Nieuws Duurzaamheid

The Shore: surfschool, restaurant en ontmoetingsplek onder één dak

Cultuur, horeca, (surf)sport én kunst samen. Geert Verhoeff en Hans van den Broek openen volgende maand The Shore, schrijft het AD.

Malou Seijdel | Foto: Frank Jansen 15 maart 2017

Surfplek01 X1 B0434

Na de sluiting van Fast Surfdorp in Scheveningen, anderhalf jaar geleden, besluit initiatiefnemer Geert Verhoeff dat hij ‘even uit de chaos’ wil stappen. "Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad om de Fast-periode helemaal af te sluiten”, vertelt hij. "Toen dat uiteindelijk op een fijne manier was gebeurd, wilde ik het wat rustiger aan doen."

Dat is voor Verhoeff overigens niet hetzelfde als stilzitten. De Hagenaar vindt een baan in de vastgoedsector, zijn vrije tijd besteedt hij aan verschillende Haagse (culturele) projecten. En dan komt hij, op een zomerdag aan het strand, oude bekende Hans van den Broek tegen. De eigenaar van Surfles.nl showt hem enthousiast de plannen voor de uitbreiding van zijn surfschool aan de Strandweg. "Hij vertelde mij dat hij extra ruimten voor horeca en cultuur wilde creëren", legt Verhoeff uit. "Of het mij leuk leek om dat sámen te doen?’"

Nieuw avontuur

Verhoeff hoeft daar niet over na te denken: 'nee' is het antwoord. Hij moet er nu om lachen. "Ik dacht: 'ik heb Fast net achter mij gelaten en ben helemaal niet klaar voor een nieuw avontuur.' Maar ik was nog niet thuis, of ik bedacht me. Een plek waar je terecht kunt om te surfen, te sporten, voor cultuur én ontspanning: daar moést ik aan bijdragen."

Plannen werden uitgeschreven en de ondernemers benaderen een architect in de hand. Verhoeff: "The Shore wordt een plek waar surfers voor en na het sporten terecht kunnen voor activiteiten, een hapje en een drankje. Om dat mogelijk te maken is meer oppervlakte nodig. Naast de bestaande containers van Surfles.nl, worden daarom nieuwe containers geplaatst. We creëren een ruimte voor een cultureel programma en er komt een bescheiden restaurant, met onder meer biologische pannenkoeken op de menukaart. De hotspot is niet langer een plek voor alleen surfers; voor iedere doelgroep valt er straks iets te beleven."

Hebben we hier te maken met ‘Fast 2.0’? "Nee, The Shore is géén compleet surfdorp", benadrukt Verhoeff. "Er zijn veel overeenkomsten - kunst, cultuur, sport, horeca - maar grote evenementen en feesten tot diep in de nacht bijvoorbeeld, zijn er niét bij. Daar is geen ruimte voor, bovendien hebben wij de ambitie niet om dat soort evenementen te houden. We willen het kleinschalig houden."

Duurzaamheid

Wel zijn er - net als destijds op Fast - doorlopend exposities te zien in het ‘hoofdpand’. Ook kunnen bezoekers regelmatig genieten van muzikale optredens en worden sportieve activiteiten en clinics georganiseerd. Duurzaamheid speelt een grote rol in de bedrijfsvoering van Verhoeff en Van den Broek. "De uitstoot van CO2 en het creëren van afval willen we tot het minimum beperken", legt Verhoeff uit. "Dit ligt in lijn met het huidige beleid van Surfles.nl."

Zonnepanelen wekken de elektriciteit op, zonneboilers zorgen voor warm water uit de douches en hete koffie uit het espresso-apparaat en op de menukaart staan uitsluitend biologische gerechten. Afgelopen maandag zijn de ondernemers begonnen met de opbouw van The Shore, half april moet het af zijn. De financiering is nog niet rond, maar de heren maken zich daarover geen zorgen. In anderhalve dag tijd hebben ze via crowdfunding ruim de helft van het benodigde bedrag, 110.000 euro, binnengehaald. Onder meer voor de seizoensopbouw en -afbouw van het pand, de aanschaf van logistieke middelen en de inrichting.

"We hebben er bewust voor gekozen om niét aan te kloppen bij banken voor investeringsmogelijkheden, maar bij particulieren en bedrijven die zich betrokken voelen bij wat wij doen. Iedereen die enthousiast is, kan zijn of haar steentje bijdragen", aldus Geert Verhoeff.

Ik dacht dat ik niet klaar was voor een nieuw avontuur, maar dat ben ik zeker wél

Ondernemer Hans van den Broek