Nieuws Duurzaamheid

Pizzabakker gaat op vega-toer en spaart dan 3300 koeien per jaar

Manon van Essen (32) uit Nijkerk gaat met haar bedrijf Magioni Pizza, dat elke dag in negen landen dertienduizend pizza’s maakt, op de vegetarische toer. Alle vleesproducten worden vanaf april geweerd. Dat maakt ze vandaag bekend op de eerste dag van de Nationale Week Zonder Vlees.

Remco Regterschot 11 maart 2020

Laatste update: 12 maart 2020 17:45

Pizza Manon Essen vega Nijkerk nationale week zonder vlees

Manon van Essen, founder en CEO van Magioni Pizza. Foto's: Magioni Pizza

Poeh, geen salami meer op pizza’s, Manon?
Van Essen: ,,Niet op die van ons in ieder geval. Geen enkel vleesproduct meer vanaf april.’’

Waarom niet?
,,Het is hoog tijd dat we met ons allen beter gaan kijken naar ons voedingspatroon en de sporen die we daarmee achterlaten op deze planeet. De voedingsindustrie moet daarin zijn verantwoordelijkheid nemen. Voorop lopen als het gaat om een bijdrage aan een betere toekomst. Met het schrappen van vlees maken we een duidelijk statement.”

"Onze pizza’s worden nu verkocht in negen landen en elke dag maken wij dertienduizend pizza’s."

Manon van Essen, oprichter en ceo van Magioni Pizza

Een risicovol statement, ook?
,,Zeker, 86 procent van de pizza’s bevat vleestoppings. Commercieel gezien lijkt het daarom niet zo handig, maar ik houd van risico’s nemen. Gelukkig hebben wij goede vleesvervangers.’’

Verandering begint bij jezelf

Vorig jaar oktober vertelde je ons al dat er een nieuwe productlijn zat aan te komen. ‘In ieder geval iets gezonds’, zei je. Dit idee?
,,Klopt, toen borrelde het al. Kijk, toen ik met Magioni begon, kon ik niet eens een treinkaartje naar Albert Heijn in Zaandam betalen en startte ik met 30 euro omzet per maand. Het belangrijkste is om te geloven in je verhaal. Toen het balletje eenmaal ging rollen, groeide Magioni heel hard. Onze pizza’s worden nu verkocht in negen landen en elke dag maken wij dertienduizend pizza’s. Het team groeide mee en we werden commerciëler. Meer omzet draaien is goed, maar een paar maanden geleden zijn we gaan zitten en vroegen we ons af: wat wil je als bedrijf uitstralen? Waar staan we voor? De conclusie was dat verandering bij jezelf begint en dat we een aantal pijlers echt belangrijk vinden voor de aankomende jaren.’’

Hoeveel vlees gaan jullie op deze manier besparen?
,,Zo’n 3300 koeien per jaar. Maar het gaat niet alleen om vlees. De andere pijlers zijn: gebruik van meer verantwoorde graansoorten voor de pizzabodems en een gezonde, actievere levensstijl. Daar staan wij voor en daarom zijn wij komend jaar ook vaak te zien tijdens sportevenementen.’’

Pizza Manon Essen vega Nijkerk nationale week zonder vleesc

Toevallig ook nog in Nijkerk, waar je vandaan komt?
,,Wie weet. Ik kom daar persoonlijk in ieder geval nog vaak genoeg.’’