Nieuws Duurzaamheid
Tango groeit gestaag verder: dit is het tankstation van de toekomst
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp, komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst. Eentje waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.

In de flagshipstore in Deventer biedt Tango ook milieuvriendelijke diesel en CNG (aardgas). Tevens staan er snellaadpalen en is er ruimte voor elektrische deelauto’s. Foto's: Tango
Het is maart 2000 als het net opgerichte Tango in Nijmegen het eerste onbemande pompstation van Nederland opent, begint AD. Was vanaf de jaren '70 de pompbediende die je auto voltankt al gestaag verdwenen, in het nieuwe concept was er helemaal geen medewerker meer over. De automobilist moest zelf zijn auto uit om te pinnen en vervolgens te tanken.
Het idee van ondernemers Marc Schröder en Michiel Muller blijkt een schot in de roos: al snel gaan marktleiders Shell en Esso overstag en in 2003 staan er al 575 onbemande tankstations langs de Nederlandse wegen. Spoel nog eens vijftien jaar vooruit en Nederland telt voor het eerst meer pompen zonder shop dan mét (2008 vs. 2023).
"De stroomvoorziening is deels duurzaam door tientallen zonnepanelen op het dak, verder vangen we regenwater dat we weer kunnen gebruiken om de locatie te reinigen"
,,Gemak, snelheid en een goede prijs: daar draaide het toen om en nu nog steeds’’, vertelt Bert Gilles, directeur Benelux van Tango. ,,We wilden de markt destijds wakker schudden en dat is goed gelukt.’’ Dat deed de pionier ook met bijzondere acties. Zo liet Tango klanten bij het tienjarig jubileum tanken voor de prijs van het jaar 2000. Het gevolg: lange files, waarbij verkeersregelaars ingezet moesten worden.
'Mobiliteitshub' als belichaming van de volgende stap van Tango
Inmiddels bestaat Tango (een samentrekking van ‘Tank & Go’) ruim twintig jaar en is het tijd voor de volgende stap. In Deventer heeft het bedrijf zijn eerste flagshipstore geopend. Projectleider Arie Verduijn spreekt van een ‘mobiliteitshub’, die steeds minder weg heeft van de traditionele pomp.
,,Naast de gewone brandstoffen bieden we in Deventer ook milieuvriendelijke diesel en CNG (aardgas). Verder hebben we snellaadpalen neergezet voor elektrische auto’s en is er ruimte voor elektrische deelauto’s. De stroomvoorziening is deels duurzaam door tientallen zonnepanelen op het dak, verder vangen we regenwater dat we weer kunnen gebruiken om de locatie te reinigen.’’
De tekst gaat verder onder de foto van het eerste onbemande tankstation in Nijmegen uit 2000.
Lees ook: Dit jaar tot 5000 euro subsidie op elektrische bestelwagens
Het past volgens Verduijn in de nieuwe strategie van Tango, dat sinds 2004 eigenaar is van Kuwait Petroleum. ,,We willen van petroleumspeler steeds meer een mobiliteitsspeler worden. Deventer is de eerste plek waar we dat laten zien en dat gaan we komende tijd op meer locaties doen.’’ Sowieso krijgen steeds meer Tango-pompen snellaadpalen.
Tango komt met meer laadpalen, laadpassen en een parkeerapp
Maar het blijft niet alleen bij pompstations, vult directeur Gilles aan. De exploitant zet ook laadpalen neer voor eigenaren van elektrische auto’s, of voor bedrijven die een grote elektrische vloot bezitten. ,,Verder bieden we een laadpas aan waarmee autobezitters hun elektrische auto in de Benelux op 30.000 locaties kunnen opladen. In heel Europa is dat zelfs het dubbele.’’ Het bedrijf heeft daarnaast een parkeerapp ontwikkeld, waarmee automobilisten vrije parkeerplaatsen kunnen vinden. Afgelopen najaar werd een pilot gestart samen met de gemeente Haarlemmermeer.
Al met al evolueert Tango steeds verder van het simpele onbemande concept waarmee het bekend werd. En de vernieuwingen houden niet op bij duurzame brandstoffen en mobiliteit. ,,We sluiten ook het openen van pompshops nadrukkelijk niet uit’’, zegt Gillies.
"De tijd van zompige broodjes is voorbij, tegenwoordig bieden tankstations luxe etenswaren en koffie"
Tango laat zien hoe de markt voor tankstations zich ontwikkelt
Pionier Tango die een pompshop opent mag de omgekeerde wereld lijken; tegelijk laat het zien hoe de markt voor tankstations zich afgelopen twee decennia ontwikkelt. Grof gezegd moeten exploitanten een totaalpakket aanbieden met luxeshop en allerlei services of het juist zo basic mogelijk houden.
,,Het vloeroppervlak van bemande stations wordt door de jaren heen steeds groter’’, vertelt Tom Huyskens van Bovag. ,,De tijd van zompige broodjes is voorbij, tegenwoordig bieden tankstations luxe etenswaren en koffie. Je ziet daarnaast complete minisupermarkten verschijnen, zoals de AH to Go’s bij BP.’’ Een ander voorbeeld is EH Group die veel Esso en Texaco-tankstations exploiteert en samenwerkt met onder meer Kentucky Fried Chicken en Spar.
De tekst gaat verder onder de foto van de nieuwe mobiliteitshub van Tango.
De rek in de door Tango gestarte trend van de onbemande pompen is er ondertussen nog niet uit, verwacht Bovag. ,,Hun aantal groeit nog steeds.’’ Wat daaraan bijdraagt is dat het ontmantelen van slecht draaiende tankstations in Nederland tonnen kost en de exploitant daarvoor opdraait. ,,Voor de eigenaar is het dan goedkoper om een locatie te laten staan en te verhuren aan een Tango of Tinq’’, zegt Huyskens.
Bovag: aantal benzineauto's groeit nog steeds
Werkt Tango aan het tankstation van de toekomst, de komende vijf tot tien jaar zullen de traditionele brandstoffen nog een voorname rol blijven spelen, voorspelt Bovag. Weliswaar is er vorig jaar dankzij de coronapandemie 1,5 miljard liter brandstof minder getankt - 12 procent minder dan in 2019, de laagste hoeveelheid deze eeuw - het aantal benzineauto’s groeit nog steeds. ,,Over tien jaar rijden er nog steeds 7 miljoen auto’s op fossiele brandstoffen rond.’’
Wel zal elektrisch rijden komende jaren fors gaan stijgen, er zitten veel nieuwe modellen in de pijplijn, en worden benzineauto’s steeds zuiniger. Het aantal liters verkochte benzine zal naar verwachting daarmee gaan dalen.