Nieuws Duurzaamheid
Vleesbedrijf Bolscher uit Enschede: 'Duurzaamheid speelt een prominente rol'
Duurzaamheid is niet de eerste gedachte bij de vleesindustrie. Maar Vleesbedrijf Bolscher heeft het hoog op de prioriteitenlijst gezet, schrijft Tubantia.

Roy Bolscher noemt het een driesporenbeleid naar een duurzamere toekomst. De directeur van Vleesbedrijf Bolscher besloot in 2013 samen met zijn broer en mede-directeur Chiel om een andere weg in te slaan. "We maken elke vijf jaar een nieuw toekomstplan tijdens een weekendje zeilen", vertelt Bolscher. "Bij het plan voor 2015-2020 hebben we gezegd: we willen duurzamer gaan worden."
De in Enter woonachtige ondernemer beseft dat de vleesindustrie nou niet bepaald het imago van duurzaam met zich meedraagt. Per kilo vlees is de CO2-uitstoot relatief hoog. "We kunnen onze kop in het zand steken, maar de vleesconsumptie wordt gewoon minder. Helemaal duurzaam kan een vleesbedrijf niet zijn. Maar het kan wel duurzamer. Je kan zeggen: we maken vlees. Maar je kan ook zeggen: we maken voedsel."
Lees ook: Wereldwijde interesse in algensnacks als Dutch Weed Burger en Seawharma
Duurzaamheid is volgens Bolscher gewoon een kwestie van doen." Er werd 250.000 euro beschikbaar gesteld voor vijf jaar experimenteren met duurzaamheid. "Maar er zit ook een hele gedachte achter. Wij zijn een familiebedrijf en willen het bedrijf toekomstbestendig achterlaten voor onze kinderen." 'Bolscher meer dan vlees', prijkt daarom ook op alle uitingen van het bedrijf.
Minder CO2
Tot zover de gedachte. Maar hoe voer je zoiets uit? Als eerste van de drie doelstellingen voor 2020 hebben we gezegd: de CO2-uitstoot moet met 50 procent omlaag." De eerste slagen in die omslag zijn het makkelijkst, ziet de directeur. Op het dak van het bedrijfspand aan de Strootsweg liggen 800 zonnepanelen. Maar uiteindelijk gaat de winst ook in kleine maatregelen zitten.
"Wij hebben het dak wit geverfd", begint Bolscher een opsomming. Platte witte daken nemen minder zonlicht op en zijn dus minder warm dan zwarte daken. "Het warm geworden koelwater gooien we niet weg, maar daar wassen we onze handen mee. We rijden met drie elektrische bussen en twee hybride auto's. Op twee bussen liggen zonnepanelen die de elektriciteit voor het koelsysteem leveren. Er staan hier vier elektrische laadpalen en een snellaadstation. Alle lampen zijn vervangen door ledverlichting." Ook bestaat de vleesverpakking voor 90 procent uit gerecycled karton, gebruiken werknemers herbruikbare plastic schorten en gaat het licht in een ruimte die niet gebruikt wordt vanzelf uit.
Bewustwording
"Wij willen werknemers ook bewust maken van duurzaamheid", legt Bolscher uit. Hij schreef onlangs zelfs een chauffeursbattle uit. "De chauffeur die er in slaagde het zuinigst te rijden kreeg duizend euro. Dat lijkt heel veel, maar met de hele actie hebben we voor 15.000 euro aan brandstof bespaard."
En dat is slechts een van de drie sporen die Bolscher heeft gekozen als het gaat om duurzaamheid. "In Enter hebben we een stuk grond van 120 hectare in het Reggedal langs de Regge tot onze beschikking waar we willen boeren zoals dat honderd jaar geleden gebeurde."
De black angus koeien grazen en kalven er. Biologisch vlees dus. "We noemen het Harry's Farm, vernoemd naar onze vader en vorige eigenaar van het bedrijf."
Hybride burger
En dan is er nog het project Meat Your Veggies. Vleesproducten die voor de ene helft bestaan uit echt vlees en de andere helft uit groenten. "Zeg maar een hybride hamburger", zegt Roy Bolscher met een knipoog naar hybride auto's, die deels op benzine en deels op elektriciteit rijden. De vleesconsumptie wordt steeds minder en dat betekent dat ook het vleesbedrijf wil meebewegen met de markt. "Je merkt aan mensen dat ze klaar zijn voor vegetarisch, maar dat ze vlees toch duidelijk smaakvoller vinden. Wij hebben dat combineerd in een hamburger."
Er zijn drie burgers: rund en champignon, kip en broccoli en kip en bloemkool. "We moesten ze eerst met de hand maken, maar nu hebben we een machine die het voor ons kan doen."
En dat moet ook wel, zegt Bolscher, want het vleesbedrijf heeft een goede afnemer gevonden in Sodexo, de cateraar van veel hogescholen in Nederland. Ook op het Saxion in Enschede zijn straks de 'hybride burgers' van Bolscher te krijgen. "De scholen willen toch wat af van de kroket en frikandel als vette hap."
We kunnen onze kop in het zand steken, maar de vleesconsumptie wordt gewoon minder