Nieuws Duurzaamheid

Sixpack microgroenten? Deze ondernemer verbouwt het voor horeca

Japanse radijsjes, rucola of erwten, maar dan als piepkleine groenten. Het is een duurzame vorm van landbouw en nog lekker ook, bewijst Patrick Asmawidjaja uit Dordrecht. Steeds meer horeca in zijn stad maken gebruik van zijn concept. En dat gebeurt helemaal circulair. ,,Niets gaat verloren.’’

Jacolijn Groesbeek (AD) 14 juli 2021

Patrick Asmawidjaja van Kwekersgilde is druk bezig met zijn gekweekte microgroenten. Foto: Victor van Breukelen

Menig Dordtenaar kent Patrick Asmawidjaja (41) van zijn oesterzwammen gekweekt op koffiedrab en bierbostel. Inmiddels heeft Kwekersgilde er een circulair foodconcept bij: microgroenten. Onder de noemer ‘Tiny Twelve’ kweekt en levert Asmawidjaja de minuscule plantjes aan horeca en particulieren.

De kelder van Kwekersgilde staat niet alleen vol met oesterzwammen, hier staan ook twee vertical farms met daarin twaalf soorten microgroenten. Witte, roze of paarse daikon (een soort Japanse radijs), erwtenscheuten of rucola als microgroente, het kan allemaal. Asmawidjaja kweekt oesterzwammen op koffiedrab en bierbostel, een restproduct van de bierbrouwerij, zo valt er te lezen in het AD. Onlangs is hij begonnen met het kweken van microgreens op een voedingsbodem die voor zeker 50 procent bestaat uit reststromen van de oesterzwammenkweek.

''Dit is een vorm van verticale landbouw, waarbij veel minder water en ruimte nodig is in vergelijking met de traditionele landbouw''

Patrick Asmawidjaja, ondernemer achter Kwekersgilde

Circulaire microgroenten hebben veel minder water en ruimte nodig

,,Het blijft een circulair proces, niets gaat verloren. De reststromen worden wel eerst gecomposteerd, je wilt natuurlijk niet dat er oesterzwammen tussen de microgroenten groeien’’, vertelt de initiatiefnemer. De zes lagen tellende kweekkasten moeten 25 kilo groenten per week opbrengen. ,,Dit is een vorm van verticale landbouw, waarbij veel minder water en ruimte nodig is in vergelijking met de traditionele landbouw. Ruimte is schaars en duur in een stad, dit is de ideale oplossing om meer oppervlakte te creëren.’’

Zo’n zeven dagen na het zaaien zijn de microgroenten volgroeid. Nadien verhuizen ze naar horecabedrijven. ,,Er wordt heel enthousiast gereageerd vanuit horecagelegenheden en particulieren. Bij Luca worden de groenten verwerkt in een pizza, bij Daantje in een van de bowls en bij Café Flora zitten ze in een salade. Op aanvraag kweek ik de microgroenten die zij willen hebben.’’

Van links naar rechts: mixed daikon (‘unicorn mix’), tarwegras, rucola en daarachter koolrabi. Foto: Patrick Asmawidjaja

Consumenten dragen als ‘aanrechtagrariër’ toch nog een beetje bij aan kweek

Ook particulieren kunnen bij Kwekersgilde terecht voor een ‘sixpack’ microgroenten of een aantal losse exemplaren. ,,In de tweede lockdown vorig jaar zag je het koopgedrag van consumenten veranderen. Mensen gingen meer zelf kweken en koken, die trend zet zich nog voort. In een week heb ik vijf tot zeven dozen aan bestellingen. Elke woensdag kunnen bestellingen worden opgehaald bij verschillende ophaalpunten, zoals bij Café Flora en Daantje. Dan kun je daar meteen een taartje eten, ik denk dat het de kracht is van ondernemers om lokaal samen te werken.’’

De plantjes moeten vervolgens nog drie dagen thuis worden verzorgd voor ze geoogst kunnen worden. ,,Zo dragen consumenten als ‘aanrechtagrariër’ toch nog een beetje bij aan de kweek’’, vertelt Asmawidjaja lachend.

Lees ook: BOON pakt bewuste consument in met burgers, ballen en bapao’s van bruine bonen

Dozen gemaakt van suikerrietvezels waardoor ze na gebruik op de composthoop kunnen

De kweekbakjes waarin de microgroenten groeien, zijn gemaakt bij 3D Lab uit Dordrecht. De bakjes worden geproduceerd uit restmaterialen uit het 3D Lab. Ook de dozen waarin de plantjes worden verpakt zijn duurzaam, ze zijn namelijk gemaakt uit suikerrietvezels waardoor de dozen na gebruik op de composthoop kunnen.

,,Het is het doel van Kwekersgilde om geen nieuwe grondstoffen te gebruiken. Tevens is het belangrijk om samen te werken met andere spelers uit de regio.’’ Uiteindelijk hoopt de groene ondernemer uit te breiden naar andere gebieden binnen de Drechtsteden.

Voorlopig blijft het concept bestaan uit de twaalf microgroenten. ,,Ik produceer wat mensen nodig hebben, ik wil geen honderd verschillende microgroenten kweken waarvan niet alles wordt verkocht. Voedselverspilling is not done.’’

Lees ook: PlantLab kruipt uit de kelders en gaat nu serieus voedsel produceren

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief voor ondernemers, in 2 minuten tijd ben je weer helemaal bij.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws