Nieuws Duurzaamheid

Scholieren succesvol met sesamreep: 'We spraken al met Tony’s Chocolonely en Disney'

Een eigen bedrijf hebben, om de tafel zitten met Disney en Tony's Chocolonely en dat allemaal voordat je van de middelbare school afkomt. Het artikel van BN De Stem over de vier tieners achter The B-bar leest als een sprookje.

Sami Kappé | Foto: Pix4Profs/Casper van Aggelen 13 april 2019

The b bar

The B-bar is net een echte onderneming. Zonder kantoor, maar met een pitch, reclamevideo, aandeelhouders en een ondernemingsplan. Juliette Oomen (16) is directeur en Marnix Sweegers (16) is op de hoogte van de financiën. Samen met Ties van Helvoort (17) en Maryse Kiewiet (15) vormen ze een team.

Het gaat om een biologische sesamreep, verpakt in een milieuvriendelijke wikkel. Die bestaat uit bloemenzaadjes. Je hoeft het papiertje alleen maar in de aarde te leggen en nat te maken. Uit de wikkel groeien bloemen die bijen aantrekken en in de repen zit honing die ervan afkomstig is.

Oomen: ,,Het verhaal erachter is dat we iets wilden doen tegen de hoge bijensterfte. Want bijen zijn belangrijk voor de mens.’’

Het idee viel niet uit de lucht, veel onderzoek ging eraan vooraf. ,,Toen kregen we nog problemen zoals de houdbaarheidsdatum van de repen’’, zegt Sweegers.

Lees ook: Deze hotdogverkoper (13) krijgt vergunning en wordt rolmodel

Ondernemender

Die tegenslagen horen bij het traject, vindt docent Patrick van den Berg van het OLV-traject International Business College. ,,We willen leerlingen geen ondernemer, maar ondernemender maken.’’

De lessen bestaan uit workshops en uitjes. Laatst raakte The B-bar in gesprek met een manager van Tony’s Chocolonely. Sweegers: ,,Hij was zo enthousiast dat ze waarschijnlijk repen willen voor het personeel bij de lunchpauze. Ook hadden we een speeddate met Disney in Hoofddorp. Die dachten mee met het verhaal achter ons product.’’

The B-bar meldde zich aan voor een wedstrijd van stichting Jong Ondernemen. Uit Brabant schopten alleen zij het tot de finale vrijdag in Utrecht. Tegen 7 andere Nederlandse schoolbedrijven strijden ze om de hoofdprijs van 250 euro. Ongeacht de uitslag hebben de OLV’ers al enig succes; spoedig zijn de repen te koop bij Dille & Kamille in Breda.