Nieuws Duurzaamheid

Topondernemers beschermen aarde meter voor meter met EarthToday

Een groep toonaangevende ondernemers heeft tijdens de internationale Dag van de Aarde 'EarthToday' gelanceerd. Het gaat om een grootschalig initiatief om de aarde meter voor meter te beschermen. Een collectief van meer dan honderd prominente Nederlanders roept iedereen op om vierkante meters natuur te beschermen voor 1,20 euro per vierkante meter. Het doel is om in de eerste maand één miljoen vierkante meter veilig te stellen.

Van onze redactie 23 april 2021

Earth Today campagne bekende nederlanders

In de campagnevideo zijn onder meer Winston Gerschtanowitz, Jacobien Hendriksz, Constance Scholten, Hector van Tuyll van Serooskerken, Twan van Steenhoven (The Opposites), Rikkert Reijnen, Clemens Oestreich en Frederique van der Wal te zien.

Een groep van meer dan honderd ondernemers en specialisten uit de creatieve, media- en techsector heeft de afgelopen drie jaar in stilte gewerkt aan een oplossing voor één van de grootste uitdagingen waar wij als mensheid voor staan: Het beschermen van 50 procent van de planeet om zo de biodiversiteit zeker te stellen en onze aarde leefbaar te houden voor volgende generaties.

Constance Scholten, executive boardmember van EarthToday: ,,De noodzaak om tot actie over te gaan is gigantisch, daar is iedereen het over eens. Maar hoe? Wat is de oplossing? Hoe bescherm je de helft van de planeet? Dat idee denken wij te hebben en door de schaalbaarheid zijn we ervan overtuigd dat dit een oplossing is voor een probleem dat ons allemaal raakt. Vanaf vandaag kunnen consumenten en bedrijven unieke vierkante meters natuur beschermen en sparen voor 1,20 euro per vierkante meter.“

''De noodzaak om tot actie over te gaan is gigantisch, daar is iedereen het over eens. Maar hoe? Wat is de oplossing? Hoe bescherm je de helft van de planeet?''

Constance Scholten, EarthToday

Ondernemerskrachten uit tech- en mediawereld gebundeld

Bij EarthToday worden krachten uit de tech- en mediawereld gebundeld met natuurbeschermers. Door bedrijven en consumenten te betrekken in de missie kan natuurbescherming wereldwijd versnellen, zodanig dat de impact direct meetbaar is. EarthToday levert concreet bewijs: voor elke 1,20 euro wordt één vierkante meter natuur beschermd en een nieuwe vierkante meter in bescherming genomen. Iedereen die een vierkante meter natuur beschermt, ontvangt bovendien een aandeelhouderscertificaat.

Op deze wijze worden eigenaarschap en verantwoordelijkheid gedeeld. Naast de mogelijkheid om een vierkante meter natuur te beschermen, fungeert EarthToday.com ook als een ‘nieuwsportal over de aarde’. De content biedt niet alleen context maar geeft iedereen die een vierkante meter beschermt de mogelijkheid om ook informatie te delen en daarmee anderen te inspireren.

Idee EarthToday uit koker NU.nl-oprichter Kees Zegers

Het idee ontstond toen Kees Zegers (oprichter van NU.nl) een wereldreis maakte met zijn zeilboot. Op een onbewoond eiland raakte hij bevriend met milieuactivist Clemens Oestreich. Bij terugkomst in Nederland betrok Zegers bevriend ondernemer Bas Verhart van DFFRNT Media bij het project. Toen ook Chiel Liezenberg (co-creator van iDEAL) aan boord stapte, begon het balletje te rollen.

Het werd Zegers duidelijk dat we het wereldwijde probleem terug moesten brengen tot de menselijke maat, één vierkante meter. De vierkante meters natuur worden beschermd door de Union of Nature Foundation; een nieuw internationaal samenwerkingsverband van natuurbeschermingsorganisaties, waaronder Rewilding Europe, WILD Foundation, IFAW, Justdiggit, Peace Parks Foundations, Rainforest Trust en Fundaçion Rewilding Argentina.

Lees ook: Perridon (Dragons' Den) gaat voor groen en investeert twee ton in klimaatkoala

EarthToday: hoe werkt het precies?

  • Consumenten en bedrijven die een vierkante meter beschermen op EarthToday ontvangen een uniek digitaal ‘bewijs van bescherming’ dat wordt uitgegeven door Union of Nature Foundation (samenwerkingsverband van natuurbeschermingsorganisaties) en op naam wordt geregistreerd. De geolocatie wordt gemarkeerd door een virtuele vlag op de betreffende vierkante meter te planten en is virtueel te bezoeken. De vierkante meter natuur wordt beschermd door een van de deelnemende natuurbeschermingsorganisaties.
  • Op Earthtoday.com kunnen deelnemers elkaar inspireren en aansporen zich in te zetten voor een betere wereld, door content te delen over de staat van de planeet en de samenleving.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws