Nieuws Duurzaamheid

Tony's Chocolonely: 'Onze marketing is het live vertellen van ons verhaal'

Tony's Chocolonely is al ruim elf jaar op weg naar honderd procent slaafvrije chocolade. De komende jaren legt het bedrijf de nadruk op het creëren van een beweging van vrienden die helpt bij die missie. "Wij maken geen reclame in bladen of op televisie. Onze marketing is het live vertellen van ons verhaal."

Sjan Verhoeven 20 april 2017

Ynzo 1

Ynzo van Zanten verspreidt als 'choco-evangelist' de boodschap van het bedrijf. Van Zanten, die donderdagavond op het Business Festival komt vertellen over Tony's Chocolonely, staat dan ook regelmatig op een podium.

"Ik hoop dat degenen die ons verhaal horen, dat weer doorvertellen aan vrienden en bekenden. Zo maken we anderen medeverantwoordelijk voor onze missie."

Die missie: dat slaafvrije chocolade de norm is in de hele wereld. "Het gaat niet alleen om ons, het gaat om álle chocoladeproducenten", aldus Van Zanten. Tony's Chocolonely is naast Nederland inmiddels actief in de Verenigde Staten, Scandinavië en België.

Stimuleren

"Wij willen bedrijven inspireren en stimuleren om ook te gaan voor honderd procent slaafvrije chocolade." Het bedrijfsmodel van Tony's Chocolonely is daarom opzettelijk transparant en reproduceerbaar, zodat andere chocoladefabrikanten het makkelijk kunnen overnemen.

Lees ook: Tony's Chocolonely werkt toe naar 100% slaafvrij

Het bedrijf schuwt daarnaast de samenwerking met grote namen als Callebaut en Nestlé niet. "Wij laten onze repen juist maken bij Callebaut, de grootste chocoladeproducent ter wereld. Omdat we hopen dat we op die manier uiteindelijk een verschil kunnen maken en bewustzijn kunnen creëren."

Verder ziet het bedrijf winst maken niet als doel. "Het is een middel richting onze missie. Wij zijn er heilig van overtuigd dat die missie te voltooien is, maar we zijn er nog lang niet. De afgelopen jaren is de vraag naar chocolade toegenomen, en daarmee is het probleem in absolute zin alleen maar toegenomen."

Hoewel de boodschap van het bedrijf vooral wordt verspreid onder consumenten, gelooft Van Zanten dat de producent uiteindelijk toch bereikt wordt. "Als de consument en de retailer het verhaal verder vertellen en om slaafvrije chocolade vragen, volgen producenten vanzelf. Daar ben ik van overtuigd."

Drie tips van Ynzo van Zanten voor bedrijven die duurzamer willen werken

  1. Allereerst: begin gewoon ergens en stuur later bij met voortschrijdend inzicht. Ga niet eindeloos wachten, maar doe het gewoon.

  2. Wees niet bang om kleine stapjes te zetten. Ik haal vaak de volgende slogan aan: 'Als je denkt dat iets kleins geen verschil kan maken, probeer dan eens je kamer te delen met een mug'. Zorg dat je een sterke visie hebt.

  3. Zie duurzaamheid niet als een los onderdeel van je bedrijfsvoering, maar maak het onderdeel van je hele strategie.

Tony's Chocolonely werd in 2005 opgericht door journalist Teun van de Keuken, die er door het programma Keuringsdienst van Waarde achter kwam dat er nog steeds (kind)slaven werken op cacaoplantages in West-Afrika. Toen hij merkte dat in gesprek gaan met chocoladebedrijven geen optie was, besloot hij zelf slaafvrije chocoladerepen te gaan maken.

Ik hoop dat degenen die ons verhaal horen, dat weer doorvertellen aan vrienden en bekenden

Ynzo van Zanten