Aangeboden door Eneco Zakelijk

Branded Content Duurzaamheid

Duurzaam geld verdienen kan volgens deze architect veel sneller

De overheid kan er veel sneller voor zorgen dat duurzaamheid geld oplevert. Dat zegt architect Thomas Rau in een video-interview met De Ondernemer. De kordate aanpak van de coronacrisis is voor hem een voorbeeld hoe het (ook) kan. Direct zelf aan de slag met eenvoudige besparingstips voor je bedrijf, download de whitepaper.

Van onze redactie 28 oktober 2020

Thomas rau omdenker expert

Heel Nederland schakelt om en dat geldt ook voor ondernemers. Wat kunnen zij doen en wat levert dat op? In deze serie van De Ondernemer in samenwerking met Eneco praten we daarover met vier topspecialisten. Dit keer: ondernemer en architect Thomas Rau. Ben jij geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan?Download de whitepaper met slimme besparingstips.

Thomas Rau werd in 2013 uitgeroepen tot architect van het jaar door vakblad De Architect. Zijn Amsterdamse bedrijf is koploper op het gebied van circulair bouwen, waarbij materialen in een gesloten kringloop worden hergebruikt. Hij is verder veelgevraagd spreker én ‘omdenker’. ,,Een omdenker gaat voordenken en niet nadenken. Als we iets doen, moeten we voordenken over de permanente consequenties in de toekomst”, zegt hij in het videogesprek met De Ondernemer. Bekijk de video hieronder.

Rau ziet architectuur als een dienstverlening. Hoe hij te werk gaat als een opdrachtgever hem benadert om een gebouw te ontwerpen? ,,Het begint met de initiële vraag: welke verwachtingen heb je en welke behoeften wil je faciliteren in een gebouw? De context van het gebouw is daarnaast belangrijk. Het gebouw komt in een sociale context en -omgeving. Die plek staat weer in een globale context. Van energie, materiaal, klimaat enzovoorts. Je moet die drie agenda’s weten te bedienen en de context orkestreren.”

De overheid heeft volgens de architect de verantwoordelijkheid om de juiste voorwaarden te creëren voor ondernemers om te groeien en verduurzamen. ,,Zoals de verantwoordelijkheid niet bij een kind ligt, maar bij de ouders. De overheid moet met wetgeving komen om ondernemers maximaal comfort te geven om het fundamenteel anders te doen.”

Wat Rau zou zeggen wanneer hij als minister-president een persconferentie over duurzaamheid zou geven? ,,Ik zou radicale mijlpalen zetten: daar gaan we naartoe en dit gaan we doen. Ik geloof niet in lange termijndoelen. Door de verantwoordelijkheid ver van ons weg te leggen, acteren we niet. Maak daarom geen routekaart naar 2030 of 2050, maar neem maatregelen die over een paar jaar effect moeten hebben.”

Een goed voorbeeld van regelgeving die tot actie noopt, is de informatieplicht energiebesparing. In de Wet milieubeheer is al langer opgenomen dat ondernemers energiebesparende maatregelen moeten nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Maar deze energiebesparingsplicht alleen zorgt er niet voor dat bedrijven actie ondernemen. Daarom is daar vorig jaar de informatieplicht bij gekomen. Ondernemers moeten niet alleen besparen, maar de overheid ook over hun besparingen kunnen informeren. Dat brengt verduurzaming bij bedrijven in een stroomversnelling.

Ook energie én geld besparen? Download de whitepaper met handige tips.

We kunnen een voorbeeld nemen aan Zwitserland, zegt de ondernemer. ,,Daar krijg je alleen een bouwvergunning als je een energiepositief gebouw maakt. De overheid kan ook zeggen: als je een gebouw maakt, blijf je er dertig jaar verantwoordelijk voor. Dan ga je heel anders bouwen.”

Eén van de tips die Rau heeft voor ondernemers die in de markt zijn voor een nieuw (kantoor)gebouw, is dat je duurzaam bouwen als een boost kunt gebruiken voor je imago. ,,Zie bouwen niet als investeren, maar als marketing. Draag uit dat dat je bereid bent om maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen door je bedrijf duurzaam in te richten.”

tracking pixel