Aangeboden door VBO, vereniging van makelaars en taxateurs

Branded Content Duurzaamheid

Let op: verplicht label C voor jouw bedrijfspand

Vanaf 1 januari 2023 is energielabel C verplicht voor de meeste kantoorgebouwen in Nederland. Voldoe jij op die datum (nog) niet aan de eisen? Dan moet je mogelijk de kantoordeuren sluiten. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Roos Versteeven, makelaar en bestuurslid van VBO, vereniging van makelaars en taxateurs, legt uit wat je moet regelen.

Crissy Mulder 14 december 2021

VBO Roos Versteeven trap

Roos Versteeven: ,,Kijk niet alleen naar 2023, maar ook naar eisen in de verdere toekomst.” Foto: Bertil van Beek

Uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat meer dan de helft van de kantoren in Nederland nog geen energielabel C heeft. Dat betekent dat meer dan 50.000 ondernemers aan de slag moeten. De handen uit de mouwen om in één jaar tijd een verduurzamingsslag uit te voeren. Deze maatregel komt voort uit het Energieakkoord, waaraan ruim veertig organisaties, waaronder de overheid, werkgevers, vakbeweging en natuur- en milieuorganisaties zich verbonden. Versteeven: „In 2030 moeten we naar 49 procent CO2-emissiereductie. Dat betekent een forse energiebesparing binnen de bebouwde omgeving. Met als gevolg: het verbod om een kantoorpand te gebruiken met een Energie-Index lager dan 1,3, oftewel een label C. Nog beter is streven naar A of B.”

Geldt deze regel voor mijn kantoor?

De verplichting van minimaal energielabel C voor kantoren geldt niet voor alle, maar wel voor de meeste kantoorpanden in Nederland, zegt Versteeven. „Is jouw bedrijfspand groter dan honderd vierkante meter? Heeft het een kantoorfunctie voor meer dan 50 procent? Is het over een jaar nog steeds in gebruik als kantoor? En is het geen monument? Proficiat. Dan komt jouw kantoor in aanmerking.”

Jouw kantoor naar energielabel C

De weg naar energielabel C begint volgens Versteeven met een energielabelscan. „Waar sta je nu? Dat bepaalt het Energieprestatieadvies (EPA). Dit advies bepaalt het energielabel voor jouw kantoorpand en geeft inzicht in concrete verbetermaatregelen. Heb je een geldig label A, B of C? Dan voldoe jij al aan de norm van 2023 en hoef je dus niets te doen. Maar heb je een energielabel D of lager? Dan moet je, liefst zo snel mogelijk, in actie komen.”

“Op basis van een Energieprestatieadvies kun je mogelijk al zonder ingewikkelde bouwkundige ingrepen overgaan op energielabel C”

Roos Versteeven, makelaar en bestuurslid van VBO

Volgens Versteeven kun je vaak al zonder ingewikkelde bouwkundige ingrepen overgaan op energielabel C. „Denk aan isolatie, kierdichting, slimme verlichting en energiezuinige installaties. Daarnaast kun jij je natuurlijk ook verdiepen in de mogelijkheden rondom duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen.”

Wie is er verantwoordelijk: huurder of verhuurder?

Huur je jouw bedrijfspand? Dan komt er nu waarschijnlijk één prominente vraag bij je op: wie gaat dat betalen? De huurder of verhuurder? Volgens Versteeven bestaat er helaas nog geen generiek antwoord op die vraag. Haar advies? „Voorkom lastige discussies achteraf, ga tijdig met elkaar om tafel en maak heldere afspraken. Bijvoorbeeld: de huurder verricht aanpassingen wat betreft de inrichting en het gebruik en de verhuurder wat betreft het casco.”

Toekomst-proof? Opstapje naar 2030

Of onze Nederlandse kantoren in 2023 dan toekomst-proof zijn? Helaas. De verplichting van energielabel C dient slechts als ‘opstapje’. Vanaf 2030 wordt label A de standaard. Daarom adviseert Versteeven om alle relatief eenvoudige stappen voor energielabel A nu al te nemen.

“Kijk niet alleen naar 2023, maar ook naar de eisen die de verdere toekomst aan je stelt”

Roos Versteeven, makelaar en bestuurslid van VBO

„Kijk niet alleen naar 2023, maar ook naar de eisen die de verdere toekomst aan je stelt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je nu een slechte investering doet. Ga je voor isolatie? Pak dan de vloer meteen mee. En pak je de verlichting aan? Kies dan direct voor led. Zo voorkom je verrassingen.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met VBO verenging van makelaars en taxateurs. Meer informatie over label C? Neem contact op met je plaatselijke VBO-makelaar. Hij of zij staat voor jou klaar. Meer info: vbomakelaar.nl

Roos Versteeven: ,,Voorkom dat jouw kantoor in 2023 de deuren moet sluiten." Foto: Bertil van Beek

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel