Nieuws Duurzaamheid

Thaddeus (29) op Forbes-lijst: jonge ondernemer wil milieu liever vandaag dan morgen redden

Een jonge vernieuwer die de wereld gaat bestormen, vindt het prestigieuze Amerikaanse zakentijdschrift Forbes hem. Een uitblinker die de toekomst kleur geeft. ‘Groen’, in zijn geval. Thaddeus Anim-Somuah (29) werkt bij Croda in Gouda en wil het milieu liever vandaag dan morgen redden.

Stijn Tielemans (AD) 7 april 2020

Thaddeus Forbes duurzaam ondernemer

Thaddeus Anim-Somuah heeft het geschopt tot de prestigieuze Forbes 30 under 30-lijst. Foto: Jan de Groen

Bij chemisch bedrijf Croda werkte hij zich uit de naad voor nieuw, schoon gas. In zijn spaarzame vrije tijd helpt hij vluchtelingen die net in Nederland zijn aan een huisarts, bij het openen van een bankrekening en het doorworstelen van een sollicitatieprocedure. En alsof dat nog niet genoeg is, bepleit hij met GreenDeal4Youth in de Europese politiek dat het de hoogste tijd is om jongeren te betrekken bij plannen voor klimaat en milieu.

Toch verbaast het Thaddeus ‘Teddy’ Anim-Somuah (29) dat zakenblad Forbes juist hém - na het sturen van acht referenties die stuk voor stuk werden nagebeld - bestempelt tot aanstormend talent. ,,Ik dacht dat ik het niet zou worden, het is een exclusieve lijst”, zegt hij in het AD.

Forbes 30 under 30-lijst

Het zakentijdschrift liet duizenden afvallen en nam hem op in de prestigieuze Forbes 30 under 30-lijst met meest veelbelovende ondernemers, in zijn geval in de categorie ‘industrieel ondernemers’. ,,Met z’n allen zijn we eigenlijk groentjes, een soort beste eerstejaars.”

Hij vervolgt: ,,Het is de top van de top, Greta Thunberg (klimaatactiviste, red.) is de bekendste op de lijst. De ondernemers van de zonne-auto van Lightyear, uit Helmond, staan ook erop. Dat zijn mensen die al veel gedaan hebben, maar in de toekomst nog meer gaan doen. Ik kan mij voorstellen dat de notering op de lijst een stempel is, een goedkeuring. Misschien word ik serieuzer genomen met mijn lobbywerk. In 2030 wil ik terugkijken en zien: ik heb een grote impact gehad.”

''Je kan niet alles overzetten op groene stroom. Als het zo eenvoudig was, had ik geen baan meer. Stroom is twee keer duurder dan aardgas''

Thaddeus Anim-Somuah, ondernemer

Groene stroom

Zie het als koken, wat hij en zijn collega’s bij Croda doen, maar dan met natuurlijke grondstoffen voor bijvoorbeeld smeermiddelen, shampoo of crème. Niet achter een fornuis, maar Anim-Somuah bepaalt wel de temperatuur, het recept en de benodigdheden.

Het moest anders kunnen, vond de procesengineer. Groener, vooral. Andere ingrediënten, dezelfde smaak, maar minder - het liefst geen - uitstoot van CO2 meer. ,,Je kan niet alles overzetten op groene stroom. Als het zo eenvoudig was, had ik geen baan meer. Stroom is twee keer duurder dan aardgas.”

Huis en haard achterlaten

Dus was hij onderdeel van een Croda-project waaraan de vereniging Nederlandse Chemische Industrie in 2017 een prijs uitreikte. Met een van-afval-tot-groene-energie-vondst zorgde het bedrijf dat de CO2-uitstoot met een kwart werd verminderd. Met die resultaten maakte hij vast een goede indruk, denkt Anim-Somuah.

Maar echt in de kijker speelde hij zich naar eigen zeggen met het lobbywerk namens GreenDeal4Youth. Doel is de Europese Commissie te bewerken voor het ontwikkelen van groener beleid.

Lees ook: Forbes: deze 11 Nederlandse ondernemers gaan het maken

Ook zet hij zich wekelijks in als maatje voor statushouders. ,,Voor hen ben ik het eerste contactpunt. Bij één vluchteling was het vooral een bankrekening regelen en een huisarts vinden. De ander was echt gefocust op zijn carrière, en hielp ik bij het vinden en kiezen van een studie, bij de sollicitatieprocedure. Die werkt nu bij accountantskantoor PricewaterhouseCoopers. Dat was heel mooi.”

Anim-Somuah kan zich voorstellen hoe het is om huis en haard achter te laten. Hij is geboren in Oekraïne, grootgebracht in Ghana en behaalde zijn universitaire diploma in Engeland (Manchester). Daarna werkte hij anderhalf jaar in Nederland om vervolgens voor negen maanden naar Spanje te vertrekken. Sinds september 2014 is hij weer in Nederland: in vaste dienst bij Croda. Eerst woonde hij aan de Kattensingel in Gouda, nu in Rotterdam.

Drinkwater uit de fles

,,Mijn ouders studeerden medicijnen in Oekraïne. Ze zijn allebei arts, en kregen een beurs om daar te studeren. Er zijn niet veel Ghanezen daar, dus ze liepen elkaar tegen het lijf op de universiteit. Toen kwam ik. Ze moesten hun studie afmaken, dus bracht mijn oma mij groot in Ghana. Daar heb ik tot mijn zesde gewoond. Na hun studie gingen mijn ouders in Engeland aan de slag als arts. Als je in Ghana woont: ja, alles is minder. De stroom bijvoorbeeld, die valt meerdere keren per dag uit. En drinkwater komt altijd uit een fles.”

''De uitstoot moet helemaal verdwijnen. Ik geloof erin dat techniek dat voor elkaar kan krijgen''

Thaddeus Anim-Somuah, ondernemer

Feyenoord-fan met Poolse vrouw

Denk overigens niet dat een ondernemer die op de lijst van Forbes staat continu met zijn werk of zijn vrijwilligerswerk bezig is. ,,Ik ben getrouwd met een Poolse vrouw, die ik in Rotterdam heb leren kennen. Op maandag speel ik in Gouda zaalvoetbal. Vroeger deed ik aan atletiek, bij AV Gouda. Daar heb ik veel vrienden gemaakt. Eigenlijk beoefende ik alle looponderdelen, tot en met de 800 meter, maar vooral de 400 meter. Nu ren ik alleen nog voor de lol.”

En oh, over zijn hobby’s was hij niet volledig, mailt Anim-Somuah kort na het gesprek. ,,Twee punten ben ik vergeten te vermelden. Ik ben Feyenoord-fan, ik heb een seizoenskaart. En ik ben EHBO’er bij het Rode Kruis. Bij evenementen zoals Gouda bij Kaarslicht sta ik paraat.”

Het terugdringen van de CO2-uitstoot van de Goudse fabriek is een mooie eerste aanzet, vindt hij. ,,Het is een goede stap, maar niet genoeg, denk ik. De uitstoot moet helemaal verdwijnen. Ik geloof erin dat techniek dat voor elkaar kan krijgen.”

Lees ook: Jonge ondernemers uit Delft geven oude elektrische auto’s nieuw leven

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.