Nieuws Duurzaamheid

Stephen en Anouk willen Nederland veroveren met vegan restaurants Copper Branch

De plantaardige restaurantketen Copper Branch uit Canada groot maken in Nederland. Dat is de ultieme droom van Anouk Hermanides en Stephen Nieuwenhuis. Het stel, dat samen met hun vijf kinderen al jaren veganistisch eet, wil binnen acht jaar minstens 25 restaurants openen. Om te beginnen in Utrecht.

Femke Rodenburg (AD) 8 september 2021

Copper branch plantaardige restaurantketen

Stephen Nieuwenhuis en Anouk Hermanides openen in oktober de eerste vestiging van Copper Branch op de Steenweg in Utrecht-centrum. In dit restaurant is uitsluitend plantaardig eten en drinken te verkrijgen. Foto: AD/Marnix Schmidt.

Croissantjes, yoghurt, havermout, taartjes, smoothies, saladebowl, soep, wraps, falafel, burgers en friet. Het prijkt straks allemaal op de menukaart van Copper Branch Utrecht. Midden in de binnenstad, aan de Steenweg, opent dan de eerste Nederlandse vestiging van de uit Canada afkomstige ‘fastfoodketen’.

'Gezonde tegenhanger McDonald's'

,,Zelf noemen we het eigenlijk geen ‘fastfood’, maar je bestelt je eten wel aan een balie om het vervolgens hier op te eten of mee te nemen. Eigenlijk willen we de plantaardige en gezonde tegenhanger van McDonald’s worden, maar dan in een sfeervol restaurant met natuurtinten, duurzame meubels en veel echte planten”, vertelt Hermanides op AD.nl.

Het concept is bedacht door iemand die bij McDonald’s werkte. "Hij wilde een gezonder alternatief en liet een team met een kok, diëtist, marketeer en duurzaamheidsexpert daarover nadenken”

Anouk Hermanides

Copper Branch: bedacht in Canada, daarna volgden Frankrijk en België

Het grote gezin uit Woerden eet al jaren veganistisch. Uitgerekend in Frankrijk maakten ze kennis met Copper Branch. Op een druilerige zaterdagmiddag wil het gezin ergens lunchen. Via een app waarmee je vegetarische en veganistische restaurants kunt vinden, komen ze bij Copper Branch in de stad Angers terecht. ,,Het was een sfeervol restaurant met superlekker eten”, vertelt Hermanides. ,,De kinderen vonden het ook heel leuk, want ze konden alles van de kaart kiezen.”

De twee waren verbaasd dat er in Frankrijk, dat allesbehalve vooroploopt qua veganistisch eten, zo’n goed plantaardig restaurant zat. Toen ze zich verdiepten in Copper Branch bleek waarom. ,,De formule is bedacht in Canada en vanwege de taal daarna uitgerold in Frankrijk en België”, vertelt Nieuwenhuis. Het concept is bedacht door iemand die bij McDonald’s werkte. ,,Hij wilde een gezonder alternatief en liet een team met een kok, diëtist, marketeer en duurzaamheidsexpert daarover nadenken.”

Hun bevindingen waren dat er eten moest komen dat niet gefrituurd is, waar geen zout en suiker aan wordt toegevoegd en dat plantaardig is. Nieuwenhuis: ,,Daar schrok hij van, maar uiteindelijk resulteerde het in Copper Branch waarvan in 2014 het eerste restaurant in Montreal is geopend.” Het bleek zo’n succes dat er binnen drie jaar zestig vestigingen waren. ,,Toen we zagen dat Copper Branch hierheen wilde komen, hebben we meteen contact gezocht met de eigenaar”, vertelt Nieuwenhuis, die jarenlange ervaring heeft in de retail. Hermanides: ,,We wilden altijd al iets voor onszelf beginnen als de tijd er rijp voor was.”

Impressie van hoe de eerste vestiging van Copper Branch in Utrecht eruit komt te zien. Foto: Copper Branch.

'We willen net zo bekend worden als de Hema'

Aanvankelijk was het idee één restaurant in een grote stad, maar uiteindelijk kochten ze de rechten voor heel Nederland. Nieuwenhuis is al druk bezig met een pand vinden voor een tweede locatie, want het streven is om over acht jaar minstens 25 vestigingen te hebben. ,,We willen net zo bekend worden als de Hema”, zegt Hermanides ambitieus.

Voor nu ligt de focus vooral op Utrecht. Er wordt hard gewerkt om het restaurant medio oktober te openen. Zo volgden ze allebei trainingen bij een filiaal in Brussel, zodat ze straks hun personeel goed kunnen inwerken. ,,Tegen alle berichten in lukt het goed om personeel te vinden”, zegt Hermanides. ,,Het zijn gemotiveerde mensen die het concept aanspreekt en graag willen meewerken aan het begin van Copper Branch in Nederland.”

Ook bezorging

Jong en oud is straks welkom in het restaurant en op het terras aan de Steenweg in het centrum van de Domstad. Ook kunnen klanten het eten laten bezorgen. ,,We doen dit om Nederland een stukje plantaardiger te maken”, zegt Hermanides. ,,Iedereen die bij ons eet, zit op dat moment niet aan een biefstukje.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws