Nieuws Duurzaamheid
Rotterdams bedrijf maakt producten van koffiedrab
Coffee Based. De droom van de mensen achter Coffee Based: een eerlijke koffieketen door koffieafval om te zetten in nieuwe producten, schrijft het AD.

- Naam: Coffee Based
- Opgericht: 2017
- Medewerkers: 5
- Omzet: 100.000 euro
Een relatiegeschenk in de vorm van een notitieboekje, plantenpotten en een voedingsbodem om paddenstoelen op te kweken. De 'drab' die achterblijft na het zetten van een espresso of cappuccino hoeft allang niet meer in de prullenbak gegooid te worden.
Koffiedik producten
Liever niet zelfs, als het aan oprichters Marjet de Jong (24) en Lisanne Addink (31) van Coffee Based ligt. Vanuit het voormalige zwembad Tropicana bedenken en ontwikkelen zij met drie collega's producten die gemaakt kunnen worden van koffiedik. Het assortiment bevat nu de eerder genoemde producten en wordt met de week groter.
Lees ook: Jonge ondernemer (24) verkoopt eerlijke, transparante en duurzame kruiden
Afstudeerproject
Een afstudeerproject van De Jong was ruim twee jaar geleden het begin van Coffee Based. Tijdens haar studie Product Design aan de Hogeschool van Amsterdam kreeg ze tijdens haar minor de opdracht om van een afvalstroom een nieuw product te maken. ,,Daar hadden we een week voor. Wij hebben een onderzetter van koffieafval gemaakt." Erg enthousiast is de Jong nu niet meer over haar eerste vondst. ,,Slap en flubberig, rook niet naar koffie en je zag ook helemaal niet dat het van koffieafval gemaakt was." Maar het kwartje was gevallen. Want de cafés en restaurants waar De Jong met haar studiegenoten het afval hadden opgehaald, reageerden enorm positief toen ze een dag later de onderzetters zagen. ,,Toen wist ik dat er toekomst in zat."
Hulp
Gelukkig was daar Addink om bij die toekomst te helpen. ,,Ik was gevraagd als gastdocent tijdens die minor vanwege mijn werk bij VerdraaidGoed. Daar bedenken wij in opdracht van andere bedrijven toepassingen voor waardeloos geworden materiaal. Mijn opdracht was de studenten te inspireren." Hetzelfde gebeurde ook andersom, Addink zag toekomst in het hergebruik van koffiedik en bood De Jong een afstudeerstage aan. ,,Iedereen drinkt koffie, dus het is een grote reststroom. En koffieafval komt nu heel slecht terecht. Heel veel bedrijven gooien het in de grijze bak, terwijl koffiedik in de groene bak hoort."
Recept
Inmiddels is het duo twee jaar verder en is Coffee Based een echt bedrijf geworden. Maar wie denkt dat De Jong en Addink in die twee jaar vooral bezig zijn geweest met het vormgeven van kopjes en notitieblokjes, heeft het mis. ,,Nee, dat is echt pas iets van de laatste tijd", zegt Addink lachend. ,,We zijn lang bezig geweest met het recept, de manier waarop we het afval kunnen hergebruiken. Voor een buitenstaander is het niet te beseffen hoe complex dat proces is geweest." Het uitbreiden van het assortiment is als het aan De Jong ligt, het eerstvolgende doel. ,,De drab is multi-inzetbaar, maar het leukst is als het afval door het hergebruik weer terug kan naar de koffiedrinker. We zijn nu bezig met de ontwikkeling van een condimentenbakje voor melk en suikerzakjes. Daarna kijken we verder naar hittebestendige en voedselveilige toepassingen zoals koffiekopjes. Zodra we dat kunnen, kijken we naar een hele servieslijn."
Over de aanvoer van genoeg koffiedik hoeft het tweetal zich geen zorgen te maken. Door een overeenkomst met koffieleverancier Maas zijn ze verzekerd van voldoende koffieafval. ,,Voor het maken van een notitieboekje heb je koffiedik van één koffie nodig, dus we kunnen even vooruit."