Nieuws Duurzaamheid

Deze startup wil meubelindustrie en woningbouw op z'n kop zetten met duurzame bouwmaterialen

Een circulaire marktplaats voor de bouw- en de meubelbranche, dat is hoe je Pacha Panels het best kunt omschrijven. Het in Zaandam gevestigde bedrijf opende woensdag voor het eerst haar deuren met als belangrijkste doel de industriestandaard 180 graden te doen draaien.

Van onze redactie 26 mei 2021

Pacha panels circulair woningbouw meubelindustrie

Pacha Panels is transparant over de herkomst en de samenstelling van de materialen die het levert. Foto: Shutterstock

,,Wij willen marktleider worden in de levering van gezonde, biobased en herbruikbare materialen voor de interieur- en woningbouw en de meubelindustrie", steekt Geert-Jan Smits als oprichter van Pacha Panels van wal. Na tien jaar actief te zijn geweest in de designwoonbranche ontstond bij hem het idee om de industrie een alternatief te bieden voor de materialen die normaal gesproken op de afvalhoop belanden wanneer de levensduur ervan ten einde is gekomen.

Hele gebouwen optrekken uit duurzame materialen

,,De toekomst is circulair en daarin moeten producten worden ontworpen die geschikt zijn voor reparatie en hergebruik. Je kunt hele interieurs en gebouwen van duurzame materialen maken die eindeloos herbruikbaar zijn. Met de materialen die wij aanbieden hopen we de industriestandaard dan ook die kant op te bewegen."

"We ondersteunen de klant met milieu-impactberekeningen en zijn betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe circulaire concepten"

Carlo Kastelijns, Pacha Panels

Pacha Panels positioneert zichzelf als een circulaire marktplaats voor de bouw en de meubelbranche. De belangrijkste productcategorieën van Smits en zijn team zijn constructieve en decoratieve panelen, isolatiematerialen, natuurverf en afwerking en zoals toplagen, gevelbekleding en wandafwerking. Het in Zaandam gevestigde bedrijf is volgens Smits deels voorraadhoudend en maakt deels gebruik van de voorraden die aanwezig zijn bij leveranciers. ,,De verkoop vindt online plaats, maar ook via adviseurs die in samenwerking met de eindklant circulaire oplossingen aandragen", aldus Smits.

Zaandammers hebben eigen laboratorium

Naast de verkoop van biobased materialen richt Pacha Panels zich ook op materiaalonderzoek in haar eigen Pacha Lab. In het monumentale pand waarin de Zaandammers opereren, worden nieuwe biobased materialen uitgetest op kwaliteit, sterkte en toepasbaarheid. Het Lab heeft een eigen lijmstraat met pers om nieuwe combinaties van materialen te ontwikkelen. ,,Daarnaast doen we aan material matchmaking, ondersteunen we de klant met milieu-impactberekeningen en zijn we betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe circulaire concepten,” aldus Carlo Kastelijns namens Pacha Panels. ,,Op de materialen wordt een terugnamegarantie afgegeven en wij zijn ook actief in het refurbishen van materialen die normaal gesproken niet langer bruikbaar zouden zijn."

De materialen van Pacha Panels zijn gemaakt van natuurlijke afvalstromen of snelgroeiende gewassen die veel CO2 opnemen. Ze bevatten geen vervelende (kankerverwekkende) stoffen en zijn volledig herbruikbaar wanneer het einde van de levensduur bereikt is.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws