Nieuws Duurzaamheid

Picnic test met glas ophalen en hergebruiken: 'Glasbak verleden tijd'

Flessen in een glasbak gooien en laten omsmelten tot een nieuw product? Wel duur, niet duurzaam. Daarom begint Picnic in Alphen aan den Rijn met het inzamelen van glazen verpakkingen voor hergebruik. ,,Glas kun je eindeloos blijven hergebruiken zonder dat de kwaliteit afneemt.”

Jan Boogaards (AD) 28 september 2022

Picnic glas hergebruik alphen

Alle Picnic-bezorgers in Alphen nemen voortaan net als Danny de lege flessen weer mee terug. Menno (rechts) is blij met de proef; hij hoeft nu niet in de regen naar de glasbak. Foto: Merel Klijzing

Volgens cijfers van Milieu Centraal gooit elke Nederlander jaarlijks gemiddeld 27 kilo glas weg. In de glasbak worden potten en flessen (kapot) gegooid en vervolgens wordt het glas omgesmolten tot een nieuw product. ,,Erg inefficiënt en vervuilend”, zegt Picnic-medeoprichter Michiel Muller tegen het AD.

De online supermarkt heeft de handen daarom ineengeslagen met het jonge bedrijf PAKT. Samen gaan zij de glazen potten en flessen nu verzamelen, sorteren en schoonmaken, waardoor je glas een ‘oneindig leven’ kunt geven.

Proef van tien weken in Alphen

,,Alleen al in Alphen kan er met dit nieuwe initiatief zo’n drie miljoen kilo glas per jaar worden hergebruikt zonder dat er glas verloren gaat”, zegt Muller optimistisch. ,,Door het gemak waarmee je glazen verpakkingen kunt inleveren verwachten we dat een groot deel van onze klanten meedoet. We denken de komende tweeënhalve maand tienduizenden glazen verpakkingen in te zamelen.”

Die periode, tien weken, is namelijk de tijd waarin de proef wordt gehouden. Mensen hoeven niet meer naar de glasbak, maar kunnen hun flessen en potjes meegeven aan hun Picnic-leverancier, die daarvoor speciale kratten bij zich heeft. PAKT haalt de glazen verpakkingen vervolgens op bij de hub van Picnic in Alphen.

"We hebben vooraf gekeken wat de beste regio zou zijn. Alphen heeft veel jonge gezinnen en gooit volgens het CBS een gemiddeld aantal kilo’s in de glasbak"

Marco Van Hellenberg Hubar, growth analist

Lees ook: Amsterdam heeft primeur: eerste vegan supermarkt opent deuren

Hele proces is geautomatiseerd

Maar waarom wordt deze test juist hier gedaan? Volgens growth-analist Marco Van Hellenberg Hubar was die keuze niet zo moeilijk. ,,We hebben vooraf gekeken wat de beste regio zou zijn. Alphen heeft veel jonge gezinnen en gooit volgens het CBS een gemiddeld aantal kilo’s in de glasbak. Een goede weerspiegeling van de maatschappij dus. Als het hier gaat werken, willen we het verder in Nederland gaan uitrollen.”

Het begin is er al. Ook groentefabrikant HAK en Kesbeke tafelzuren hebben zich aangesloten bij PAKT. Oos Kesbeke, de directeur van het familiebedrijf, is positief. ,,We moeten denken aan onze volgende generatie, weet je”, klinkt het met een Amsterdams accent. ,,Ik vind het prachtig als je je krachten gaat bundelen. Alleen dan kan dit een succes worden. Wij willen voorop lopen, niet aansluiten. Daarom doen wij mee. En ik verwacht dat dit een succes wordt.”

Door glazen verpakkingen te hergebruiken kan er volgens Muller tot 85 procent CO2 bespaard worden in vergelijking met glazen potten die eenmalig worden gebruikt. ,,Met deze pilot dragen we ons steentje bij aan een circulaire economie, waarin we materialen zo veel mogelijk hergebruiken of recyclen. PAKT sorteert de flessen en potten en maakt ze schoon, zodat de fabrikant ze weer kan vullen. Het gehele proces is geautomatiseerd.”

"Ook het recyclen van ver­pak­kings­glas draagt bij aan een circulaire economie, want glas kan onbeperkt en zonder kwa­li­teits­ver­lies gerecycled worden"

Yvonne van Moort, Cyclus

Glas kan onbeperkt en zonder kwaliteitsverlies gerecycled worden

En ook Cyclus, afvalbedrijf in Midden-Nederland, omarmt het initiatief. ,,Goed dat steeds meer producenten hun verantwoordelijkheid nemen om hun producten en keten circulair te maken. De pilot van Picnic in de regio Alphen is daar een voorbeeld van. Picnic maakt gebruik van re-use door de bestaande glazen verpakkingen te laten reinigen en vervolgens weer aan te bieden bij fabrikanten. Re-use staat hoger op de ladder van circulariteit dan recycling”, zegt communicatieadviseur Yvonne van Moort.

,,Ook het recyclen van verpakkingsglas draagt bij aan een circulaire economie, want glas kan onbeperkt en zonder kwaliteitsverlies gerecycled worden. Cyclus omarmt alle initiatieven die bijdragen aan hergebruik, want ons doel is om afval te verminderen.”

Lees ook: Lightyear, Picnic en Pieter Pot aan top in startup-lijst LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws