Nieuws Duurzaamheid

KarTent: van deze startup in kartonnen tenten mag het festivalseizoen beginnen

Een festivalzomer vol plastic tentjes? Dat kan dus echt niet meer, dacht Jan Portheine (29). Daarom bedacht hij KarTent, een milieuvriendelijke kartonnen tent. Vorige zomer had hij een bestelling van 50.000 tenten. Toen kwam corona. De jonge ondernemer toverde zijn tenten om tot slimme webshopitems en opent binnenkort een eigen pop-upwinkel. Een gesprek over dromen, durven en vooral: doen.

Crissy Mulder 10 juni 2021

Jongen meisje stoeltjes tent

'Festivalgangers zijn niet per se te lui om hun tent op te ruimen, maar ze vinden het de moeite vaak niet waard'. Foto: KarTent

Of Portheine en zijn compagnon Wout Kommer (30) doorgewinterde ‘festivaltypes’ zijn? Niet echt, lacht hij. „Wij studeerden aan de TU Delft, die nou niet bepaald bekend staat om haar frivole, uitbundige en sociale types. KarTent ontstond dan ook min of meer toevallig. Tijdens mijn afstudeerproject werkte ik, in opdracht van Rijkswaterstaat, aan een duurzaam strandhuis. Ik wilde iets geks doen en de mensen verbazen. Dat deed ik met karton.”

Nadat Portheine ontdekte dat festivalterreinen na afloop bezaaid zijn met oude tentjes, ontstond zijn volgende kartonproject. „Ik zag velden vol nylontentafval, achtergelaten door bezoekers. En wist: die tenten zijn van het slechtste plasticsoort. Een ramp voor het milieu. Dat moet anders.”

'Plastic tent gaat snel stuk, is niet waterdicht en niet te recyclen'

Het project startte, zoals de TU Delft-studenten dat gewend waren, met een onderzoek. Daaruit bleek dat festivalgangers niet per se te lui waren om hun tent op te ruimen, maar dat ze het de moeite niet ‘waard’ vonden. „Fabrikanten maken hun tenten van steeds goedkoper plastic. Het resultaat? De tent gaat snel stuk, is niet waterdicht, niet te recyclen en dus niet de moeite waard om op te vouwen en weer mee naar huis te sjouwen.”

''Wat men niet weet, is dat er heel veel verschillende soorten karton bestaan. Karton waar je méér mee kunt. Tenten en bedden bouwen, bijvoorbeeld''

Jan Portheine, bedenker KarTent

Jan Portheine in zijn KarTent.

De jonge ondernemers startten een crowdfundingcampagne en ontwikkelden een recyclebare tent van karton. Met deze eerste pilot toonden ze aan wat je nog meer met karton kunt doen. „Negentig procent van de kartonindustrie houdt zich bezig met verpakkingen. De fabrikanten maken vooral dozen van karton en klaar. Wat men niet weet, is dat er heel veel verschillende soorten karton bestaan. Karton waar je méér mee kunt. Tenten en bedden bouwen, bijvoorbeeld.”

Materiaal KarTent kan behoorlijk wat water opnemen voordat de boel doorlekt

Het gerecycled karton waar KarTent mee werkt, is zeven millimeter dik. Dat betekent dat het materiaal behoorlijk wat water op kan nemen, voordat de boel doorlekt. „Krijg je een extreme onweersbui op je dak, dan trekt het karton wellicht wat krom. Maar na een tijdje drogen in onze werkplaats, hebben we altijd weer karton over waar we iets nieuws van kunnen maken.”

''Sommige tenteigenaren vinden het leuk om de tent te beschilderen. Die verf zit dan ook op het nieuwe product dat uit de tent wordt gesneden''

Jan Portheine, bedenker KarTent

Dankzij dat ‘omdenken’, van tent tot iets nieuws, overleefde de startup de coronacrisis. „Voor de zomer van 2020 hadden wij een bestelling van 50.000 kartonnen tenten. Begin maart zagen we de bui al hangen. De festivals gingen niet door. Drie weken lang, zaten we in zak en as. We hadden immers geen omzet meer. Daar moesten we wat mee. Daarom dachten we ‘om’: waar is nu wél behoefte aan? Met onze eigen snijmachines bouwden we de tenten om tot scheidingswanden van karton. Daarmee speelden we in op de nieuwe anderhalvemetersamenleving. Veilig en ook nog eens goedkoper dan plexiglas.” In drie dagen tijd, verkocht KarTent zo’n duizend schermen. Dat bracht de ondernemers wederom op een nieuw idee.

Een lamp, fotolijst of prullenbak: geen recycling, maar upcycling

Fungeert een kartonnen tent of scheidingswand niet meer? Dan maakt KarTent er gewoon wat nieuws van. Een lamp, fotolijst of prullenbak, bijvoorbeeld. Stuk voor stuk te koop in de webshop. „Wij gebruiken het karton in zijn geheel. Dat betekent dat nieuwe producten, gemaakt van gebruikt karton, er bijzonder uitzien. Voorbeeldje? Sommige tenteigenaren vinden het leuk om de tent te beschilderen. Die verf zit dan ook op het nieuwe product dat uit de tent wordt gesneden. Dat maakt het uniek.” Nu de webshop goed loopt, gebruikt KartTent ook nieuw karton.

Is de KarTent een hit tijdens het komende, bijzondere festivalseizoen?

Voor de zomer van 2021 staan zes grote evenementen op de planning. Hopelijk worden dat er, dankzij nieuwe versoepelingen, binnenkort meer, zegt Portheine. „Op deze evenementen leveren wij tenten én prullenbakken. We merken dat daar nu veel vraag naar is. Als de evenementen straks weer draaien, ontstaat er een groot tekort aan dit soort leveringen. Daar spelen wij graag op in.”

Schenken van duurzame koffie en mobiele oplaadpunten met zonnepanelen

Binnenkort komt KarTent ook met een eigen pop-upwinkel. „Voordat je een bed van karton koopt, wil je er eerst een keer op springen om zeker te weten dat het stevig genoeg is. Dat snap ik. Daarom openen wij dit jaar een fysieke winkel.” Ook op festivals breidt KarTent uit. Vandaag de dag huurt de klant een tent en laat hij hem achter. KarTent doet de rest. In de zomer van 2022 komen daar wat extra’s bij. „Dan kun je denken aan het schenken van duurzame koffie en het aanbod van mobiele oplaadpunten met zonnepanelen. Makkelijker kunnen we het niet maken. Wel duurzamer.”

Lees ook: Foodtruck-ondernemer Marco zet alles op alles om zijn bedrijf overeind te houden

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws