Nieuws Duurzaamheid

Ondernemers weten niet precies wat de duurzaamheidsdoelen van de VN zijn

Weet jij als ondernemer niet precies wat de Sustainable Development Goals (SDG's) van de VN zijn? Dan ben je niet de enige. Uit een online peiling door MKB Servicedesk blijkt dat 8 op de 10 mkb-ondernemers het niet zo goed weet.

De Ondernemer 26 juli 2017

Aarde duurzaam

Overheden en grote bedrijven en organisaties zetten zich al in om deze 17 zogenoemde Global Goals van de VN, die gaan van hongerbestrijding tot gendergelijkheid, uiterlijk in 2030 te behalen. Maar, de inzet van het wereldwijde midden- en kleinbedrijf is hiervoor doorslaggevend, zo stelt de VN.

Hoe je als Nederlandse ondernemer aan deze doelen kunt bijdragen? Daarover lees je alles in het artikel met Onno Smit van Oxfam Novib.

Verschillen per branche

De peiling onder 600 Nederlandse bedrijven laat grote verschillen zien tussen de verschillende branches. In de zakelijke dienstverlening zijn de SDG's het bekendst: 46 procent heeft wel eens van de doelen gehoord en 31 procent weet zelfs precies wat ze inhouden. Bij financiële instellingen is dat heel anders. Hier geeft 83 procent aan nog nooit gehoord te hebben van de Global Goals.

Lees ook: 75% van de ondernemers vindt duurzaamheid belangrijk

Begaan met de wereld

Om de ondervraagde ondernemers meer inzicht te geven in de SDG's, kregen zij een overzicht te zien van de verschillende Goals. Vervolgens gaf 80 procent van de ondervraagden aan binnen vijf jaar één of meer doelen in de bedrijfsplannen te willen opnemen. Als voornaamste reden wordt het begaan zijn met de wereld opgegeven. De ondernemers die aangeven de SDG's waarschijnlijk niet te zullen implementeren, geven als belangrijkste reden op dat ze het idee hebben, dat ze geen verschil kunnen maken met hun bedrijf.

Doorslaggevende groep

In Nederland bestaat 99 procent van het bedrijfsleven uit MKB. Samen zijn zij goed voor 60 procent van de totale Nederlandse economie. Volgens de VN zijn juist mkb-ondernemers daarom de doorslaggevende groep. Ondernemers die samen met medewerkers één of meerdere doelen centraal stellen in hun plannen, kunnen elk een klein verschil maken. Doen miljoenen ondernemers dat wereldwijd, dan is de gezamenlijke impact heel groot.

Zeventien SDG's

Ondernemers hebben weinig inzicht in hoeveel SDG's er daadwerkelijk zijn. Slechts een op de tien ondervraagden weet dat dit aantal tussen de 17 en 20 ligt. De zeventien SDG's worden niet allemaal even interessant gevonden. Ondervraagden kozen voornamelijk de volgende Goals als meest aansprekend: 3 Goede gezondheid en Welzijn, 2 Geen honger en 4 Kwaliteitsonderwijs.