Nieuws Duurzaamheid

De 'zakken stront' van Benjamin Zuidbroek (21) gaan als warme broodjes over de toonbank

Een zak stront nog kunnen verkopen: dan moet je wel een échte handelaar zijn. Het is precies datgene wat Benjamin Zuidbroek (21) doet. Vorig jaar begon hij samen met Ard-Jan Hoogland (22) met de Schijtzak. Nu is de onderneming ook in België en Duitsland te vinden.

Jan Bogaards (AD) 31 maart 2022

Schijtzak Benjamin Zuidbroek mest koeien

Het bedrijf Schijtzak.nl van Stolwijker Benjamin Zuidbroek draait een jaar na de oprichting op volle toeren. Foto: Stephan Tellier

Terwijl boeren kosten hebben aan het afvoeren van mest, wordt er wel de ene na de andere zak met kunstmest verkocht. Dat zou anders moeten kunnen, dachten Benjamin en Ard-Jan een jaar geleden. En ze hebben hun gelijk gekregen, want het gaat ‘heel goed’ met de Schijtzak.

Vorig jaar vertelde het tweetal al dat hun concept een oplossing kan zijn voor het mestoverschot in Nederland. ,,Die chemisch geproduceerde kunstmest is niet goed voor de bodem. Wormen en mieren gaan dood en het wordt bovendien milieuonvriendelijk geproduceerd. Aan ons product wordt helemaal niets toegevoegd”, zei Hoogland destijds.

Lees ook: Goudse Tobias bouwt aan kaaskartel in Colombia: '1000 kilo kaas per maand'

Koeienschijt in een zak

,,Los van dat het raar voelt om kunstmest te maken als er te veel ‘gewone’ mest is, is het maken van kunstmest dus superslecht voor het milieu. Waarom doen wij dan niet gewoon de gewone, echte koeienschijt in een zak? Dan hoeven we minder kunstmest te produceren en helpen we ook de boeren bij het terugdringen van het mestoverschot. Natuurlijke bemesting is ook nog eens altijd beter voor je grond,” vertelt Zuidbroek aan het AD. Inmiddels is Hoogland uitgestapt en gaat Zuidbroek alleen verder.

Ondernemersideeën op bierviltjes

,,We vulden elkaar supergoed aan. Hij zag elke dag zakken kunstmest voorbij komen op zijn werk in de tuinbranche. En ik zag mijn vader op de boerderij de pure koeienmest moeten afvoeren tegen hoge kosten. Samen schreven wij altijd ondernemersideeën op viltjes tijdens onze bieravonden. De Schijtzak was uiteindelijk een idee waarmee verder wilden. Toch kwamen wij erachter dat het praktisch makkelijker was als er één iemand mee zou doorgaan. Maar het zal voor altijd ‘ons’ idee blijven.”

,,Je maakt als beginnende ondernemers ook een hoop fouten. We hadden een mooie omzet, maar ook veel kosten. Het is gewoon heel erg de vraag: hoe ga je je marketing inrichten? Nu staat er een mooi businessmodel en gaat het goed.” Vorig jaar haalden ze de mest zelf nog op met een trekkertje bij nabijgelegen boeren. Inmiddels is dat trekkertje ingeruild voor een vrachtwagen.

"Dat vind ik hier zo leuk aan: ik kan ondernemen, maar ook iets goeds doen voor de wereld"

Benjamin Zuidbroek

Bedrijf met maatschappelijke functie leiden als droom

,,Alles bij boeren uit Stolwijk, dus lekker circulair. We veranderen daarmee waardeloos in iets waardevols. Dat vind ik hier zo leuk aan: ik kan ondernemen, maar ook iets goeds doen voor de wereld. Een bedrijf met een maatschappelijke functie leiden is al langer mijn droom.”

En het gaat nog goed ook. Vorig jaar werden vierduizend zakken met koeienpoep verkocht, dit jaar is het streven tienduizend. Een zak van 18 liter kost bij Benjamin 12,95 euro. Ter vergelijking: de prijs van kunstmest explodeerde in het afgelopen jaar naar een gemiddelde van bijna 20 euro per 10 kilo.

Lees ook: Vleesrevolutie: wordt Leon Moonen de eerste kweekvleesboer ter wereld?

De zakken worden bij Zuidbroek binnen drie of vier werkdagen afgeleverd bij de klant via een pakketdienst. Zijn webshop is sinds twee weken zelfs live in België en sinds deze week ook in Duitsland, genaamd: duengersack.de. Bij deze klanten zal de pakketdienst hem moeten helpen. Maar de boerenzoon zelf propt zijn auto zelf ook nog regelmatig vol.

,,Ik studeer op de Christelijke Hogeschol Ede. Dat is best een ritje. Iedere keer als ik in de auto stap kijk ik of ik nog langs klanten kan rijden. Of het dan niet stinkt in mijn auto? Nee, het product is een droge stof waardoor het niet meer stinkt”, legt de zakkenvuller uit. Want dat moet natuurlijk ook gebeuren. Hier worden vrienden en familie voor uitgenodigd en komen de frikandellen, kroketten en zakken patat op tafel.

Lees ook: Haagse startup greenatlas.earth is groene Tinder voor energietransitie

Hocus pocus, keep the focus

,,Die vinden het heel leuk om te helpen. Daar maken wij een feestje van en dat is supergezellig!”. Hij is dan ook graag onder de mensen. Met zijn webshop is dat soms wel iets wat hij mist. ,,Het verzenden van de zakken is niet heel spannend. Daarom ben ik wel blij met een nieuwe uitdaging in het buitenland. En ook daar zal ik tien fouten maken, maar dat hoort bij het ondernemen.”

Toch schuurt het bij Zuidbroek dat hij het sociale contact vaak moet missen. Hij zit nu in zijn vierde en laatste jaar van zijn opleiding bedrijfskunde. ,,Ik denk vaak: hocus pocus, keep the focus. Maar ik denk dat de Schijtzak niet hét project wordt waar ik mijn hele werkloopbaan mee ga vullen. In de winter is er sowieso geen handel omdat er dan niets in de tuin groeit. Het zal dan iets worden naast mijn werk. Wat dat wordt weet ik nog niet. Waarschijnlijk wel iets zonder stront.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws