Nieuws Duurzaamheid

Op deze manier gaan supermarktondernemers de verspilling van oud brood drastisch verlagen

De verspilling van oud brood met 60 procent verminderen, dat is mogelijk door in de supermarkt vers ingevroren brood te verkopen. Het is de conclusie uit een pilot van MVO Nederland, supermarktondernemers George Verberne (Jumbo) en Johan Pater (BakeFive). Dankzij de pilot bespaart de supermarkt gemiddeld 87 broden per week.

Redactie De Ondernemer / MVO 1 september 2020

Bakker oven broodverspilling drastisch verlagen

Op dit moment is iets meer dan 30 procent van de verkochte halve broden in supermarkten ingevroren. Ondanks dat gooit de Nederlandse broodketen jaarlijks meer dan 200 miljoen kilo brood en broodgrondstoffen weg. Dat staat gelijk aan bijna 20 procent van de totale productie en is daarmee een van de meest verspilde voedingsmiddelen.

Niet langer de hele dag vers brood beschikbaar hebben

Er blijft zo’n 76 miljoen kilo brood over in winkels. Om die grote verspilling te verkleinen, zijn bovenstaande partijen begonnen met het project Goudeerlijk Vers Ingevroren. De gedachte erachter luidt als volgt: als het verse brood aan het einde van de dag uitverkocht is, kan de klant altijd nog terugvallen op brood dat gelijk na het bakken is ingevroren en vanuit de vriezer wordt verkocht. Op die manier hoeven supermarktbakkerijen niet meer de hele dag door vers brood beschikbaar te hebben.

Lees ook: Lidl adverteert groots en komt met 'slimme actie' tegen voedselverspilling

Beschikbaarheid van vers ingevroren brood nooit een issue geweest

,,Corona makte de afgelopen maanden erg onvoorspelbaar”, vertelt Verberne. ,,Door de verkoop van vers ingevroren brood is beschikbaarheid nooit een issue geweest. Ik ben dan ook erg tevreden met de resultaten van het project.”

,,Daaruit blijkt dat zelfs klanten die thuis nooit brood invriezen, het prima vinden om vers ingevroren brood te kopen zolang het dagvers is. Ze begrijpen dat verkopen van dagvers gevroren brood verspilling voorkomt. Daardoor blijft de klanttevredenheid op hetzelfde niveau.”

,,Qua omzet had ik het misschien beter niet kunnen doen, maar ik anticipeer hiermee op een toekomst"

Johan Pater, supermarktondernemer namens BakeFive

Project is spannend avontuur

BakeFive-ondernemer Pater geeft aan dat dit project, dat op 5 december 2019 bij Jumbo Verberne in Wageningen van start ging, een spannend avontuur was. ,,Qua omzet had ik het misschien beter niet kunnen doen, maar ik anticipeer hiermee op een toekomst waarin mensen verspilling niet meer accepteren.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.