Nieuws Duurzaamheid
Hoe de duurzame stoeptegels van ondernemer Erwin wateroverlast voorkomen
Een doek, kratten en daar bovenop stoeptegels. Het klinkt simpel, maar de uitvinding van Erwin Van der Zwaag (30) kan het onderlopen van kelders, waterschade aan winkels en natte voeten door zware regenbuien voorkomen.

Erwin van der Zwaag met zijn bestratingssysteem van speciale tegels, een waterreservoir en doek. Hiermee wordt bij regen water opgevangen en overlast voorkomen. Foto: Sandra Zeilstra
Erwin van der Zwaag bedacht het bestratingssysteem tijdens een wandeling, zo vertelt hij in het AD. Hem vielen de grijze stoeptegels die overal liggen plots op. Hij noemt ze 'het minst sexy product op aarde'. Maar zag ook een product waaraan valt te sleutelen.
Een duurzame, circulaire stoeptegel. Het klinkt ingewikkeld
,,In Nederland wordt elk jaar tweeduizend miljoen liter aan beton gebruikt voor tegels. Als ik 1 procent van die markt circulair maak, scheelt dat al een hele hoop. Helemaal uit de lucht kwam het idee niet vallen. Ik wilde gaan ondernemen en iets doen waar de wereld een mooiere plek van wordt. Vrij cliché, maar zo kwam ik bij duurzame tegels uit.”
Dan moet vast je iets met tegels hebben?
,,Ik heb economie gestudeerd, dus van tegels wist ik eigenlijk niet zo veel af. Daar ben ik me in gaan verdiepen. Ik kwam er al snel achter dat duurzaamheid belangrijk is, maar dat de steeds zwaardere regenbuien een nog grotere uitdaging vormen. Ik dacht, als ik er toch mee bezig ben kan ik net zo goed iets verzinnen om de overlast die daardoor ontstaat ook op te lossen. Zo kwam ik op het idee van een ‘bakje’ dat water opvangt onder de tegel.”
Lees ook: Dit zijn de finalisten voor KVK Innovatie Top 100: 'Innoveren vraagt lef'
Nu worden jouw eerste tweeduizend tegels (het Waste Works Buffertrottoir) aangelegd in een wijk in Zevenhuizen. Wat gaan de bewoners in die wijk daarvan merken?
,,De tegels worden gelegd op een fietspad. Daar lopen de tuintjes van woningen schuin af, waardoor er geregeld plassen water blijven staan op de paden. Dat veroorzaakt overlast bij veel of langere regenval. Met de Waste Works Buffertrottoir stroomt het regenwater tussen de tegels door het krattensysteem in waar het gebufferd wordt en vervolgens langzaam de lokale bodem in stroomt. Dat betekent ook meer water voor planten en bomen in de wijk én het zorgt ervoor dat je geen waterschade hebt, geen ondergelopen kelders en geen natte voeten.”
Het systeem met doeken en kratten verschilt nogal met dat van normale stoeptegels. Is de tegel zelf ook anders dan een ‘normale’ tegel?
,,Vergeleken met de traditionele stoeptegel is de tegel 80 procent beter qua CO2-uitstoot. We hebben een grassoort gevonden die ontzettend veel CO2 opneemt uit de lucht. Dat gras verwerken we in de tegel. Verder is de tegel gemaakt van oud beton en de kratjes bestaan uit gerecycled plastic.”
Lees ook: Student Jerry bedacht handzame scanner als oplossing voor plasticprobleem
Kost het dan ook niet een stuk meer, het maken van duurzame stoeptegels?
,,Het is wel duurder om te maken. Een simpele niet-klimaatvriendelijke tegel is een stuk goedkoper. Maar als je kijkt naar het totaalplaatje met de milieukosten en kosten door wateroverlast wordt het gelijkspel. Verzekeraars keren inmiddels 250 miljoen euro per jaar uit door wateroverlast. Dat wil je gewoon niet. En of de looks anders zijn? Het enige verschil dat je ziet, is dat er op de tegels van Waste Works Buffertrottoir géén waterplassen liggen.”