Nieuws Duurzaamheid
Startup Tickete gaat strijd aan met papieren kassabon
Een digitale kassabon op je smartphone, op dezelfde manier als contactloos betalen. Handig, snel én goed voor het klimaat. Dat is Tickete, de startup waarmee managing director en oprichter Desirée Bos de komende maanden de markt op gaat. ,,Voor mij was het een belangrijke vraag wat ik als persoon kan bijdragen aan een beter klimaat.”

Desirée Bos (oprichter Tickete): ,,We zullen eerst draagvlak moeten creëren. Daarbij is focus belangrijk.'' Foto's: Tickete
Tickete bestaat uit een klein apparaatje voor de retailer en een gratis app voor de consument. Het apparaatje is te verbinden met alle kassasystemen. Voor de consument werkt het net zoals contactloos betalen; met NFC-technologie. Zodra je je telefoon ontgrendelt en bij het apparaatje houdt, heb je de bon op je smartphone. Zo kun je ze bijvoorbeeld declareren en bewaren.
Papieren bonnetjes zijn een enorme aanslag op het milieu
Binnenkort gaat Desirée Bos (29) ermee de markt op. Ze kreeg het idee voor Tickete tijdens de vele reizen die ze als IT-consultant maakte om internationaal klanten te helpen met projecten rond digitale transformatie. ,,Als je op reis bent, verzamel je tientallen bonnetjes per week die je moet fotograferen om te kunnen declareren. En je moet ze nog jarenlang bewaren. Dat is eigenlijk heel omslachtig.”
Lees ook: Kortingsacties, stuntprijzen en topaanbiedingen: wat hebben jij en de consument daar nou echt aan?
Maar belangrijker nog voor haar, was het feit dat al die papieren bonnetjes een enorme aanslag op het milieu zijn. ,,Het is gewoon chemisch afval.”
Bos stopte met haar baan als IT-consultant om zich met mede-oprichter Raif Nijem volledig te richten op de ontwikkeling van een systeem voor de digitale kassabon. Maar bestond dat niet eigenlijk al? ,,Ja,” zegt Bos, ,,maar er is er nooit één echt gelanceerd, of wereldwijd bruikbaar gemaakt. Zo is er in Nederland bijvoorbeeld de Digibon, waarvoor de initiatiefnemers in het verleden een aantal investeringen ophaalden.”
De Tickete-manier bestond nog niet
Toch werkt dat anders. ,,Digibon heeft enkele proposities in de markt getest. Onder andere met QR-codes op een papieren bon en bankintegraties. Dat is ook niet echt gaan vliegen.”
''Het is toch niet de bedoeling dat we voor alle winkels een aparte app moeten downloaden en dat je niet anoniem kunt blijven?''
Zo waren er volgens Bos meer initiatieven die niet echt van de grond zijn gekomen. ,,Het is ook een heel complex speelveld. Je moet het systeem integreren met de kassa’s, deals sluiten met retailers en de consument moet het gaan omarmen. In Nederland zijn er alleen al 175 kassaleveranciers. Daar moet je ook slim mee omgaan, want je kunt niet voor elke leverancier apart een code schrijven. Dan blijf je bezig.”
Verwachting dat Tickete over drie maanden eerste apparaatjes kan leveren aan retailers
De Tickete-manier bestond nog niet. ,,Je kunt al vaak je e-mailadres afgeven en enkele supermarkten bieden de optie voor een digitale kassabon in hun eigen apps. Maar het is toch niet de bedoeling dat we voor alle winkels een aparte app moeten downloaden en dat je niet anoniem kunt blijven? Bij Tickete kun je gewoon anoniem bonnetjes ontvangen en inzien. Besluit je wel gegevens achter te laten, dan zul je daar concrete, gepersonaliseerde dingen voor terugzien. Daarover maken we later meer bekend. Het gaat ons er uiteindelijk om dat mensen hun steentje bijdragen aan duurzaamheid.”
Bos verwacht dat Tickete over drie maanden de eerste apparaatjes kan leveren aan retailers. Er zijn gesprekken met allereerst kassaleveranciers en resellers van kassa’s. ,,Die worden dan ook resellers van onze dienstverlening.” Het bedrijf richt zich op de retailers waar mensen écht een bonnetje van willen, van klein tot groot. ,,Maar er zijn zoveel verschillende segmenten en consumenten die kunnen profiteren van onze oplossing. We zullen eerst draagvlak moeten creëren. Daarbij is focus belangrijk. Als we Tickete kunnen leveren aan een hele winkelstraat, dan gaat het leven in een community. Op die manier willen we het doen.”
