Nieuws Duurzaamheid
Trend: nieuw leven voor gebruikte deuren, kliko's en wc-potten
,,Moet je deze isolatieplaten zien”, wijst William Vermeulen . ,,Zien er toch uit als nieuw! Kun je zo onder je nieuwe vloer leggen, maar dan wel voor de helft van de nieuwprijs. Mooi meegenomen toch.”

William Vermeulen van sloopbedrijf Vermeulen en Zonen Breda verkoopt steeds meer gebruikte materialen. Foto: Pix4Profs – Ron Magielse
De mede-eigenaar van Vermeulen en Zonen Sloopwerken Breda weet zeker dat de platen geen weken in zijn rekken zullen bivakkeren. Steeds meer particulieren, zzp’ers en kleine bouwbedrijven weten zijn opslagloodsen te vinden vol gebruikte houten balken, planken, platen, deuren en kozijnen, schuifpuien, wc-potten, ligbaden, armaturen, radiatoren, groepenkasten, oude kliko's en fietsenrekken, om maar een paar tweedehands bouwmaterialen en artikelen te noemen. ,,Je zult maar net een wasbak nodig hebben in je schuurtje of op de camping", zegt Vermeulen in het AD.
Oude vloeren, plafonds, kastdelen... Klanten komen zelfs uit Noorwegen, Spanje en Duitsland
Vermeulen die samen met zijn broer Patrick het 67 jaar oude familiebedrijf runt, is blij met de trend. ,,Kijk hier dan, stevige eiken balken met snijwerk. Komt uit het balkon van een kerk in Dinteloord. Prachtig, en overal voor te gebruiken. Bedenk wel, een gebruikte houten balk is vaak zelfs beter dan een nieuwe. Hij is droger, trekt niet krom en kan nog tientallen jaren meegaan, eeuwen zelfs.”
Ook bij Buitenleven Second Life Wood in Roosendaal
draaien ze op volle toeren. ,,Oude vloeren, kastdelen, plafonds,
wagondelen maar ook haven- en tentenplanken, het is allemaal amper aan
te slepen”, vertelt eigenaresse Dedée Kortum. Het zijn niet alleen
consumenten uit eigen regio die klant zijn bij de handel in gebruikt
hout. ,,We hebben ook veel klanten uit België en via onze website komen
we zelfs in Noorwegen, Spanje en Duitsland.”
Lees ook: Brexit-effecten duidelijk zichtbaar in bouw, logistiek en agrarische sector
William Vermeulen herkent dit beeld: ,,Vroeger hadden we alleen klanten uit Breda en omgeving. Maar voor een stalen trap kwamen ze onlangs helemaal uit Groningen."
"Door corona hebben mensen meer tijd en geld gekregen om te verbouwen en een tuinhuisje, overkapping of buitenkeuken te bouwen. Met oud hout is dat goedkoper"
Met name de VS en China zuigen de wereldmarkt leeg
De run op tweedehands
bouwmaterialen is volgens de West-Brabantse ondernemers ontstaan door
meerdere factoren die als een soort perfect storm bij elkaar zijn
gekomen. Een belangrijke daarvan is de toenemende schaarste en daardoor
explosief gestegen prijzen van nieuwe bouwmaterialen tijdens de
coronacrisis én als gevolg van de enorm toegenomen vraag in snel
herstellende mega-economieën. Met name de Verenigde Staten en China zuigen de wereldmarkt leeg, aldus deskundigen.
De prijzen van veel soorten (bouw)hout zijn zowat verdubbeld, maar er speelt meer, stelt Kortum. ,,Door corona hebben mensen meer tijd en geld gekregen om te verbouwen en een tuinhuisje, overkapping of buitenkeuken te bouwen. Met oud hout is dat niet alleen goedkoper, het krijgt ook meteen karakter.”
Lees ook: Deze startup wil meubelindustrie en woningbouw op z'n kop zetten met duurzame bouwmaterialen
Vooral klussende particulieren en kleine zelfstandigen op zoek naar tweedehands bouwmateriaal
Op die trendgolf surft sloopbedrijf Vermeulen mee. ,,Dat komt door modetrends en televisie. Mensen zijn bereid om op oude, karakteristieke meubels te gaan zitten", lacht Patrick Vermeulen. Broer William loopt op een stapel oude houten kisten af: ,,Komen uit de kerk in de Meidoornstraat in Breda die we hebben gesloopt. Ik denk dat het dekenkisten zijn, of zo. Klanten kopen ze grif, zetten er pootjes onder en hebben een bijzondere tafel. Mooi toch!"
Het zijn vooral klussende particulieren en kleine zelfstandigen die op zoek zijn naar tweedehands bouwmateriaal. ,,Grote aannemers in de nieuwbouw mogen alleen werken met gestempeld, gekeurd hout met garantie. Maar voor een tuinhuisje kan gebruikt hout best", legt Kortum uit. Toch verkocht Vermeulen onlangs een partij gebruikt hout aan een grote aannemer. ,,Die was in Breda bezig met de verbouwing van de bibliotheek. Hij wilde oud dakbeschot om de draaitrap te betimmeren. Vond de architect mooi."
Dedée Kortum en haar man Robert in de houthandel. Foto: Pix4profs – Iman Fase
Lees ook: Hout is hot: flinke prijsstijgingen doen orders allesbehalve afnemen
Houthandelaar Kortum weet dat niet alle vakmensen blij zijn met de hang naar doorleefd hout. ,,Strakke parketleggers schrikken zich vaak een hoedje als ze een vloer van sloophout moeten leggen. ‘Wat!’, roepen ze, ‘moet ik daar mee werken!?'. Zij zijn kaarsrecht hout gewend en krijgen ineens vloerdelen met spijkers erin en slechte stukken. Het verlies door wegzagen is met oud hout wel groter, zeker tien procent, maar je maakt er de mooiste en meest sfeervolle vloeren van."
Bedrijfsmodel gebaseerd op het zogeheten 'circulaire slopen'
De Roosendaalse onderneemster en haar man Robert benadrukken dat er nog een factor bepalend is voor de populariteit van gebruikt hout: ,,Het zijn niet alleen de looks, beschikbaarheid en prijs, mensen willen nu ook de slag maken naar duurzaamheid."
Van die maatschappelijke, groene trend plukt ook sloopbedrijf Vermeulen de zoete vruchten, beamen de eigenaren. Het hele bedrijfsmodel is volgens William al jarenlang gebaseerd op het zogeheten circulaire slopen, waarbij nagenoeg alle vrijkomende materialen op een of andere worden hergebruikt. ,,Wij vallen een gebouw dat tegen de vlakte moet niet zo maar aan. We halen er eerst zorgvuldig alle goede materialen uit en rijden dan pas met de kraan naar binnen. Alles dat van waarde is, kunnen we van het sloopbedrag aftrekken. Zo proberen we al jaren klussen binnen te halen.”
"Het is een maatschappelijke trend. Ik voorzie dan ook een goede toekomst voor ons bedrijf. De aarde is niet onuitputbaar"
Steeds meer gemeenten en projectontwikkelaars kiezen voor dit soort sloopbedrijven
Eigenlijk gaat er niks verloren en krijgt
nagenoeg alle sloopmateriaal een herbestemming, ook spullen die niet
één op één kunnen worden hergebruikt, legt de Bredanaar uit: ,,Slooppuin
breken we, dat gaat onder betonnen vloeren en wegen. Staal wordt
omgesmolten en afvalhout wordt vermalen tot basismateriaal voor
houtplaten én brandstof voor de Amercentrale."
Sloper William Vermeulen bij de opslag van gebruikt sanitair. Foto: Pix4Profs – Ron Magielse
De ondernemer heeft de wind mede in de zeilen omdat steeds meer gemeenten, projectontwikkelaars en andere opdrachtgevers alleen nog in zee gaan met sloopbedrijven die circulair slopen. ,,Het is een maatschappelijke trend. Ik voorzie dan ook een goede toekomst voor ons bedrijf. De aarde is niet onuitputbaar.”
Wat de volgende trend in gebruikte materialen wordt? Vermeulen: ,,Een paar jaar geleden was steigerhout een hype, niet aan te slepen. Iedereen maakte er buitenmeubels van. Nu is douglas heel erg in de mode. Dat hout hoef je niet te behandelen voor buiten. Maar goed, het duurt nog wel een paar jaar voordat we dat in de sloop terug gaan zien.”