Nieuws Duurzaamheid
Deze ondernemer wil met composteermachine CO2-uitstoot verlagen
Na vijftien jaar werkzaam te zijn geweest voor banken en verzekeraars vond Siemen Cox zich opnieuw uit als ondernemer. Eentje die weer waarde geeft aan afval- en reststromen. Eerst als medeoprichter van RotterZwam, dat paddenstoelen kweekt op koffieprut. Met zijn bedrijf Compostandig ontwikkelt en bouwt hij een nieuwe generatie composteermachines.

Naast duurzaam vindt Siemen Cox zijn vrijwel volledig te recyclen composteermachine ook ‘uitermate sexy’. Foto: Jeffrey Groeneweg
Of de oude generatie dan niet meer voldoet? Als je het Siemen Cox vraagt niet. Althans, ze doen wat ze moeten doen (organisch afval omzetten naar pootaarde), maar daar hangt wel een flink prijskaartje aan. Een gemiddelde compostmachine verbruikt evenveel energie als een klein gezin per jaar.
De reden daarvan: een compostmachine lijkt verdacht veel op je droger thuis. Beide werken op basis van warme lucht. Maar waar de een handdoeken, jeans en beddengoed droogt, droogt de ander bananenschillen, broccolistronken en ander gft-afval. Maar om dat laatste tot een poeder te doen indrogen, heb je dus heel veel energie nodig, valt te lezen in het AD.
''Een composthoop gaat vanzelf broeien en warmte genereren. Onder de juiste omstandigheden tot wel 65 graden. Te mooi om onbenut te laten''
Hoe ondernemer in vier simpele stappen zijn organisatie aantoonbaar kan verduurzamen
Terwijl, het kan ook anders, ontdekte Cox, auteur van het boek De Blauwe Revolutie, waarin hij laat zien hoe elke ondernemer in vier simpele stappen zijn organisatie aantoonbaar kan verduurzamen: puur door te kijken naar de natuurlijke vertering van organisch afval. Cox: ,,Een composthoop gaat vanzelf broeien en warmte genereren. Onder de juiste omstandigheden tot wel 65 graden. Te mooi om onbenut te laten. En dat doen mijn machines dus ook niet. Doordat ze werken op basis van biologische warmte zijn onze compostmachines veel energiezuiniger dan meer gangbare varianten.”
Drie modellen heeft Cox momenteel in de showroom staan; vooral variërend in de hoeveelheid gft-afval die zij tot compost kunnen verwerken: 9.000, 34.000 of tussen de 70.000 en 90.000 kilo. ,,Om een voorbeeld te geven van het energieverbruik: ons middenmaatje verbruikt per maand zo’n 18 kilowattuur (kWh). Dat is bijna niets, vergelijkbaar met een lamp van 60 watt die een uur lang brandt.”
Lees ook: Zo geven deze ondernemers koffiedrab een tweede leven
Ondernemer hoeft bedrijfsafval niet langer naar een verwerkingsbedrijf te slepen
Hartstikke leuk natuurlijk, maar als leek denk je dan al gauw: wat moet je ermee? Maar ook daar heeft Cox een klip-en-klaar antwoord op. ,,Ik geloof in een samenleving die organisch bedrijfsafval op de plaats waar het ontstaat omzet naar compost. Zo hoef je niet langer afval naar een verwerkingsbedrijf te slepen, zodat je minder CO2 uitstoot hebt.” Al moet je, om echt impact te maken, dan wel denken op de schaal van een bedrijventerrein of vakantiepark. ,,Voor gebruik thuis of een bescheiden kantoor zijn deze machines echt te groot”, vervolgt hij.
Bij Van Vugt Kruiden in Ridderkerk zijn ze er happy mee. Daar gebruiken ze Cox’ machines om kruidenresten in eigen beheer te composteren om die compost vervolgens te gebruiken in de kruidenteelt. En ook een vakantiepark in Zeeland schafte afgelopen week een machine aan om op die manier de kringloop te sluiten.
''Ik geloof in een samenleving die organisch bedrijfsafval op de plaats waar het ontstaat omzet naar compost''
Siemen Cox denkt graag groot en heeft zelfs Europese ambities
Geen slechte score voor een bedrijf dat nog maar anderhalf jaar aan de weg timmert. Maar Cox denkt graag groot en heeft zelfs Europese ambities. Daarmee aanhakend op een EU-regel die alle deelnemende landen per 2024 verplicht tot het gescheiden inzamelen van bioafval. ,,Iets wat in Oost-Europa nog helemaal niet geregeld is. Daar liggen dus heel wat kansen.”
Maar ook dichter bij huis heeft hij nog genoeg wensen. Een daarvan: een samenwerking aangaan met Oscar Circulair en Verhalenhuis Belvédère op Rotterdam Katendrecht. ,,De een zamelt gebiedsgericht bedrijfsafval in voor optimaal hergebruik; bij de ander koken ze dagelijks tachtig maaltijden, waarbij altijd ook wel wat aan de bordjes blijft kleven. Daar een composteermachine neerzetten, zou een gouden greep zijn.”
Daarnaast kijkt Cox ook naar de Hoeksche Waard, het Zuid-Hollandse eiland waar hij woont en werkt. ,,Juist omdat dit een eiland is, zou het de perfecte testcase zijn om te kijken of we al het bioafval dat hier ontstaat ook lokaal kunnen composteren.”
Lees ook: Deze ondernemers maken van 'groene plaag' Japanse duizendknoop een circulaire grondstof