Nieuws Duurzaamheid

Waarom juist nu een bedrijf beginnen dat van gerecyclede PET-flessen duurzame reiskoffers maakt?

Drie enthousiaste jonge ondernemers begonnen ruim een jaar geleden met de ontwikkeling van een duurzame koffer. De lancering van hun Nortvi, deels gemaakt uit gerecyclede PET-flessen, stond gepland voor mei. Ondanks de coronapandemie zetten de drie de introductie van hun product door.

Anke Derkse 10 december 2020

Nortvi

De drie oprichters van koffermerk Nortvi: Sebastiaan van Dam, Max van Dam en Marijn van Roij.

,,We weten dat we een goed verhaal hebben. Sinds de introductie hebben we heel veel positieve reacties gekregen. Dat sterkt ons in de overtuiging dat we hier mee door moeten gaan”, aldus Sebastiaan van Dam (32), een van de oprichters.

Samen met Max van Dam (28) en Marijn van Roij (35), met wie hij ooit aan het roer stond van Zalando, richtte hij dit jaar hun Nortvi op. ,,Juist in deze tijd zie je dat mensen zich steeds meer gaan bezinnen op onze consumptiemaatschappij. En ja, ook op het reizen. Wij willen met ons verhaal mensen aan het denken zetten. We denken dat juist nu de tijd rijp is om de toch wat conservatieve koffermarkt op te schudden en een verduurzamingsslag te maken. Duurzaamheid betekent voor ons: verantwoorde materialen, circulair produceren én verantwoord ondernemen.”

Toch wel opmerkelijk voor iemand die gewerkt heeft bij Zalando; niet bepaald het meest duurzame modemerk. ,,Ja, dat klopt, je zou kunnen zeggen dat we ‘bekeerd’ zijn”, lacht Sebastiaan. Dan serieus: ,,We nemen duidelijk afstand van fast fashion.”

'Binnenzijde koffers van gerecyclede PET-flessen'

De heren van Nortvi gaan voor de totale duurzaamheid en heeft zich als doel gesteld om in 2022 volledig circulair te zijn. ,,Dat lukt nu nog niet helemaal, maar we zijn al een heel eind op de goede weg. We zijn een samenwerking aangegaan met een Brabantse versnipperaar van kunststof, waar we door ons ingezamelde oude kunststof koffers laten verwerken tot nieuwe producten. Helaas kunnen onze koffers hier nog niet van gemaakt worden. Wél is de binnenzijde van onze koffers voor 100 procent gemaakt van gerecyclede PET-flessen. De buitenzijde van onze producten wordt gefabriceerd van polycarbonaat. Een ijzersterk materiaal dat op dit moment voor 30 procent gerecycled is en voor 70 procent uit nieuw materiaal bestaat. Uiteindelijk kunnen we ook dát weer recyclen, zodat de cirkel rond is.”

"Niets zo irritant als een rolkoffer die als een soort diesel voorbij dendert op straat"

Sebastiaan van Dam, een van de oprichters van Nortvi

'We beginnen bescheiden, maar gaan echt op alle fronten voor kwaliteit'

Van Dam stelt een uniek reisproduct op de markt te hebben gezet. ,,Het design van de koffer hebben we laten ontwikkelen door een bekende ontwerper. We gaan dus echt op alle fronten voor kwaliteit en willen de reisconsument een beleving meegeven. Reizen is immers sowieso altijd een belevenis. Dat betekent tegelijkertijd niet dat we onze koffer in allerlei soorten en maten hebben. We beginnen bescheiden met één ontwerp handbagage koffer, in twee varianten en drie kleuren. Waar we daarnaast ook veel aandacht en tijd in hebben gestoken, is het laten produceren van fluisterstille wielen. Niets zo irritant als een rolkoffer die als een soort diesel voorbij dendert op straat. Maar nog belangrijker voor ons is het verhaal dat we vertellen. Over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. We willen een transparante onderneming zijn met een eerlijk en simpel verhaal.”

Zijn het nu nog twee handbagage koffers die Nortvi aanbiedt, toekomstplannen zijn er zeker ook. ,,In het eerste kwartaal van 2021 willen we een design tassenlijn introduceren. Ook deze zullen worden gemaakt van 100% gerecyclede PET-flessen. Eind volgend jaar komen we ook met grotere koffers. We durven de strijd wel aan met het grootste koffermerk. Uiteindelijk willen we een grote Europese speler worden op de reisproductenmarkt die al hun producten maakt van afvalmaterialen. Zo helpen we de consument om een duurzame keuze te maken en maken we samen de wereld weer een stukje schoner.”

Covid Heroes in plaats van Black Friday

Het zal niet verbazen dat de heren van Nortvi niet echt positief staan tegenover fenomenen als Black Friday en Cyber Monday. Ze zijn daarom de actie Covid Heroes gestart, waarbij zorgprofessionals die zich de afgelopen maanden uit de naad hebben gewerkt – en dat nóg doen – een geheel verzorgd weekendje weg kunnen krijgen. Met uiteraard twee Nortvi-koffers. ,,We hebben samenwerking gezocht met een aantal mooie hotels”, licht Van Dam toe. Aanvankelijk ging het om vier weekendjes weg, maar sinds de actie begon zijn ze overspoeld door reacties. ,,Echt honderden aanvragen kregen we binnen! Je leest dan schrijnende en inspirerende verhalen van verpleegkundigen die drama’s meemaken op de IC’s. Die mensen gun je zó even een break.”

Inmiddels is het aantal hotels dat meedoet uitgebreid, zodat er waarschijnlijk in totaal meer dan tien weekendjes weg gewonnen kunnen worden. De mannen halen de ‘zorghelden’ persoonlijk thuis op, brengen ze naar het hotel en na afloop ook weer thuis. De meeste hotels nemen een deel van de kosten voor hun rekening. ,,We zijn heel trots dat de hotels hun spontane medewerking hebben verleend en tegelijkertijd heel erg geraakt door al die verhalen van de mensen om wie het gaat. Maar dit is wel hoe wij MVO zien en willen invullen.”

De actie loopt nog tot 18 december.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.