Aangeboden door Shell

Branded Content Duurzaamheid

Shell en het MKB samen voor een duurzame wijk

Shell slaat de handen ineen met het MKB. „Wij denken dat het kan. Sámen werken aan een verbeterd klimaat. Als we met elkaar de mouwen opstropen, kunnen we de CO2-uitstoot terugdringen.” In de campagne ‘Samen voor een duurzame wijk’ ondersteunt Shell duurzame initiatieven van mkb’ers in de omgeving Pernis en Moerdijk met kennis en budget.

Crissy Mulder 4 april 2022

Samen met ondernemers duurzame wijk

‘’Als Shell bieden wij het mkb energieadvies en een financiële bijdrage aan besparingen". Foto Shell

Op het terrein van Shell Pernis in Rotterdam bouwt Shell één van de grootste biobrandstoffenfabrieken van Europa: een belangrijke ontwikkeling naar een Energy and Chemicals Park Rotterdam, dat uiteindelijk geen CO2 meer toevoegt aan de atmosfeer. Met de hoeveelheid hernieuwbare diesel van die fabriek kan de CO2-uitstoot met zo'n 2,8 miljoen ton per jaar worden verminderd. Shell vergelijkt dat met het weghalen van ruim 1 miljoen middelgrote Europese dieselauto's. Christien Nowee, Social Performance Adviser Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam en Shell Moerdijk: „De bouw van deze biobrandstoffenfabriek vormt een belangrijk onderdeel van de transformatie van een van onze grootste raffinaderijen tot een energie- en chemiepark.”

Van raffinaderij naar energy and chemicals park

Volgens Nowee zit Shell midden in een energietransitie. „Met de biobrandstoffenfabriek willen wij de productie van traditionele brandstoffen verminderen en op termijn meer koolstofarme brandstoffen leveren, zoals groene waterstof en biobrandstoffen voor wegvervoer en luchtvaart. Tegelijkertijd werken we aan het opslaan van CO2 in een leeg gasveld onder de Noordzee, ook wel bekend als het Porthos-Project. Ook treffen we de voorbereidingen om de grootste groene waterstoffabriek van Europa op de Maasvlakte te bouwen. Kortom; we zijn enorm aan het investeren om in de toekomst CO2-neutraal te kunnen opereren. Geweldig, maar dat kunnen wij niet alleen. Daarom willen wij anderen inspireren en helpen op weg naar minder uitstoot. ”

Samen op weg voor een duurzame wijk

Parallel aan de energietransitie start Shell met een mkb-project in Pernis en Moerdijk. „Wij zijn benieuwd of er ideeën leven in de omliggende wijken die ook bijdragen aan een duurzame omgeving. Zo ja? Dan willen wij mkb’ers helpen om hun activiteiten te verduurzamen. Daarom lanceren wij de campagne ‘Samen voor een duurzame wijk’, waarin we midden- en kleinbedrijven energieadvies en een financiële bijdrage aan besparingen bieden.”

‘’Als Shell bieden wij het mkb energieadvies en een financiële bijdrage aan besparingen”

Christien Nowee, Social Performance Adviser Shell

Het afgelopen jaar startte Shell deze campagne al rondom Pernis voor de doelgroep verenigingen. Nu zijn de ondernemers aan de beurt. „De campagne voor verenigingen was een groot succes. Van sportvereniging tot kinderboerderij; eenieder kreeg de kans om projecten in te dienen waarmee de vereniging duurzame maatregelen kon treffen. Dat leverde bijna veertig mooie voorstellen uit zes woonplaatsen rondom Pernis op. Van ledverlichting in wedstrijdverlichting tot groene daken en een elektrische trekker. Deze campagne startten wij de komende maanden tevens rondom Moerdijk. En naar aanleiding van het succes, breiden we ook alvast in beide regio’s uit naar het MKB.”

Energiescan en bespaarbudget t.w.v. 1500 euro

Ben je als mkb’er gevestigd in Pernis, Hoogvliet, Nissewaard, Schiedam, Vlaardingen, Albrandswaard, Moerdijk, Zevenbergen, Klundert, Fijnaart, Strijen of Strijensas? Dan maak je kans op een energiescan ter waarde van vijfhonderd euro en een bespaarbudget van duizend euro. „We hebben het hier over het klein MKB, dus over de bakker op de hoek, de slager en het notariskantoor. Wat zijn hun ideeën om te verduurzamen? Daarin hanteren wij een ‘vol is vol concept’; wie het eerst komt, wie het eerst maalt.” Er is plek voor honderd mkb’ers.

‘’Op basis van een scan (gesprek) krijg je als MKB-bedrijf een CO2-footprint en een bijbehorend duurzaam adviesrapport, ter waarde van vijfhonderd euro”

Christien Nowee, Social Performance Adviser Shell

„Op basis van een scan (gesprek) krijg je als MKB-bedrijf een CO2-footprint en een bijbehorend duurzaam adviesrapport, ter waarde van vijfhonderd euro. Dit advies blijft weg bij vage, lange termijn doelstellingen en gaat voor meetbare maatregelen en positieve resultaten. Vervolgens streeft Shell ernaar om voor 31 januari 2023 duizend euro aan de deelnemende mkb’ers betaald te hebben. Met dit bedrag kan de mkb’er een eerste aanzet doen om de duurzame maatregelen te treffen.”

Buurtinitiatief

Slaat de campagne aan? Dan bouwt Shell deze in de toekomst verder uit. „Dan kun je denken aan een herhaling van de campagne of aan een bundeling van initiatieven, om zo een soort communityplan uit te voeren. Dat is uiteindelijk ook de ‘droom’: een buurtinitiatief waarin mensen met elkaar samenwerken en optrekken naar een duurzame toekomst.”

Zo doe je mee!

Ben jij als mkb’er gevestigd in één van de bovenstaande plaatsen? Dan kun je je opgeven via de website ‘Samen voor een duurzame wijk’. Vervolgens neemt een medewerker van ‘de duurzame adviseurs’ contact met je op. Deze onafhankelijk partij begeleidt bedrijven op het gebied van CO2-reductie, MVO en energie en kijkt ernaar uit om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de regio Pernis/ Moerdijk.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws