Nieuws Duurzaamheid
Plan provincie dwingt boeren tot zware investeringen
Het uur U nadert. Nog een week, en dan neemt een meerderheid van Provinciale Staten wellicht een besluit dat honderden boeren voor zware investeringen plaatst, een flink aantal zelfs tot stoppen dwingt, schrijft het Brabants Dagblad.

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers volgt het debat met argusogen. ,,Ik ben een echte democraat, dus ik zal een besluit altijd respecteren. Maar wel met de les in mijn achterhoofd die mijn vader me leerde: onzin corrigeert zichzelf altijd. En dat gaat hier ook gebeuren, de wal gaat het schip keren. Want wat hier gebeurt, kán niet."
Onuitvoerbaar
,,Het is onuitvoerbaar. Boeren worden voor grote investeringen geplaatst (het milieuvriendelijker maken van stallen voor 2022, red.) terwijl de technieken die daarvoor nodig zijn in sommige gevallen nog niet eens beschikbaar zijn. Bij het stalderen, het afbreken van oude stalruimte in de buurt om een nieuwe stal te mogen bouwen, moet een uitbreidende boer zélf de kosten voor de sloop voor zijn rekening nemen. Dat heeft de provincie zomaar eenzijdig besloten. De onderzoeken van de provincie zélf wijzen uit dat de maatregelen die ze nemen schaalvergroting in de hand werken en honderden familiebedrijven de nek omdraaien. En het aantal dieren neemt niet af. Per saldo krijg je op het platteland heel grote nieuwe stallen en oude, leegstaande stallen. Dat wil niemand. Gemeenten beseffen dat ook. Zij zien tientallen extra bijstandsgezinnen op zich afkomen, plus een gigantische verpaupering van het buitengebied."
Integraal beleid
Het argument van de provincie is dat door de maatregelen minder stikstof in de natuur terecht komt. ,,Dat willen wij ook, we hebben er zelfs onze handtekening onder gezet. Met de ZLTO valt overal over te praten. Zélfs over minder dieren in concentratiegebieden. Dat roepen we al jaren, al schrijft niemand het op. Maar dan willen we wel een integraal beleid, landelijk. Afspraken over dierrechten, over bodembeleid, over klimaatdoelstellingen, enzovoorts. Dit eenzijdig opgelegde beleid is niets anders dan boertje pesten en uitroken via ruimtelijk beleid en milieuregels."
Tweede agenda
,,Er is een tweede agenda. Er zit een college dat eindelijk een keer daden wil stellen: minder dieren. Maar dat durven ze niet te zeggen. Terwijl zelfs daar met ons dus over te praten is."
Onderhandelen
,,Er is onder leiding van gedeputeerde Anne-Marie Spierings een mestdialoog geweest tussen provincie, burgers en boeren. Die was heel constructief. Maar daarna is gedeputeerde Johan van den Hout er overheen gekomen met zijn stallenplan en vervolgens is het provinciehuis dichtgemetseld. Ambtenaren zijn aan het schrijven gegaan, zonder in gesprek te gaan met het veld, bijvoorbeeld over de vraag of de plannen überhaupt uitvoerbaar zijn. Er is blijkbaar niet meer zoiets als een Brabants overlegmodel."
U bent nog een keer met Van den Hout bij commissaris van de Koning Wim van de Donk op de koffie geweest, na de openlijke mediaruzie tussen de gedeputeerde en de ZLTO. Heeft u deze frustraties toen niet op tafel gelegd? ,,We hebben afgesproken dat we over dat gesprek niets meer naar buiten brengen."
Lees ook: Hoe de stoppersregeling creativiteit van boeren aanjaagt
Blijven strijden
,,Ik zal tot de laatste minuut blijven strijden. Maar aan de andere kant denk ik ook: als het zo is, dan laat het maar gebeuren. Er zijn wel meer wetten bedacht, die uiteindelijk nooit zijn uitgevoerd omdat ze niet uitvoerbaar bleken. Bovendien sluit ik een gang naar de rechter zeker niet uit. Ik acht ons daar zeer kansrijk mee."
Duurzame veehouderij
Hij blijft tot het laatst strijden tegen de plannen van de provincie voor een duurzame veehouderij. Want ZLTO-leider Hans Huijbers ziet er groot onheil in voor zijn achterban. ,,Maar er zijn wel meer wetten bedacht, die uiteindelijk nooit zijn uitgevoerd omdat ze niet uitvoerbaar bleken.''