Nieuws Duurzaamheid

Swappbox gaat het delen van ongebruikte opslagruimtes mogelijk maken

Ruimte is kostbaar, terwijl we leven in een tijd waar mensen meer bezittingen hebben dan ooit tevoren. Om deze reden zit het aantal self storage-bedrijven flink in de lift. Ieder jaar worden er weer nieuwe loodsen bijgebouwd aan de rand van de stad. Maar is dit wel zo logisch in het kader van verduurzaming? Met de klimaatdoelen in het achterhoofd dachten de jonge ondernemers Karel Michielse en Remco van Gestel, dit móét en kan anders.

Van onze redactie 10 december 2021

Karel remco swappbox

Karel Michielse en Remco van Gestel (links), oprichters van Swappbox. Foto's: Swappbox

Begin 2019 komt het idee in Karel Michielse en Remco van Gestel op om een deeleconomie-alternatief te bieden op traditionele self storage, genaamd Swappbox. ,,In plaats van alsmaar bij te bouwen, moeten we efficiënter omgaan met de ruimte die we al hebben. Met 8,5 miljoen vierkante meter onbenutte kantoorruimte en 460 duizend leegstaande woningen in Nederland, kunnen we niet enkel spreken van een schaarsteprobleem'', aldus Michielse.

,,Bovendien kunnen we de reisafstand tussen het woonadres en de opslag verkleinen wanneer mensen hun ongebruikte ruimte met buurtgenoten delen. Dit kan een behoorlijke CO2-uitstoot besparing op jaarbasis zijn. Bijvoorbeeld wanneer je als vakman elke dag naar je opslag rijd om je gereedschap op te halen en te brengen'', vult Van Gestel aan.

''We hebben we sinds kort een techniek geïntroduceerd op het platform waarmee we gebruikers kunnen verifiëren op bijvoorbeeld een legitimatiebewijs''

Remco van Gestel, Swappbox

Zowel personen als bedrijven kunnen gratis hun ongebruikte ruimte adverteren

Met deze wetenschap ontwikkelde het ondernemersduo een gebruiksvriendelijk online platform. ,,Zowel personen als bedrijven kunnen gratis hun ongebruikte ruimte adverteren, zoals bijvoorbeeld (een deel van een) bedrijfsruimte, garage, parkeerplaats of logeerkamer. Vervolgens kunnen geïnteresseerden reageren via het platform'', legt Michielse uit.

Van Gestel: ,,Maar we merkten al gauw dat huurders het niet vertrouwd genoeg vonden om hun spullen te stallen bij een vreemde. Daarom hebben we sinds kort een techniek geïntroduceerd op het platform waarmee we gebruikers kunnen verifiëren op bijvoorbeeld een legitimatiebewijs. We kunnen dan onder andere zien of mensen op een zwarte lijst staan.''

Huur wordt op de eerste huurdag geïncasseerd en veiliggesteld op bankrekening

Een bekend probleem voor verhuurders is het op tijd kunnen innen van de huur. Om die reden hanteert Swappbox een betalingsgarantie. Michielse: ,,De huur wordt op de eerste huurdag geïncasseerd door het platform en veiliggesteld op een bankrekening onder toezicht van een notaris. Na 30 dagen wordt de verhuurder uitbetaald. Zo is de huurder zeker van zijn ruimte en de verhuurder zeker van zijn inkomsten.''

Inmiddels heeft Swappbox een vliegende start gemaakt in Amsterdam. ,,Aan de ene kant zien we particulieren en ondernemers die eenvoudig een extra inkomen genereren door hun ongebruikte ruimte (tijdelijk) te verhuren. Aan de andere kant zien we dat mensen een meer geschikte opslag dichtbij huis kunnen vinden. Win-win dus'', belooft Van Gestel.

Lees ook: 5 trends binnen de wereld van digitale platformen voor 2022

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws