Nieuws Duurzaamheid
Treemore groeit sneller dan de bomen die ze verzenden
Als het aan Maarten van den Berg ligt, geven we elkaar overal en altijd een boom. Met zijn onderneming Treemore wil hij zich in de hoofden en harten van consumenten en organisaties nestelen. Treemore verkoopt jonge bomen in een duurzaam en afbreekbaar potje van olifantengras, zo verpakt dat het door de brievenbus past.

Maarten van den Berg van Treemore. Foto: Treemore
Steeds meer bedrijven zien de meerwaarde van een duurzaam cadeau. Door een boom cadeau te geven benadrukken ze hun maatschappelijke betrokkenheid. Ordina bijvoorbeeld, één van Treemore ’s grote zakelijke afnemers. Drieduizend werknemers kregen hier een Treemore boompje, om zo deelgenoot te worden van de herbebossingsactiviteiten van het bedrijf. Het klantenbestand van Treemore is divers: van grote banken, tot zorginstellingen en mkb’ers. Ook consumenten kunnen elkaar een boom cadeau doen. Via onder andere Bloompost, Plantje.nl en Greetz kunnen ze een boompje van Treemore bestellen.
Langzaam groeien
Toch wil Maarten ervoor waken dat Treemore té snel groeit, een les die hij leerde uit de natuur en die hem inspireerde. ,,Zaailingen zijn de eerste jaren heel kwetsbaar. Als ze in een warme kas met extra voeding worden gepamperd dan vallen ze bij de eerste windvlaag om. Dat geldt ook voor startups waar te veel risico wordt genomen. We zijn geneigd om onze blik te richten op de Elon Musks van deze wereld, de risico-ondernemers die het hebben gemaakt. Daar staat een hoop verdampt kapitaal tegenover van snelle groeiers die het niet hebben gered.”
"We zijn geneigd om onze blik te richten op de Elon Musks van deze wereld, de risico-ondernemers die het hebben gemaakt. Daar staat een hoop verdampt kapitaal tegenover van snelle groeiers die het niet hebben gered”
De impactondernemers
Ook de bomenwereld kent verschillende groeistrategieën. Er wordt onderscheid gemaakt tussen pioniers en climaxsoorten. Maarten: ,,De pioniers zoals de berk groeien snel maar leven relatief kort. Dit kun je vergelijken met risico-ondernemers. Climaxsoorten zoals de eik groeien langzamer maar worden wel elk jaar groter. Op het moment dat de pioniers wegvallen komen ze vol in het licht en breken ze echt door. Dat zijn de impactondernemers."
,,Ondernemers voeren een vergelijkbare strijd. Door onderlinge concurrentie om de gunst van de klant stuwen ze elkaar de hoogte in. Dat is goed zolang het spel eerlijk gespeeld wordt, bijvoorbeeld door te innoveren. Het wordt een probleem als woekerende pioniers snelle winst pakken door milieuschade en sociale kosten af te wentelen op de maatschappij.”
Lees ook: Schouten Bomen & Loonbedrijf geeft oude bomen nieuw leven
Veerkrachtig ecosysteem
Maarten wil met Treemore iedereen de ervaring geven die hij als 15-jarige had. Hij begint dan uit verlangen naar vakantie op een tropisch eiland met het kweken van palmen. Niet heel gek, want hij groeit op in een gezin waarin de liefde voor natuur en dieren centraal staat. Ook de stage die hij in het laatste jaar van de vrijeschool loopt, draagt daar aan bij.
Maarten komt terecht bij de botanische tuin in Utrecht en is onder de indruk van wat hij daar ziet en leert: ,,Ik heb altijd al het gevoel gehad dat we de natuur moeten beschermen, en hoe groter mijn (leef)wereld werd, hoe sterker dat gevoel werd. In de botanische tuin ervaarde ik voor het eerst hoe divers en uniek ons ecosysteem is en hoe belangrijk het is dat we daar zorgvuldig mee omgaan.”
Een studie biologie ligt voor de hand, met als specialisatie plantkunde en ecologie. Daar begint hij dan ook voortvarend aan, om tijdens deze studie tot de conclusie te komen dat er een studie is die nóg beter bij hem past: sustainable development of energy & resources.
Na het afronden van zijn studie gaat Maarten aan de slag als consultant. Hij geeft strategische adviezen op het gebied van energietransitie en klimaat. Met dat werk hoopt hij een bijdrage te kunnen leveren aan wat hij ‘een toekomstgerichte mensheid’ noemt. Hoe langer hij in de advieswereld rondloopt, hoe meer hij tot de conclusie komt dat het moeilijk is om wezenlijk iets te veranderen: ,,Uiteindelijk kiezen de meeste partijen voor hun eigen belang.”
"Ik kwam op een punt dat ik wel móést ondernemen om mijn passie en motivatie kwijt te kunnen"
Om toch heel concreet iets te kunnen doen, begint Maarten naast zijn baan met een onderneming: MountGreen, de voorloper van Treemore. Met MountGreen wil Maarten de liefde voor planten overbrengen en een toekomstgericht bedrijf bouwen: ,,Ik kwam op een punt dat ik wel móést ondernemen om mijn passie en motivatie kwijt te kunnen. Met de liefde voor en verwondering over de natuur als leidende principes.”
Dit leidt tot een interessant dubbelleven: overdag is Maarten consultant in maatpak, in de avonduren pakt hij zijn boompjes in en maakt ze verzendklaar. Tweemaal per week verstuurt hij de bomen: op maandag en op woensdag. Een grote bestelling van energieleverancier Greenchoice levert hem twee slapeloze nachten op: hij heeft alle tijd nodig om de potjes te maken (toen nog met 3D-printers), de plantjes op te potten en de bestelling verzendklaar te maken.
Iedereen wordt boomkweker
Als Dave van Stijn van BloomPost zich in 2020 meldt om de opties tot samenwerken te bespreken, is de beslissing dan ook snel gemaakt. Zijn bevinding: ,,Je hebt een mooi concept, maar je kunt er vast niet van leven’. ,,Die aanname klopt. Door een samenwerking met Dave wordt het mogelijk om mee te liften op de e-commerce expertise en productiecapaciteit van E-Flora (eveneens van Dave, red.).”
Schaalvergroting komt ineens binnen handbereik. Waar Maarten voorheen drieduizend boompjes verzond, zijn dat er in het eerste jaar 43.000. Een jaar later worden er 73.000 pakketjes verstuurd. Als het aan Maarten ligt, worden dat er minimaal een miljoen per jaar: ,,Als we elkaar bomen geven, in plaats van bloemen of gadgets die in een lade verdwijnen, geven we elkaar een écht cadeau. Namelijk de kans om de natuur opnieuw te waarderen en van dichtbij te zien hoe bijzonder de ontwikkeling van een boom is. Het is een duurzaam cadeau en een beleving ineen. Als het aan mij ligt, wordt elke Nederlander een boomkweker.”
Toekomst van Treemore
De groei van Treemore is volgens Maarten te danken aan de wisselwerking tussen Dave en hem: ,,Dave is een geboren ondernemer die groot denkt, snel handelt en risico’s durft te nemen. Ik ben wat terughoudender, voorzichtig met het jonge boompje dat Treemore nog is. De groei-impulsen die hij aan het bedrijf geeft zijn enorm waardevol. Met de solide basis die we in twee jaar hebben gebouwd kan Treemore uit de schaduw van de pioniers treden. Iedere dag mogen werken aan een bedrijf waarmee we de wereld mooier en duurzamer maken, is het gaafste dat er is.”
Natuurherstel en herbebossing
,,Ik zie nog heel veel mogelijkheden voor Treemore. Het moet echt een platform worden waar de ontvangers van de boompjes ervaringen kunnen uitwisselen, een (bedrijfs)competitie kunnen aangaan met de groei van de boompjes en waar tips worden gedeeld over het opkweken. De link met natuurherstel en herbebossing is er altijd al geweest maar moet met partnerships nadrukkelijker naar voren komen.
Een voorbeeld is de recente samenwerking met Trees for All, waarin bedrijven een fysiek boompje geven én een boompje doneren voor bosaanplant. Ook wil ik het concept graag uitrollen naar het buitenland. Maar alles stap voor stap. Ik wil dat Treemore een goed gewortelde boom blijft, die niet met de eerste de beste tegenwind ondersteuning nodig heeft of tegen de vlakte gaat. En net als bij het kweken van bomen is het proces van groei minstens zo interessant als het eindresultaat.”