Lees ook: Contant betalen mogelijk aan banden gelegd, niet alle ondernemers staan te springen
Ondernemer heeft idee wel zo’n vijftig keer moeten pitchen
Om écht te kunnen beginnen, waren er investeerders nodig. Dat was een enorme zoektocht, benadrukt Bos. ,,Je hoort al die succesverhalen van investeringen in startups, maar ons lukte het steeds niet die investering rond te krijgen. Wij vroegen ons dan af wat er mis was met ons idee: we hadden alles klaar om te beginnen, alleen nog niet het geld. Wij hebben wel zo’n vijftig keer moeten pitchen. Op een dag zeiden we: we gaan het nog één keer proberen en toen was het raak.”
De investeerders in het bedrijf zijn vijf angel investors van het Kaasstad Kapitaal-netwerk uit Alkmaar. Onderdeel van de deal is dat Tickete een softwareontwikkelaar vond die ook aandeelhouder zou worden. Dat is Datiq geworden en het bedrijf heeft zich voor circa twee jaar verbonden aan Tickete. Zelf heeft Bos bijna 50.000 euro in Tickete gestoken om het eerste prototype werkend te krijgen.
Per retailer waarmee wordt samengewerkt plant Tickete honderd bomen
Het duurzame oogpunt dat Tickete heeft, vertaalt zich in eerste instantie in het planten van bomen. ,,We willen consumenten en retailers een makkelijke mogelijkheid geven iets terug te doen. Per retailer waarmee we samenwerken, planten we honderd bomen. Per duizend kassabonnen willen we enkele bomen planten. Deel je Tickete met je vrienden en gebruiken zij de app ook, dan planten we ook tien bomen. Bij Uber Eats hebben we gezien dat zoiets goed werkt. En zo willen we nog meer initiatieven lanceren om echt impact te maken.” Tickete is een samenwerking aangegaan met TreeNation, dat overal ter wereld projecten heeft lopen. ,,We hebben als bedankje aan de aandeelhouders en de raad van advies de eerste vijftig bomen geplant. Daarmee wordt al acht ton aan co2 gecompenseerd.”
''Supermarkten zijn enorm grote bedrijven en ze willen hun eigen app bieden. Wij kijken meer naar winkels waar je kunt retourneren en met producten waar garantie op zit''
Bos zegt te zijn geschrokken van nieuwsberichten dat het klimaat onomkeerbaar is veranderd. ,,Voor mij was het een belangrijke vraag wat ik er als persoon aan kan bijdragen. Ik heb een achtergrond in international business, consultancy en verandermanagement, die digitale kassabon kan ik ontwerpen en daar heb ik mijn tanden ingezet.”
Bos verwacht dat de consumentengroep 16- tot 45-jarigen de app het snelst omarmt. ,,De mensen die mobile first zijn opgegroeid en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Ik krijg vanuit die groep ook terug: ‘Was dat er nog niet?’. We richten ons op de retailers waar de waarde voor die groep het hoogst is.”
Familie en vrienden hebben ondernemer altijd aangemoedigd door te gaan
Dat zijn momenteel niet de supermarkten, onderstreept ze. ,,Uit het consumentenonderzoek dat we hebben gedaan, kregen we daar niet veel over terug. Supermarkten zijn enorm grote bedrijven en ze willen hun eigen app bieden. Wij kijken meer naar winkels waar je kunt retourneren en met producten waar garantie op zit. Of retailers die nog geen klantenkaart, grote IT-budgetten, of de capaciteit hebben. Tickete moet een toegankelijk product zijn waar iedereen van kan profiteren.”
En de naam Tickete? Die ontstond tijdens een brainstorm met haar vader onder het genot van een glas wijn. Bij wijze van spreken op een bierviltje. ,,Hij kwam met die naam en dat vond ik goed passen. Familie en vrienden zijn belangrijk geweest in het proces hier naartoe. Ik heb wel eens op een breekpunt gestaan en ermee willen stoppen. Zij hebben mij altijd aangemoedigd door te gaan, omdat zij het maatschappelijk belang er ook van inzien.”
Lees ook: Bespaar-app voor 'financiële moetjes' Dyme haalt 2 miljoen euro groeigeld op