Nieuws Duurzaamheid

Ontzout zeewater als drinkwater in het schap bij Albert Heijn: duurzaam of toch niet?

Zeewater als drinkwater in het schap bij Albert Heijn; vanaf komende maandag kun je het in 250 filialen van de supermarktketen vinden. De broers Tammo en Jort Wildschut zeggen met hun merk SEA Water de eersten ter wereld te zijn die duurzaam gefilterd zeewater beschikbaar maken voor de consumentenmarkt. Een nobel initiatief, maar de wetenschap zet er vraagtekens achter.

Robbert Daalder 18 augustus 2022

SEA WATER drinkwater zee

SEA Water zal vanaf maandag bij Albert Heijn in de schappen liggen. Foto: SEA Water

,,Ons product is een duurzaam alternatief op bestaande watermerken die doorgaans een behoorlijke ecologische voetafdruk hebben”, verklaart Tammo het ontstaan van hun product. ,,Dagelijks worden miljoenen flessen water over de hele wereld verscheept: van Fiji naar Europa en van de Alpen naar Amerika. Bovendien zijn waterproducenten afhankelijk van bron- en mineraalwater en halen zij hun product uit gelimiteerde waterbronnen. Dit terwijl de meeste landen, waaronder Nederland, worden omgeven door zeewater. Dat kon anders, dachten wij.”

De zee benutten als oneindige bron

De oprichters van SEA Water zeggen dat het tijd is om op een andere manier naar water te kijken. ,,Zeventig procent van de aarde is bedekt met water, maar toch is waterschaarste wereldwijd een gigantisch en groeiend probleem”, vult Jort zijn oudere broer aan. ,,Ook in Nederland dreigt er in de toekomst een tekort aan drinkwater. Door de zee te gebruiken als oneindige bron, laten we zien dat er een betere manier is om water te drinken.”

"Er is helemaal geen drinkwaterprobleem en een paar weken van flinke droogte brengen onze voorzieningen ook niet in gevaar"

Luuk Rietveld, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft

Ontzilten zonder fossiele brandstoffen

De broers vertellen dat de techniek van ontzilting al langer bestaat, maar dat dit doorgaans gebeurt met installaties die draaien op fossiele brandstoffen. SEA Water maakt daarom gebruik van een nieuwe, energie-efficiënte installatie die volledig wordt aangedreven door zonne-energie en dus geen impact heeft op ons milieu.

Tammo: ,,We hebben de eerste installaties onlangs aan de Noordzee geplaatst. De compacte installaties zijn relatief eenvoudig over de hele wereld te plaatsen. Dat is dan ook gelijk ons streven: overal ter wereld lokaal drinkwater aanbieden. Een vergunningstraject in Italië loopt momenteel."

Tammo en Jort Wildschut, de oprichters van het merk SEA Water. Foto: SEA Water

Lees ook: Oplossing tijdens watertekort? Deze ondernemers hebben slim en zuinig douche- en toiletsysteem

Hoogleraar drinkwatervoorziening: ‘Verpakt water absoluut niet duurzaam’

Het streven van Tammo en Jort mag nobel worden genoemd. Toch klinken er vanuit de wetenschappelijke hoek wat tegengeluiden als het gaat om de verkoop van verpakt water. Volgens Luuk Rietveld, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft, is het zelfs de minst duurzame manier om mensen aan drinkwater te helpen.

,,Je moet dit water niet alleen verpakken, maar ook nog transporteren naar de supermarkten”, verklaart hij. ,,Het gebruik van onze centrale watervoorzieningen is nog altijd de beste. Water uit de kraan is het meest duurzaam en goedkoopst, zo’n 15 cent per liter. Daar kan een ontzout pakje water niet tegenop. Dat ontzouten van zeewater is overigens niet zo bijzonder als dit bedrijf zegt. Dat gebeurt overal ter wereld, ook met het gebruik van duurzame energie. Misschien is het wel misleiding van de consument om verpakt water aan te prijzen.”

De schappen van de supermarkt worden voor het grootste gedeelte al gevuld door Bar-le-Duc, Sourcy en Spa. Allemaal merken afkomstig uit Nederland of België"

Luuk Rietveld, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft

Als het aan Rietveld ligt, wordt er ook niet verder gezocht naar alternatieven voor de bekende merken die volgens SEA Water gebruikmaken van gelimiteerde waterbronnen. ,,Er is namelijk geen drinkwaterprobleem. Tweederde van Nederland gebruikt water uit de ondergrond dat er al tientallen, soms wel honderden jaren ligt. Dit wordt continu aangevuld door regenwater. Een continue cyclus. Een paar weken van flinke droogte brengen dat niet in gevaar.”

Meest verkochte watermerken komen al uit nabije omgeving

,,We hebben voldoende drinkwater”, gaat hij verder. ,,En kijk je naar de schappen in de supermarkt, dan zijn deze vooral gevuld met Bar-le-Duc, Sourcy en Spa. Allemaal merken die afkomstig zijn uit eigen land of België. Er zullen gerust restaurants zijn die hun water importeren uit Fiji, maar merken uit zulke verre landen vormen hier niet de bulk.”

Rietveld is het overigens wel met de gebroeders Wildschut eens als het gaat om lokaal en verantwoord gebruik van water. Hij geeft aan dat de watervoorzieningen op dit moment niet onder druk staan, maar dat goed beheer en een wijze omgang wel noodzakelijk is. ,,Met name de industrie en landbouw zijn grootverbruikers van zoetwater. In dat opzicht is het goed om na te denken over alternatieve manieren om dat te winnen. En zolang bovenstaande sectoren het kunnen gebruiken, hoeft het niet eens de hoogwaardigheid van drinkwater te hebben.”

Lees ook: Zo willen jonge ondernemers Harro (26) en Mark (27) voedingsindustrie opschudden

Nederlandse watertechbedrijven ontwikkelen installatie voor productie SEA Water

De twee broers horen de opmerkingen van Rietveld aan en zeggen dat ze zeker niet willen concurreren met water uit de kraan. ,,We richten ons op de on-the-go-consument. Momenteel liggen er veel flesjes in de schappen met mineraalwater uit landen als België, Italië en soms nog verder. Dit moet duurzamer kunnen”, pareert Jort Wildschut de kritiek.

,,We willen bewustzijn creëren, dat je beter hoge kwaliteit lokaal water kunt drinken dan al die flessen uit het buitenland te halen. Onze installaties, ontwikkelt door drie Nederlandse topwaterbedrijven, zijn eenvoudig in andere landen te plaatsen zodat daar ook lokaal water kan worden geproduceerd. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de watermerken die door Rietveld worden genoemd. Deze mineraalwaterbedrijven zitten vast aan hun eigen gelimiteerde bronnen en zullen hun flesjes dus moeten transporteren wanneer zij deze in het buitenland leveren."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws