Aangeboden door Missie H2

Branded Content Duurzaamheid

Missie H2: alle wind in de zeilen voor Nederland Waterstofland 2030

De internationale Dutch Water Week 2023 in Almere was deze week ook het decor voor waterstof. Missie H2, acht toonaangevende Nederlandse energiebedrijven, lanceerden er samen met olympisch kampioenen Kiran Badloe en Ranomi Kromowidjojo hun waterstofcampagne tot en met de zomerspelen volgend jaar in Parijs.

Lisa Hartog 3 juni 2023

Missie h2 diederik samsom dutch water week

Het doel van Missie H2 is om de al ingezette nationale waterstofbeweging met positieve energie verder aan te jagen. Bovendien helpt Missie H2 sportkoepel NOC*NSF de sport verder te verduurzamen. Om de waterstofbelofte kracht bij te zetten, presenteerden zij in Almere de digitale nationale waterstofkaart met de vele waterstof initiatieven die er al zijn. Oproep van Missie H2 aan andere bedrijven: ‘doe mee en zet jezelf ook op de kaart. Samen maken we Nederland hét Waterstofland vanaf 2030. Als we nu gezamenlijk een tandje bijschakelen, kan Nederland Waterstofland tijdens de zomerspelen in Parijs op koers liggen om onze waterstofmarkt in 2030 volledig te laten functioneren. Als voorhoedespeler in de wereld.’

Maar wáárom is de ontwikkeling waterstof zo cruciaal?

Waterstof gaat een grote rol spelen in onze toekomstige, duurzame energievoorziening en klimaatdoelen. Nederland is er uniek voor gepositioneerd met de Noordzee voor grootschalige productie van windenergie, de zeehavens als logistieke importhubs, enorm veel kennis over waterstof in de mobiliteit en huishoudens, grote industrieclusters die de overstap naar waterstof willen maken én een van de betere energietransportnetwerken van de wereld.

Volgens de aanwezige bestuurders van de acht bedrijven achter Missie H2 (Eneco, Gasunie, Groningen Seaports, Port of Amsterdam, Remeha, Shell Nederland, Toyota en Vopak) is de urgentie hoog, want 2030 laat niet lang meer op zich wachten. Volgens hen verdienen Koplopers een eervolle vermelding te krijgen. Speciale gast was dit keer Diederik Samsom, in Brussel met Frans Timmermans voorvechter van de energietransitie. Samsom: ,,Waterstof is een energiedrager die we keihard nodig hebben. Het is cruciaal om onze samenleving en economie op een schone manier draaiend te houden.”

‘Waterstof is wat ons in de toekomst draaiende houdt’

Diederik Samsom

Hij vond gehoor bij de voltallig aanwezige bestuurders: ,,Diederik is een grote aanjager in Europa als het gaat om waterstof en een heel waardevolle partner in onze missie,” aldus Frans Evers, president-directeur van Shell Nederland. Ook Hans Coenen, bestuurslid bij Gasunie, kijkt tevreden toe. ,,Samsom kent het belang van groene moleculen en weet dat Europees kenbaar te maken, er draagvlak voor te creëren. Die vertaalslag en dadendrang is hard nodig.” Samsom ontving uit handen van Olympisch kampioen en Missie H2 ambassadeur Ranomi Kromowidjojo een waterstofmedaille.

MyChannels Video ID: 379856

De Waterstofkaart

Om de kennis en overtuiging voor waterstof over de bühne te brengen, werd deze week ook de Nederlandse Waterstofkaart gelanceerd. De kaart toont circa 200 waterstofprojecten in Nederland (in diverse stadia van ontwikkeling) en maakt inzichtelijk hoe de waterstofmarkt zich ontwikkelt. Zo herkent de kaart door middel van kleurcoderingen wat de actuele status is van de projecten en werpt het een blik in de toekomst.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel