Nieuws Duurzaamheid
Deze producent zet met duurzame Fairf in op complete verkoop
Afrekenen met de traditionele gang naar de bouwmarkt en zowel on- als offline duurzame kleuren voor op de muur aanbieden. Dat is wat Laurens van Dort met zijn eigen Fairf wil bereiken, aldus AD/Rotterdam-Oost.
Een favela in Rio de Janeiro. Het is eens een andere plek om op het eerste idee voor je eigen bedrijf te komen dan de keukentafel of de studentenkamer. Toen Laurens van Dort (28) ruim twee jaar geleden naar de muren in de sloppenwijk keek die hij van een nieuwe kleur had voorzien en de blije gezichten van de bewoners zag, wist hij het: hier moet ik mee verder.
,,Een paar maanden voor mijn reis naar Brazilië deed ik met een groep studenten mee aan een wedstrijd. We wilden een klein, duurzaam verffabriekje in Rio opzetten en moesten daar met behulp van crowdfunding zo veel mogelijk geld voor ophalen. We wonnen, zamelden 13.000 euro in en vertrokken. Samen met de lokale bevolking hebben we een plein in de favela helemaal opnieuw geschilderd. Daar kreeg ik zoveel energie van, dat ik dat gevoel wilde doorzetten."
Lees ook: Jonge ondernemer (24) verkoopt eerlijke, transparante en duurzame kruiden
Gamma en Praxis
Dat gevoel werd een eigen verflijn: Fairf. Een klein probleem: van de verfwereld wist Van Dort nog niet heel veel. Om zijn kennis te vergroten, maakte hij heel wat ritjes naar de lokale Gamma en Praxis. ,,Ik wilde weten wat er te krijgen was. Al snel ontdekte ik dat ik wilde inzetten op service, kwaliteit en een beleving bieden."
Volgens Van Dort een hele andere benadering dan hoe de gemiddelde klusser in Nederland nu verf uitzoekt. ,,Slechts 7 procent van de verf wordt nu online gekocht. En bijna alles bij de bouwmarkt, maar daar koopt iemand verf en dat is het. Bij Fairf koop je dus niet alleen een pot verf, maar krijg je ook alle benodigdheden, voorbeelden en instructies geleverd."
Goed vergelijkbaar
Familie en vrienden dienden als proefkonijnen om zijn businessmodel te testen. ,,De verf van Fairf is door het gebruik van hoogwaardige grondstoffen wat duurder, maar daar krijg je kwaliteit en service voor terug. Neem de kleurstalen. Die zijn normaal gesproken geprint, maar dan zie je nooit goed de echte kleur. Bij ons zijn ze allemaal geverfd, zodat je echt kan vergelijken."
Nog een groot verschil met het huidige verfaanbod: de focus op duurzaamheid. ,,Tijdens het project in Brazilië werkten we samen met een Nederlandse milieubewuste verfproducent. Duurzaam was heel belangrijk, omdat ze daar de verf die over is gewoon om de hoek kieperen. Terug in Nederland heb ik samen met de fabrikant honderd kleuren ontwikkeld."
Aandacht voor natuur
De aandacht voor de natuur komt terug in en rondom het product. ,,De verf zelf is volledig duurzaam geproduceerd, zonder schadelijke toevoegingen. Daardoor ruik je de verf ook niet tijdens het schilderen. Tegelijkertijd is de verf van een dusdanig hoge kwaliteit dat één keer schilderen vaak genoeg is. En de bezorging is duurzaam, omdat we in de grote steden gebruik maken van de fietskoerier." Naast het verder vergroten van het online bereik, probeert Van Dort de komende tijd ook offline nieuwe klanten te overtuigen van de kracht van Fairf.
Honderd kleuren
,,Alle kleuren die we hebben moeten ergens op een openbare muur te zien zijn, bijvoorbeeld bij kleine ondernemers of koffiezaken, zodat consumenten de kleuren ook zelf kunnen ervaren. Op die plekken, in Rotterdam bijvoorbeeld Groos of Hutspot, kunnen ze dan een cadeaubon voor een pot verf kopen, die online in te wisselen is. Of er dan niet steeds nieuwe kleuren bijkomen? Honderd kleuren is meer dan genoeg. Er is er echt wel één die bij je past."