Nieuws Duurzaamheid

Verkiezing begonnen: wie wordt 'minister van de nieuwe economie'?

MVO Nederland is begonnen met een zoektocht naar een heuse minister voor de nieuwe economie. Zo’n minister is volgens directeur Maria van der Heijden hard nodig om de transitie naar een duurzame toekomst te versnellen. Iedereen kan zich aanmelden, 'als je maar een visie hebt over de toekomsteconomie,' zegt Van der Heijden, 'en je vindt dat politici die moeten horen'.

Duurzaam Bedrijfsleven 2 oktober 2020

Minister van de nieuwe economie mvo

Met de zoektocht wil MVO Nederland aandacht vragen voor een groeiende groep ondernemers met een andere kijk op de duurzame economie. Van der Heijden hoopt op veel aanmeldingen van kandidaat-ministers, om zo het draagvlak te vergroten voor een dergelijke ministerspost.

Aan Duurzaam Bedrijfsleven vertelt ze: ,,We zien dat steeds meer mensen staan te springen om bij te dragen aan een duurzame toekomst, maar zich onvoldoende gesteund voelen door de overheid. De minister voor nieuwe economie bundelt de visies van ondernemers en laat op een cruciaal moment draagvlak zien voor een nieuw, toekomstbestendig beleid.”

Het gezicht van de nieuwe economie

De afgevaardigde wordt het gezicht van de nieuwe economie en gaat in gesprek met politici in Den Haag, zodat deze kan adviseren welke maatregelen de overheid moet nemen om de transitie naar de nieuwe economie te faciliteren. Van der Heijden: ,,Deze zal het thema op de agenda zetten en laten horen waar behoefte aan is.”

De 'minister' is dus niet echt een beleidspersoon. Het is eerder een lobbyist, die probeert de noodzaak van een duurzame transitie naar een betere economie duidelijk moet maken aan de echte ministers die op het Binnenhof rondlopen.

Wie is de ideale kandidaat?

Volgens Van der Heijden kan de ideale kandidaat uitleggen waarom er verandering nodig is in ons huidige economische systeem en welke rol van de overheid daarbij speelt. Ook vertegenwoordigt de nieuwe minister de stem van de mensen. Jurylid en schrijver Jeroen Smit vindt dat de minister er voor moet zorgen ‘dat we niet alleen aan dode bomen waarde toekennen, maar ook aan levende.’

Kandidaat-ministers kunnen zich tot en met 30 november aanmelden via ministervandenieuweeconomie.nl. Vanaf 1 december openen de (digitale) stembussen en begin januari worden de 21 kandidaten met de meeste stemmen bekend gemaakt. Die pitchen voor een jury, van wie de beste op 25 januari wordt verkozen tot 'minister van de nieuwe economie'.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.