Nieuws Duurzaamheid

Nooit meer chloor en bleek: TranZero bedenkt duurzaam reinigingssysteem voor sanitair

Wc’s schoonmaken is niet altijd een even prettig klusje. Om het onszelf makkelijker te maken gebruiken we vaak heel veel milieubelastende schoonmaakmiddelen. De gevolgen zijn letterlijk en figuurlijk niet te overzien. Een slimme ondernemer heeft met zijn bedrijf TranZero wellicht een innovatieve oplossing.

Till Behne (AD) 2 december 2021

Bubble Flush tanzero ondernemers

Dennis Luiten (links) van TranZero met een collega tijdens een pilot in een school in Den Haag. Foto: Nico Schouten

Nadat je na een schoonmaaksessie de wc doorspoelt, belanden de chloor en bleek en alle andere middeltjes in het riool en met een beetje pech zelfs in de natuur. Lang staan we daar niet bij stil. Als de wc maar schoon is.

Dat is nog niet alles. Al die miljarden liters chloor en andere milieubelastende schoonmaakmiddelen moeten ook geproduceerd worden, net als de plastic flessen waarin ze worden verkocht. Al met al een vervuilende bezigheid. Dus er valt hier de nodige winst te halen, onder meer in rioolwaterzuivering en afvalverwerking.

Lees ook: Dit bedrijf vindt moeiteloos nieuwe ‘putjesscheppers’ ondanks oververhitte arbeidsmarkt

Het toilet schoonmaken met de BubbleFlush werkt op deze manier

TranZero heeft daar iets op bedacht: de BubbleFlush. Een toiletreinigingssysteem dat het toilet actief reinigt zonder gebruik te maken van agressieve schoonmaakmiddelen. ,,Door innovatief te denken en door slim gebruik te maken van een eeuwenoud krachtig natuurverschijnsel willen we het gebruik van milieubelastende middelen zo dicht mogelijk bij het nulpunt brengen”, legt bedenker Dennis Luiten uit in het AD.

Het schoonmaken van het toilet met de BubbleFlush werkt als volgt. Het apparaat wordt in de sifon van de wc gehouden en aangezet. In het water ontstaan ultrasone trillingen waarmee reinigende luchtbellen worden opgewekt. Deze luchtbelletjes hechten zich als het ware aan het vervuilde oppervlak en blazen de vervuiling van de wand. Bij het doortrekken verdwijnt alle viezigheid in het riool, zonder toepassing van chemie.

''Na het gebruik van de BubbleFlush is de wc zo schoon dat nieuw vuil zich minder makkelijk hecht omdat de pot schoon en glad is. Een bijkomend voordeel dus''

Dennis Luiten, bedenker BubbleFlush

BubbleFlush geschikt voor horeca, ziekenhuizen, vakantieparken en kantoren

Overigens kan je, naast de sifon, ook de hele toiletpot op deze manier reinigen door een waterstop, die het water onderin de sifon tegenhoudt, in de pot te plaatsen. Door na het aanbrengen van de waterstop door te spoelen, vult het hele toilet zich met water en kan de volledige pot worden gereinigd. ,,Het is een beproefde methode. In ziekenhuizen wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor het reinigen van chirurgische gereedschappen. Die zijn dan meteen steriel. Wij passen het nu dus toe bij het reinigen van toiletten. Na het gebruik van de BubbleFlush is de wc zo schoon dat nieuw vuil zich minder makkelijk hecht omdat de pot schoon en glad is. Een bijkomend voordeel dus.”

De BubbleFlush is bij uitstek geschikt voor de professionele markt. ,,Denk daarbij aan horeca, ziekenhuizen en zorgcentra, scholen en kinderopvang, vakantieparken en kantoren”, zegt Luiten.

De BubbleFlush van dichtbij.

Huishouden geeft per jaar gemiddeld 33 euro uit aan schoonmaakmiddelen

Nooit meer schoonmaakmiddelen kopen, dat scheelt een hoop geld. ,,Voor de professionele markt zijn de besparingen aanzienlijk. Een gemiddeld kantoor met 15 wc’s spendeert jaarlijks ruim 100 euro aan chemie. Dankzij de BubbleFlush bespaar je dat bedrag dus al. En dan hebben we het dus nog niet eens over de impact voor het milieu.

De BubbleFlush voor de professionele markt gaat ongeveer 200 euro kosten, dus binnen twee jaar heb je die al terugverdiend. We denken ook aan een aparte BubbleFlush voor de particuliere markt. Dat zal een iets simpeler model zijn, en daar is de prijs dan ook naar. Maar als je bedenkt dat een huishouden op jaarbasis gemiddeld 33 euro uitgeeft aan schoonmaakmiddelen, is dat zeker ook interessant.”

Lees ook: Jonge ondernemer Reda Jouahri (30) lanceert chique en duurzame schoonmaaklijn

TranZero staat voor duurzame en groene oplossingen

Luiten bedacht de BubbleFlush samen met boezemvriend Hidde Reitsma. Hun bedrijf TranZero staat voor duurzame en groene oplossingen. ,,We hebben verschillende achtergronden en vullen elkaar daarom goed aan. Door onze krachten te bundelen, samen te brainstormen, samen na te denken over duurzame oplossingen voor dagelijkse zaken is het concept van de BubbleFlush tot stand gekomen.''

,,Hidde is opgeleid in de installatietechniek en heeft later opleidingen op het gebied van tandtechniek en klinische prothesetechniek gedaan. Ikzelf heb vliegtuigelektrotechniek gestudeerd en eerder al verschillende innovatieve ict-producten succesvol in de markt gezet. Voordat we bij de BubbleFlush uitkwamen, waren we bezig met een tandenborstel die zo’n beetje volgens hetzelfde principe tanden reinigt. Maar omdat dit een veel ingewikkelder en langer proces is, hebben we gaandeweg onze aandacht verlegd. Maar die tandenborstel gaat er zeker nog komen.”

''Het is toch te gek voor woorden dat 30 procent van alle schoonmaakmiddelen worden gebruikt in het kleinste kamertje van ons huis. Daar gaan wij een einde aan maken!''

Dennis Luiten, bedenker BubbleFlush

Meest impactvolle en toepasbare innovatie voor facilitaire branche volgens CSU

Momenteel draait TranZero een aantal pilots om de BubbleFlush te testen en verder door te ontwikkelen. De reacties zijn veelbelovend en de eerste serieuze erkenning is ook al binnen. De BubbleFlush won namelijk de CSU Innovatie Award. Dat is een initiatief van landelijke schoonmaakdienstverlener CSU voor de meest impactvolle en toepasbare innovatie voor de facilitaire branche. TranZero won hiermee een investeringsbudget van 10.000 euro en professionele begeleiding. ,,Heel fijn natuurlijk. Erkenning en een zetje in de rug voor de komende tijd.”

Die komende periode zal bestaan uit pilots afronden, het product doorontwikkelen, de productie op de rails krijgen en het vermarkten van de BubbleFlush. ,,Vanaf begin volgend jaar zijn de eerste 100 exemplaren in gebruik. En daarna kan het hard gaan. Het leuke is om te zien dat dit het juiste product op het juiste moment in de juiste markt is. Milieuvervuiling is gewoon een ding waar we met z’n allen vanaf willen en daar helpt de BubbleFlush bij. Het is toch te gek voor woorden dat 30 procent van alle schoonmaakmiddelen wordt gebruikt in het kleinste kamertje van ons huis. Daar gaan wij een einde aan maken!”

Lees ook: Startup Resui introduceert het circulaire Instant Maatpak

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws