Nieuws Duurzaamheid
Vegetarische Slager maakt grote stappen en opent allereerste restaurant
Met de Vegetarische Slager heeft Jaap Korteweg (55) in acht jaar tijd een imperium op rond 'vegetarisch vlees dat in smaak, structuur, beleving en voedingswaarde moet kunnen wedijveren met dierlijk vlees'. Op 1 april opent hij zijn eerste restaurant in Den Haag, schrijft het AD Den Haag.

Met een beetje wrikken en trekken was de 'Y' van de muur verwijderd. Restaurant New York was daarmee ook echt weg aan de Hooikade 4, vlakbij de chique Denneweg. Een creatieve medewerker van de Brabantse ondernemer Jaap Korteweg verving de 'Y' door een 'P'. En daarmee kon gisteren voor één middag in pop-up restaurant 'New Pork' een voorproefje worden gegeven van de nieuwe loot aan de boom van de Vegetarische Slager.
Voorlichting
Voor Korteweg een logisch vervolg. ,,Een restaurant is een mogelijkheid om mensen optimaal met je product in aanraking te laten komen. Want de bereiding is nog wel een puntje.'' Hij maakt een vergelijking met een biefstuk. Als die taai is, weet je dat die niet goed bereid is. Te doorbakken.
Lees ook: De Vegetarische Slager: 25 procent meer omzet dankzij aanval voedselautoriteit
,,Maar onze vegetarische slagerproducten zijn minder bekend en als het dan verkeerd bereid wordt dan ligt het aan het product. In het restaurant kunnen we het top klaarmaken en de mensen voorlichten. Zo kunnen ze in ieder geval proeven hoe het moet zijn. Dus dat is een mooie volgende stap.''
Opening
De opening is gepland op 1 april. De echte naam houdt de ondernemer nog even voor zich. Als het restaurant opent zal de Vegetarische Slager-winkel tegenover het Haagse stadhuis zo ongeveer de deur gaan sluiten. Het historische pandencluster aan het Spui ondergaat namelijk een grondige, 2,5 jaar durende renovatie.
Na die verbouwingsperiode is het de bedoeling dat de 'slager' terugkeert, maar dan eerder als eetlocatie dan als winkel. De noodzaak is eenvoudigweg minder geworden. De afgelopen jaren heeft de Vegetarische Slager immers ruim 4.000 verkooppunten verdeeld over vijftien landen weten te vinden voor zijn 'visvrije tonyn', vega-saucijzenbroodjes, 'little willies' en vega-kipworst.
Grote Markt
In de ogen van Jaap Korteweg groeit de vegetarische horeca nu hard in Nederland. ,,Den Haag is daar zeker ook een voorbeeld van. Hier verderop begint een vegetarisch Indiaas restaurant en aan de Mauritskade zit De Wankele Tafel.'' Hij wijst ook naar een bijzondere en zeer recente ontwikkeling op de Grote Markt. Samen met het Plein toch het kloppend horecahart van de hofstad.
,,De grootste ondernemer daar maakt in een meerderheid van zijn zaken de kaart voor tachtig procent veganistisch.'' Voor de liefhebbers; het gaat dan om de Zwarte Ruiter, September en de Boterwaag.
Lees ook: Hema-topman wil van oer-Hollands bedrijf internationale topspeler maken
Nog een ambitie
Naast het openen van een restaurant wil Korteweg dit najaar nog een ambitie verwezenlijken. Het op de markt brengen van een vegetarische 'roockworst'. Daar is hij al sinds zijn beginperiode mee bezig. De Brabander dacht dat het in een jaar wel voor de bakker zou zijn, maar het bleek stukken lastiger dan hij had verwacht.
,,Het is heel specifiek die smaak van rookworst, die bite en de knak van de darm die er omheen zit. Dat laatste alleen al is moeilijk om dat gelijkend te krijgen als je geen echte darm gebruikt.''