Nieuws Duurzaamheid

Oprichters Swapfiets en Cortazu wisselen voor een dag van bedrijf

Ter ere van B Corp-maand, dit jaar in het thema ‘We Go Beyond’ en gericht op het creëren van meer bewustzijn, wisselden de oprichters van Swapfiets en outdoormerk Cortazu kennis en ervaringen uit tijdens een dag samenwerken.

Van onze redactie 29 maart 2023

Swapfiets Cortazu b corp swap buiten

Wouter de Roy, medeoprichter van Cortazu (rechts), en Richard Burger, medeoprichter van Swapfiets, bij de deur van het deelfietsenbedrijf.

In lijn met het B Lab-thema van dit jaar: 'We Go Beyond', brachten Wouter de Roy, medeoprichter van Cortazu, en Richard Burger, medeoprichter en Sustainability Director bij Swapfiets, de dag samen door met het delen van hun kennis en ervaringen. Ze bespraken belangrijke duurzaamheidskwesties zoals onder andere reparatie- en end-of-product-life-oplossingen. Maar ook over hoe het beste klanten, het team en leveranciers te betrekken bij die duurzaamheidsmissie. Alles met oog op een groter doel ter versterking van de business case door als groter bedrijf uiteindelijk nog meer positieve impact te maken.

De circulaire productlijn van Swapfiets en de lopende projecten

De dag begon gelijk al goed, de duurzaamheidsinspanningen van Cortazu werden besproken tijdens het bekijken en passen van de outdoorcollectie in de Amsterdamse flagshipstore. Swapfiets zet zich in om een positieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in steden, een rit met de e-bike door Amsterdam kon dan ook niet ontbreken. Op het hoofdkantoor van Swapfiets doken beide mannen dieper in de circulaire productlijn van Swapfiets en de lopende projecten.

,,Ontzettend leuk en leerzaam om het bedrijf achter Cortazu beter te leren kennen, kennisdeling en krachtenbundeling met andere missiegedreven bedrijven is ontzettend belangrijk. Het helpt ons door te gaan met het verkennen van innovatieve manieren en biedt nieuwe inzichten”, aldus Richard Burger, Swapfiets-oprichter en Sustainability Director.

''Leuk ook om te zien dat in beide bedrijven de Nederlandse roots onderdeel zijn van het business model - het oude fiets barrel en ‘het regent pijpenstelen''

Wouter de Roy, medeoprichter Cortazu

Wellicht een thema voor een toekomstige samenwerking Swapfiets en Cortazu

Als een gecertificeerde B Corp is Swapfiets een ‘force for good’, waarbij invloed wordt uitgeoefend op de pijlers van B Corp: bestuur, milieu, werknemers, klanten & gemeenschap. Swapfiets streeft naar meer leefbare Europese steden, een 100 procent circulaire productlijn en wil in 2025 klimaatneutraal zijn. Het innoveert continu op het gebied van hergebruik, reparatie en het gebruik van gerecyclede of biobased materialen. De fietsen zijn al 77 tot 88 procent circulair, dit maakt Swapfiets naar eigen zeggen de meest duurzame fiets in de branche. Swapfiets werkt ook aan verschillende pilots en samenwerkingen om afval te verminderen en werkkleding in winkels te verduurzamen.

,,Gaaf hoe Swapfiets internationaal aan de weg timmert en impact maakt. Erg inspirerend om meer te horen over de dagelijkse gang van zaken. Leuk ook om te zien dat in beide bedrijven de Nederlandse roots onderdeel zijn van het business model - het oude fiets barrel en ‘het regent pijpenstelen’. Mooie raakvlakken met wellicht een thema voor een toekomstige samenwerking”, aldus Wouter de Roy, medeoprichter van Cortazu.

De Roy en Burger in gesprek. Foto's: Swapfiets

Creëren van bijzondere buitenervaringen en het vergroenen van de planeet

Cortazu zet zich ondertussen in voor het creëren van bijzondere buitenervaringen en het vergroenen van de planeet. Onder het motto ‘We don’t sell to get, we sell to give’, wordt er 100 m² aan land vergroend per verkocht product en is er inmiddels al meer dan 5 miljoen vierkante meter aan land hersteld. Het streven is om in 2025 10 miljoen vierkante meter land te vergroenen door zoveel mogelijk mensen naar buiten te krijgen met ethisch geproduceerde outdoor kleding.

Ervaringen delen en elkaars werkwijze bevragen biedt inzichten en ruimte om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Beide merken zien in dat samenwerking cruciaal is. Elkaar open toegang te geven tot kennis en hulpbronnen biedt nieuwe inzichten in de volgende stap naar verduurzaming.

Lees ook: B Corp-certificering voor ‘bike as a service’-scale-up Swapfiets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws