dit gebied.
Nog voordat ze de receptuur hadden, ontwierp Van Gangelen met zijn ontwerpkennis een digitale verpakking en bouwde een webshop waar het veganistische aspect van hun saus werd benadrukt. ,,Er waren al potten besteld terwijl we nog moesten beginnen", lacht Van Gangelen.
Lees ook: Je gasten gemalen krekels voorschotelen: deze ondernemer durft het
Drive
Het gaf hen de drive om echt van start te gaan. ,,We hebben heel wat uren doorgebracht in de keuken. Weegschaaltje erbij, grammetje meer of minder van dit of dat en weer een potje koken. We hebben heel Europa doorzocht om de beste producten te vinden. Tomaten uit Italië, plantaardige pittige worst uit Duitsland en ga zo maar door. De eerste twee sauzen staan nu in de supermarkt en de eerste resultaten zijn goed. Veel gesprekken en proeverijen met consumenten maken duidelijk dat het een goed product is: veel groente, authentieke smaak en de echte structuur en smaak van pittige worst of gehakt. Als iemand hier een dag vlees voor laat staan, dan hebben wij ons doel bereikt", zegt Schnellen.
Plek in de supermarkt
Het gevecht om een plek in de supermarkt is niet gemakkelijk. Het verleden van Schnellen als verkoper in de retail, waarbij hij graag de extra meter maakte voor zijn klanten, heeft hem in dit verband echter geen windeieren gelegd. ,,Ik kom door mijn kennis en netwerk makkelijker ergens aan tafel en ik kan meepraten als het gaat om positionering in de supermarkt of hoe wij het aanleveren kunnen optimaliseren voor onze afnemers. Daardoor zijn wij nu al in 260 supermarkten van PLUS te vinden. En daar gaat het, op korte termijn, zeker niet bij blijven", belooft Schnellen.