Nieuws Duurzaamheid

Pyropower wil koffieketen verduurzamen: 'Koffieprut ter bevordering van de circulaire economie'

Ons voedselsysteem is verantwoordelijk voor veel schadelijke uitstoot. Zonde, dat is volgens Eva Everloo van Pyropower helemaal niet nodig. Met haar bedrijf zet ze zich in tegen voedselverlies en -verspilling.

Elly Molenaar 20 juli 2021

Koffie keten pyropower voedsel verspilling duurzaamheid starbucks koffieboeren

Pyropower zet zich in tegen voedselverspilling Een vrij simpel proces maakt van bijvoorbeeld koffieprut vruchtbare biochar. Foto: Shutterstock

,,Het begint al bij de boer”, vertelt Everloo tijdens het World Food Center (WFC) in Ede aan het AD. ,,Er worden ontzettend veel bruikbare producten weggegooid.” Ze wijst naar een glazen potje met donkere korrels erin. ,,Dit is biochar”, vertelt ze. ,,Planten groeien er enorm goed op en als het wordt toegevoegd aan de grond, houdt het stoffen vast waardoor er minder uitstoot is.”

Natuurlijk product gemaakt van voedselafval

Het natuurlijke product wordt gemaakt van voedselafval. Een vrij simpel proces maakt van bijvoorbeeld koffieprut vruchtbare biochar, dat wel iets wegheeft van houtskool. ,,Er wordt momenteel onderzocht of we het in de bouwsector kunnen inzetten”, vertelt Everloo. ,,Door het aan cement en beton toe te voegen, kan er op een duurzamere manier gebouwd worden.”

"Door biochar, gemaakt van koffieprut, aan cement en beton toe te voegen kan er op een duurzamere manier gebouwd worden"

Eva Everloo van Pyropower

Pyropower ontwikkelt technieken en apparaten om op een duurzame manier afval te verwerken en doet onderzoek naar de toepassing van biochar. Everloo: ,,We proberen zo de circulaire economie te bevorderen. Idealiter komt de biochar terug bij de boer, zodat hij er zijn grond mee kan bevruchten.”

Eva Everloo van Pyropower wil met haar bedrijf iets aan voedselverspilling doen. Foto: Elly Molenaar.

Het zou fantastisch zijn als Starbucks-vestigingen hun koffieafval omzetten in biochar

Pyropower is niet alleen in Ede gevestigd, maar ook in Delft en Spanje. ,,We willen graag een verandering teweegbrengen”, vertelt Everloo. ,,Bij koffieboeren in bijvoorbeeld Indonesië en Maleisië kunnen we afval op een veilige manier vrij gemakkelijk omzetten in deze waardevolle stof, die vervolgens gebruikt kan worden bij het telen. Gedurende het hele proces gaat er nu ontzettend veel verloren, allemaal afval dat veel nutriënten bevat en hartstikke bruikbaar is.”

Lees ook: Koffiedik is het zwarte goud voor deze jonge ondernemer (20)

Niet alleen in tropische landen kan Pyropower veel betekenen voor de afvalverwerkingsindustrie. ,,Het zou fantastisch zijn als Starbucks-vestigingen een eigen plek krijgen waar ze hun koffieafval omzetten in biochar, dat vervolgens teruggaat naar de boeren. We willen zo het liefst de hele koffieketen verduurzamen. Als er lokale bedrijven zijn die impact willen creëren, mogen ze ons benaderen.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws