Nieuws Duurzaamheid

Waarom deze ondernemer het roer omgooide en in groene daken stapte

Hij had een goedlopende onderneming in asbest-inventarisatie, maar Gijs Bregman besloot het roer om te gooien. Sinds een jaar richt hij zich met Viridi Tectum op het vergroenen van daken met sedum (vetkruid). ,,Ik geloof er echt in, anders was ik er niet aan begonnen.”

Jannelie Bras (AD) 9 maart 2022

Gijs Bregman groen dak header

Gijs Bregman ging van een bedrijf in asbestbestrijding naar een onderneming in groene daken. Foto: Victor van Breukelen

Het begon voor de Dordtse ondernemer allemaal met zijn eigen fietsenschuurtje. ,,Ik wilde het dak wat opfrissen met sedum en kreeg daar zoveel positieve reacties op", vertelt hij tegen het AD. ,,Daarna heb ik mijn schuur gedaan en kwamen er nog meer vragen uit mijn omgeving over de sedum daken. Ik ben andere mensen gaan helpen met het aanleggen en bedacht toen dat ik hier wel een bedrijf in kon beginnen.”

Lees ook: ‘Groen dak op je kantoor versterkt duurzaam imago’

Focus op nieuwe onderneming

Zijn toenmalige bedrijf in asbest-inventarisatie groeide uit zijn jas. ,,We konden niet de juiste mensen vinden ter versterking, dus toen we de kans kregen om het bedrijf te verkopen, hebben we dat gedaan. Toen kreeg ik de ruimte me concentreren op andere zaken. Ik ben nog steeds wel werkzaam als zzp’er bij het bedrijf dat de onderneming heeft overgenomen, maar heb mijn uren daar afgebouwd om me te focussen op mijn nieuwe onderneming.”

"Het is toch ook veel mooier om tegen een begroeid dak aan te kijken dan tegen zo’n zwart vlak?"

Gijs Bregman

Ongeveer een jaar geleden stapte hij naar de Kamer van Koophandel om Viridi Tectum in te laten schrijven. ,,De naam is Latijn voor groen dak, dat vond ik wel mooi klinken”, vertelt Bregman. ,,Het kost heel veel voorbereiding om zo’n onderneming te beginnen, maar inmiddels beginnen de zaken goed te lopen. Ik geloof er echt in, anders was ik er niet aan begonnen.”

Webshop om zelf groene daken aan te leggen

In eerste instantie richtte Bregman zich op het aanleggen van sedum daken, maar toen er door klanten werd gevraagd of ze dit niet zelf konden doen, besloot hij zich ook te gaan verdiepen in de levering van de benodigde producten. ,,In principe kan iedereen die het leuk vindt, met de juiste materialen zelf een sedumdak aanleggen. Daarom heb ik sinds februari een nieuwe website met een overzichtelijke webshop. Voor mensen die wat slechter ter been zijn of het gewoon fijner vinden om het te laten doen, kan ik de groene daken ook nog steeds aanleggen. Ik bied nu dus een totaalpakket.”

Lees ook: Waarom een groen dak op je kantoor alleen maar voordelen heeft

Maar waarom zouden we onze daken volgens Gijs allemaal moeten bedekken met dit vetkruid? ,,Niet alleen is het goed voor flora en fauna, ook voor de afwatering en isolatie kan sedum een hoop voordelen geven”, aldus Bregman. ,,Zonnepanelen werken beter als het dak eronder niet te heet wordt, sedum kan de nodige verkoeling bieden.” En wat betreft afwatering. ,,Vorig jaar hadden we regelmatig hevige regenbuien en door meer sedumdaken aan te leggen zouden we deze piekmomenten beter kunnen opvangen.”

Meer subsidie voor sedumdaken

Daarnaast heeft het volgens de ondernemer een esthetisch voordeel. ,,Het zijn daken die leven. Er komen allerlei insecten op af. Door op je schuur of overkapping sedum aan te leggen, verleng je als het ware je tuin. En het is toch veel mooier om tegen een begroeid dak aan te kijken dan tegen zo’n zwart vlak?”

"Zonnepanelen werken beter als het dak eronder niet te heet wordt, sedum kan de nodige verkoeling bieden"

Gijs Bregman

Bregman hoopt dat gemeente Dordrecht Utrecht achterna gaat wat betreft subsidie voor groene daken. ,,Utrecht is er volop ingesprongen qua subsidie en dat merk ik heel goed. Ik heb al meerdere aanvragen lopen vanuit Utrecht. Als ik de toekomstplannen van Dordrecht bekijk, zie ik allerlei groene gevels en daken, dus wat mij betreft mogen ze er als gemeente wel wat meer bovenop zitten.”

Met Viridi Tectum hoopt hij de komende jaren een grote speler te worden op de groene daken-markt. ,,Ik richt me nu voornamelijk op particulieren, maar zou in de toekomst ook groen daken willen aanleggen op bedrijven en willen samenwerken met architectenbureaus. Momenteel werk ik alleen en voor het aanleggen werk ik samen met twee vaste zzp’ers. Ik hoop in de toekomst een mooi team om Viridi Tectum heen te kunnen bouwen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws