Nieuws Duurzaamheid
Einde vliegschaamte? Groene kerosine van Brabantse bodem
Duurzaam en vliegen zijn twee woorden die zelden positief in één zin staan. Juist dat is het doel van Adelbert Goede en Differ, die een groene kerosine maken.

Adelbert Goede in de laboratoria van Differ met een deel van de apparaten voor het maken van groene kerosine. Foto: Juan Vrijdag
Dat het zo eenvoudig niet is, weet wetenschapper Adelbert Goede al sinds 2012. Zolang is hij namens Differ betrokken bij het internationale project Kerogreen. Eind maart gaf hij een presentatie in Oxford over het resultaat. Een reeks machines, ingebouwd in een zeecontainer en gevoed met duurzame energie, waar aan de ene kant water en lucht ingaan en aan de andere kant milieuvriendelijke kerosine uitstroomt.
Opschalen productie uitdagend
Nou ja, uitstroomt, voorlopig nog maar druppelt, zegt Goede bij het ED, die al gepensioneerd is maar nog bij Differ betrokken blijft als adviseur. „In onze machine hebben we de technologie van Differ en collega’s in Arnhem, België, Duitsland en Noorwegen verwerkt. Er komt nog maar een tiende liter per uur uit, maar het werkt. In nieuwe projecten moet dit worden opgeschaald.”
Lees ook: Schiphol wil om stikstofrechten opgekochte boerderijen verkopen
Dat zal nog wel flink wat voeten in aarde hebben, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit. Op plekken met veel hernieuwbare energie - denk aan woestijn, oceaan of grote waterkrachtcentrale - kunnen kerosinefabrieken dan op volle toeren draaien. Mammoettankers, nu nog in gebruik voor het vervoer van fossiele brandstoffen, brengen het rond over de wereld.
De technologie biedt ook perspectief aan de Duitse auto-industrie die bij de EU gedaan heeft gekregen dat auto’s met een verbrandingsmotor toch na 2035 nog op de markt mogen komen, mits bestemd voor groene diesel of groene benzine. Met een kleine wijziging in het chemische proces zijn die brandstoffen ook te maken.
Opslag van energie
Goede ziet nog veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld bij de opslag van energie. „Vraag en aanbod van groene energie liggen nu eenmaal vaak ver uit elkaar. Als je bij een overschot de energie kunt opslaan in een synthetische brandstof, dan kun je dat heel efficiënt vervoeren en gebruiken. Bovendien komen bij verbranding geen schadelijke stoffen als zwavelzuur en roet vrij. Die brandstoffen bevatten 35 megajoule aan energie per liter. Ammoniak, waterstof gereageerd met stikstof, bevat slechts 11 megajoule per liter en pure waterstofgas heeft helemaal weinig energie per liter.”
"Dat we al zo’n 37 procent van de elektriciteit duurzaam opwekken is mooi. Maar stroom is slechts een vijfde van de energie die we gebruiken"
Voldoende Europese subsidies
Goede zegt goede hoop te hebben dat er voldoende Europese subsidies vrijkomen om dit op termijn mogelijk te maken. „Er was lang een tekort om het onderzoek te financieren en we liepen vaak achter Duitsland en Groot-Brittannië aan. Inmiddels is het woord vliegschaamte een hype en is iedereen ervan overtuigd dat de energietransitie moet versnellen. Nu zijn de overheden aan zet met onderzoeksfinanciering. Dat kan de energietransitie flink vooruit helpen.”