Nieuws Duurzaamheid

Ondernemers: wet- en regelgeving belemmert circulaire transitie

De wet- en regelgeving wordt door ondernemers als de grootste belemmering ervaren in de circulaire transitie. De meest interessante vraag die bij dit probleem gesteld kan worden, is hoe circulaire ondernemers kunnen helpen de transitie te versnellen? Tijdens de zevende editie van de Week van de Circulaire Economie (maandag 7 t/m zaterdag 12 februari) geven meer dan honderd pioniers uit diverse branches het goede voorbeeld hoe zij het circulaire model omarmen.

Van onze redactie 2 februari 2022

Ondernemers wet regelgeving circulaire transitie

Foto: Shutterstock

In de 'notitie Rode Draden' signaleert het Versnellingshuis jaarlijks structurele belemmeringen die bedrijven ervaren bij circulair ondernemen. In de publicatie van 2022 komt de wet- en regelgeving als een sterke belemmering naar voren. Daaronder worden ook obstakels in fiscaliteit, subsidieverstrekking en vergunningverlening geschaard. Van de respondenten vindt 70 procent de huidige wet- en regelgeving ongeschikt voor hun circulaire activiteiten. Het aanpassen van wet- en regelgeving is ook de meest gewenste interventie, genoemd door 50 procent van de respondenten.

Circulair en klimaatneutraal ondernemen als de norm

,,We zien dat ondernemers heel graag inzetten op zo veel mogelijk hergebruik van grondstoffen en zo weinig mogelijk afval, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. ,,Ik vind dat we het bedrijven zo makkelijk mogelijk moeten maken, juist ook voor het midden- en kleinbedrijf. Zodat we van circulair en klimaatneutraal ondernemen met elkaar de norm maken.”

Lees ook: Deze circulaire ondernemers boeken sociaal, ecologisch en financieel succes

Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Foto: Rijksoverheid

De 8 grootste belemmeringen voor circulaire bedrijven op een rijtje

  1. Beleid, wet- en regelgeving
  2. Coördinatie van de transitie
  3. In rekening brengen van milieubelastende effecten
  4. Richting van de transitie
  5. Markt voor circulaire producten en diensten
  6. Financiering
  7. Handel in secundaire producten, materialen en grondstoffen
  8. Kosten van arbeid

Anderen inspireren door kennis te delen

Als het om hun eigen bedrijfsvoering gaat, zijn bedrijven redelijk positief over de te volgen route in de circulaire transitie. Vooral koplopers weten welke circulaire doelen ze willen bereiken en met welke oplossingen ze daar kunnen komen. Beginnende bedrijven zijn echter meer zoekend. ,,Koplopers zijn de aanjagers van de circulaire transitie en daarom is het extra belangrijk om hen tijdens de Week van de Circulaire Economie een podium te geven”, verzekert Jan Heijns als projectleider Week van de Circulaire Economie. ,,Bio-aromaten als groen alternatief voor chemicaliën, oude kleding hergebruiken voor warme dekens of PHA (natuurlijk kunsstof) als een nieuw soort bioplastic voor verpakkingen; doordat de mensen achter deze initiatieven hun kennis delen, inspireren ze anderen om stappen te zetten. We zien ook uit 'de notitie' dat experimenteren met circulariteit goed gaat en veel gebeurt.”

60 procent van de respondenten geeft aan dat ze genoeg experimenteren om een volgende stap in circulariteit te maken. Die experimenten beginnen ook op te vallen: 41 procent van de respondenten zegt voldoende inspirerende voorbeelden van circulaire activiteiten te zien in diens sector of keten. Heijns: ,,Als pionierende organisaties het goede voorbeeld blijven geven, maken we samen een positieve impact op het klimaatdoel van 2030.”

Dit zijn de highlights tijdens Week van de Circulaire Economie

Met meer dan 200 (online) evenementen zoals workshops, debatten en inspiratiesessies tonen ondernemers, bedrijven en overheidsinstellingen hoe zij het circulaire model omarmen. De Week van de Circulaire Economie start op maandag 7 februari met de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Tijdens deze conferentie worden veertig deelsessies georganiseerd, verdeeld over twee rondes, waarin deelnemers concrete handvatten krijgt om morgen aan de slag te gaan. Daarnaast strijden negen veelbelovende bedrijven en publieke instellingen om de Circular Awards 2022.

Over het Versnellingshuis

Het Versnellingshuis helpt ondernemers de (volgende) stap te zetten in de circulaire economie. Dat doet het door ondernemers te inspireren en informeren, in contact te brengen met andere ondernemers of door ze te begeleiden met de kennis en expertise waarover het Versnellingshuis reeds beschikt. Daarnaast werkt het ook aan sectorbrede transities.

Het Versnellingshuis is in februari 2019 gelanceerd en is een samenwerking van het Ministerie van IenW, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein en MVO Nederland. Samen ontsluiten zij een groot netwerk van andere partijen en loketten, waaronder RVO.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws