Nieuws Duurzaamheid

De snelle opmars van waterstof als brandstof: proef met vuilniswagen

Waterstof als brandstof voor auto’s is in opmars en de ontwikkeling gaat sneller dan je denkt. Een vuilniswagen op waterstof van afvalverwerker Cyclus rijdt nog dit jaar in een deel van het Groene Hart.

Peter van den Belt 1 februari 2021

Vrachtwagen waterstof breda nemo

Nemo is de eerste Bredase vuilniswagen die op waterstof rijdt. Foto: Rob Musters

Waterstof, mits groen geproduceerd, veroorzaakt geen luchtvervuiling en kan daarom een belangrijke bijdrage leveren aan een meer duurzame samenleving, schrijft het AD. Cyclus verwacht de vuilniswagen op waterstof halverwege dit jaar in te zetten. De afvalverwerker krijgt dan meteen een mobiel laadstation in Gouda. ,,Het is voor ons een proef van een half jaar", zegt woordvoerder Jasmijn Kooijman.

De wagen wordt gehuurd. Kooijman: ,,We kijken hoe we deze het beste kunnen inzetten in heel ons gebied. Zo kunnen we op verschillende plekken ervaring opdoen met verschillende varianten van gebruik, in de stad en op het platteland."

"Als we een paar jaar verder zijn, verwacht ik dat waterstof een grote vlucht neemt. Het is niet meer weg te denken"

Rob Knop, Van de Lindengroep Waddinxveen

Meerdere tankstations voor waterstof in aantocht

En er zit meer aan te komen. Een tankstation voor waterstof in Waddinxveen zit in de planning, terwijl er ook al een vergunning is afgegeven voor een tankgelegenheid aan de N11 in Bodegraven. Even verderop aan de A12, bij het nieuwe hoofdkantoor van Hoogvliet, wordt volgend jaar al een tankstation geopend. Voor de Woerdense regio komt er in 2022 een tankstation voor groene waterstof bij Lage Weide in Utrecht.

Volgens Gijs Beyer van de werkgroep A12-corridor, waarin bedrijven samen naar de mogelijkheden van de nieuwe brandstof kijken, moeten overheden nog wel overstag gaan. ,,Wanneer je bepaalt dat vervuilende auto’s de binnenstad niet meer in mogen of als je uitspreekt duurzaam te willen zijn, kun je zelf niet met vervuilende wagens blijven rijden."

Dit zijn de voor- en nadelen van waterstof

Rijden op waterstof heeft volgens Beyer een aantal voordelen boven elektrisch rijden. ,,Je hebt een groter kilometerbereik en het tanken gaat net zo snel als bij een benzineauto." Nadelen zijn er ook. Een door waterstof aangedreven vrachtwagen bijvoorbeeld, is in aanschaf zes keer zo duur als een gewone truck. En je kunt nog nauwelijks tanken.

Lees ook: Gronings familiebedrijf wil de Tesla van waterstoftrucks worden

Rob Knop van de Van de Lindengroep in Waddinxveen is enthousiast waterstofapostel. Zijn bedrijf leverde het afgelopen jaar ruim de helft van alle 140 Hyundai-Nexo’s die in Nederland zijn geleverd. Die gingen naar leasebedrijven, vervoersbedrijven, enkele particulieren en ministeries. Knop: ,,Je kunt zien dat er groei in zit. Toen we in 2013 begonnen met waterstofauto’s, verkochten we er tien. Als we een paar jaar verder zijn, verwacht ik dat waterstof een grote vlucht neemt. Het is niet meer weg te denken. Al zijn we er natuurlijk nog lang niet, want er is op dit moment geen verdienmodel."

'Verdienmodel komt er als kabinet fiscaal stappen zet'

Dat ziet ook Beyer: ,,Dat zal er pas komen als het kabinet fiscaal stappen zet, bijvoorbeeld door vervuilende auto’s extra te belasten en zero emissie transport financieel beloont. Rijden op waterstof is per kilometer duurder dan andere brandstoffen. Bedrijven vinden een voertuig nu prima als showcase om te laten zien dat ze goed bezig zijn, maar ze gaan nog niet de hele bedrijfsvoering omgooien."

"We willen over niet al te lange tijd met twee waterstoftrucks gaan rijden. Vooral voor de lange afstanden"

Peter de Vries, directeur transportbedrijf Snel

Nieuwsgierig, maar de investering is hoog

Peter de Vries, directeur van transportbedrijf Snel in Woerden: ,,We willen over niet al te lange tijd met twee waterstoftrucks gaan rijden. Deze zijn echter nog in ontwikkeling bij DAF. Ze zullen vooral gebruikt worden voor de lange afstanden. Daar ligt de toekomst voor waterstof, maar dan moeten er wel meer plekken zijn om te tanken."

Directeur Marco Pfaff van Jocotrans in Bodegraven: ,,Ik ben nieuwsgierig, maar de investeringen zijn voor ons nog te hoog en de subsidies te laag. Om emissievrij te rijden ben je echter wel aangewezen op waterstof. Daar kun je langer op doorrijden dan op elektriciteit. Het is voor ons toch wachten tot wagens echt in productie worden genomen."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.