Nieuws Duurzaamheid

Kantoren en horeca per 2024 zonder wegwerpplastic

Vanaf 2024 zijn wegwerpbekers of -bestek niet meer toegestaan op kantoor, in de horeca of op festivals, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Op deze plekken moet iedereen dan herbruikbare borden of bekers gaan gebruiken.

Van onze redactie 29 maart 2022

Wegwerpplastic koffiebeker kantoor horeca

Foto: Shutterstock

Kartonnen koffiebekertjes, die een laagje van kunststof hebben, mogen dan niet meer. Hiervoor geldt een uitzondering voor zorginstellingen. Men moet bovendien gaan betalen voor koffiebekers die iemand voor onderweg koopt. Verkooppunten mogen hier zelf de prijs voor bepalen. Wel moeten zij herbruikbare alternatieven aanbieden. Deze maatregel gaat al in per 2023.

Dagelijks 19 miljoen plastic verpakkingen weggegooid

Bedrijven kunnen ervoor kiezen toch bepaalde plastic bekers of verpakkingen te gebruiken, zolang hiervan maar 75 tot 90 procent weer wordt ingezameld en hergebruikt. Dat mag alleen 'wanneer het echt nodig is', aldus de staatssecretaris. Heijnen schrijft dat in Nederland dagelijks 19 miljoen plastic bekertjes en voedselverpakkingen worden weggegooid na eenmalig gebruik. ,,Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen."

Lees ook: 9 miljoen investering plasticvrije online supermarkt Pieter Pot voor Europese groei

Verbod al eerder aangekondigd

Het verbod op de wegwerpplastics was eerder al aangekondigd, maar komt er nu definitief. De Europese Unie heeft regels om zwerfplastic tegen te gaan en daar komt deze Nederlandse aanscherping uit voort.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws