Nieuws Duurzaamheid

UV-kleding Seabass klaar om wereld te veroveren: 'Wij geloven heilig in fairtrade productie'

Uitbreiding van de collectie, meer voorraad en de marketingaanpak verder professionaliseren: Seabass, een kindermodemerk dat UV-beschermende zwemkleding maakt van gerecycled plastic uit de oceaan met een fairtrade productie, heeft forse groeiplannen. Het jonge bedrijf, opgericht door Barry van Ruiven (ex-topman MediaMarkt) en zijn vrouw Kayleigh, hoopt via Eyevestor met sharefunding drie ton binnen te halen.

Jeroen Kreule 22 september 2022

Seabass Barry van Ruiven UV kleding

Barry van Ruiven. Foto: Seabass

Lees ook: Ex-directeur MediaMarkt is vergadertafel zat en sticht duurzaam kledingmerk

Uitbreiding van distributie via online marktplaats Zalando en luxe warenhuis De Bijenkorf: de contracten zijn getekend, Seabass is klaar om - samen met onder meer deze twee gerenommeerde bedrijven - een flinke groeispurt te maken, zegt Van Ruiven trots. Seabass bestaat drie jaar, noemt zichzelf intussen een scale-up en bevindt zich op het punt van break-even naar winstgevendheid.

Van Ruiven: ,,We zijn anderhalf jaar operationeel en kunnen onszelf intussen bedruipen. Dat houdt in dat we de maandelijkse kosten kunnen betalen. Er is een financieringsbehoefte om de additionele investeringen te kunnen doen die nodig zijn om serieus te kunnen groeien. Onze ambities? Klanten blijven verrassen met duurzame, stijlvolle UV-kleding. Maar dan wel wereldwijd. Met gezonde arrogantie durf ik te stellen dat Seabss een merk is met een purpose. Kinderen worden steeds meer blootgesteld aan UV, met een hogere kans op huidkanker en andere huidziektes. Wij bieden een oplossing voor dat probleem. We maken bovendien gebruik van gerecycled materiaal en geloven heilig in fairtrade productie. Dat is de kern van ons verhaal."

Lees ook: Webshopplatform Instant Commerce haalt miljoenen binnen voor uitbreiding in Europa en VS

Verhaal Seabass begon in Miami Beach

Het idee voor Seabass ontstond in de zomer van 2019, toen Van Ruiven met zijn vrouw Kayleigh en hun toen tweejarige zoon Bass vakantie vierde in Miami Beach. Ze waren wel een beetje klaar met het constant insmeren van hun zoon met factor 50, terwijl de zon krachtig scheen. Ze gingen op zoek naar een UV-beschermend én stijlvol shirt dat Bass van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds zou kunnen dragen, maar konden niks vinden. Van Ruiven: ,,Er was in Miami wel UV-beschermende kleding te koop, maar dan in wetsuit style, afkomstig uit de surfwereld. Niet mooi, maar ook niet duurzaam. Kayleigh en ik keken elkaar aan en dachten hetzelfde: dat het ons te gek leek om iets te creëren wat er nog niet was, maar waar wel een grote behoefte aan is. Bovendien wisten wij hoe zo’n collectie eruit moet komen te zien: stijlvol en modieus. Zo is ons verhaal begonnen."

Eenmaal terug in Nederland gingen de twee direct aan de slag. Ze ontwierpen UV-bestendige polo’s en zwembroeken en vonden een fabriek in Portugal die de collectie fairtrade kon produceren. Seabass was geboren.

"De kleding wordt gemaakt van plastic afval uit oceanen en van stranden. Het was voor ons ondenkbaar een nieuw merk op te zetten dat niet duurzaam is"

Barry van Ruiven

Zoon Bass als ambassadeur

Ze geven samen leiding aan het bedrijf: zij houdt zich voornamelijk bezig met creatie en is verantwoordelijk voor het merk, hij is verantwoordelijk voor het zakelijke gedeelte (supply chain, financiën, operatie en distributie). De collectie – die volledig in eigen huis wordt ontworpen - is intussen fors uitgebreid. Dat het merk duurzaam moet zijn, was volgens Van Ruiven volstrekt logisch. ,,Het was voor ons ondenkbaar om een nieuw merk op te zetten dat niet duurzaam is. De kleding wordt gemaakt van plastic afval uit oceanen en van stranden. We willen een schonere zee, voor de kinderen van nu en voor de volgende generaties."

Zoon Bass, intussen vijf, is supertrots dat het merk naar hem is vernoemd. Van Ruiven: ,,Hij is natuurlijk een fantastische ambassadeur. Hij behoort tot de doelgroep en draagt de kleding vaak. Soms gaat hij mee naar kantoor, hij praat er op school over. Onze dochter van twee kan er intussen ook wat van."

Kayleigh Ferrani van Ruiven. Foto: Seabass

Via sharefundingplatform Eyevestor naar volgende stap

Seabass houdt kantoor in Rotterdam, waar zich ook het magazijn bevindt. Ook staat de Seabass boetiek in Rotterdam. Verder wordt de kleding verkocht in een summer brand store in Zeeland. Seabass heeft nu nog de focus op Nederland en België, de rest van de wereld lonkt. Er is interesse uit onder meer Frankrijk, Italië, Canada en de VS. Via Eyevestor hoopt Van Ruiven een volgende stap te kunnen maken. ,,Naast uitbreiding in breedte en aantallen willen we het merk graag vermarkten in het buitenland: het lokaliseren van andere markten is een belangrijk deel van onze groeistrategie. Hoe? Door bijvoorbeeld een partnership aan te gaan met een warenhuis in Frankrijk."

Als beginnende ondernemer Van Ruiven gelooft sterk in het principe van ‘first time right’, zoals hij het zelf noemt. ,,Als starter ben je fragiel. Je loopt continue te balanceren: welke investeringen doe je nu, welke doe je morgen? De eerste werknemer die je aanneemt, móét goed zijn. Het eerste marketingbureau waar je mee gaat samenwerken, móét goed zijn. Je kunt geen risico lopen. Is het niet direct goed, dan kost het te veel tijd en geld. Ik zie dat veel startups aanmodderen, wij willen dat per se niet. We hebben veel energie gestoken in het opbouwen van een goed netwerk. Je betaalt misschien iets meer, maar het moet gelijk goed zijn. First time right dus."

Lees ook: Deze ondernemers bedachten de oplossing tegen brandende accu’s van e-bikes

Samen groeien met aandeelhouders

Via Eyevestor hoopt Seabass 300.000 euro binnen te halen om door te groeien. Eyevestor is een digitaal platform dat de toegankelijkheid en betrokkenheid tussen ondernemers, hun klanten en andere belanghebbenden als aandeelhouders en investeerders vergroot. Het is een sharefundingplatform wat elke organisatie kansen biedt om meer met haar eigen vermogen te doen. Een aandeel kost 1,09 euro, met een minimale investering van 250 euro, en is in 2 minuten gekocht, aldus Van Ruiven.

,,Het platform is eenvoudig en de aandelen zijn gedigitaliseerd. Iedereen die in Seabass gelooft, kan meedoen. In onze zoektocht naar geld waren er verschillende opties, denk aan geld lenen bij een bank, via angel investors of crowdfunding. Maar Kayleigh en ik willen eigen vermogen, geen vreemd vermogen. Eyevestor past heel goed bij ons. Seabass is een corporatie. Samen met onze aandeelhouders willen we groeien."

Lees ook: Eyevestor wil goede voorbeeld zijn in wereld van perverse prikkels

Barry van Ruiven. Foto: Seabass

Droomstart: volg ambitieuze ondernemers op hun weg naar succes

Droomstart is dé nieuwe podcastserie waarin iedereen met een ambitie en een gouden business-idee wordt geholpen én gevolgd op weg naar het ondernemerschap. Gaat het deze ondernemers in de dop lukken een succesvol bedrijf op te bouwen?

In het tweede seizoen van de podcastserie is Barry van Ruiven een van de juryleden. Wil je met hem of met een van zijn collega-juryleden sparren en je bedrijf laten groeien? Kijk dan op de site van Droomstart en schrijf je in!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws