Nieuws Duurzaamheid
Aftrap Week van de Circulaire Economie met winnaars Zeeman, PeelPioneers en Provincie Gelderland
De Circular Award Business Large 2023 is gewonnen door Zeeman en de Circular Award Business Small 2023 door PeelPioneers. De Circular Award Public 2023 werd uitgereikt aan Provincie Gelderland. Deze innovatieve projecten en producten van ondernemingen en overheden laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

V.l.n.r. Lindy Hensen (PeelPioneers), Arnoud van Vliet (Zeeman) en Helga Witjes (Gemeente Gelderland). Foto: Anne Reitsma.
Daarnaast zijn Hilde Sijbring, Bert van Son en Paul Terwisscha van Scheltinga gekozen tot Circular Hero 2023 voor hun bijdrage aan de circulaire transitie in Nederland. De uitreiking vindt jaarlijks plaats op de Nationale Conferentie Circulaire Economie, dit jaar met onder andere staatsecretaris Vivianne Heijnen en Marko Hekkert, directeur van Planbureau voor de Leefomgeving. Het evenement in Theater de Spiegel in Zwolle diende als aftrap van de achtste Week van de Circulaire Economie.
In oktober 2022 startte voor de zesde keer de zoektocht naar innovatieve en circulaire projecten, producten en diensten van bedrijven en overheden. Deze bedrijven en overheden zijn verdeeld in drie categorieën: Business Large, Business Small en Public. Op basis van criteria als circulariteit in de strategie, gemaakte impact, samenwerkingen met anderen in de keten en het businessmodel werden de kanshebbers gekozen. Uit 102 inzendingen werden negen finalisten geselecteerd door vakjury’s, bestaande uit gerenommeerde experts op het gebied van circulariteit.
Lees ook: Deze ondernemers maken van 'groene plaag' Japanse duizendknoop een circulaire grondstof
Circular Award Business Large 2023: Zeeman
Dankzij een nieuw project van textielketen Zeeman in samenwerking met kringlooporganisatie Het Goed krijgt textiel een tweede leven. In alle Nederlandse en twee Belgische Zeeman-winkels kunnen consumenten hun oude kleding inleveren, welke vervolgens door Het Goed worden gesorteerd op hergebruik of recyclen. Een deel van de kleding dat direct geschikt is voor hergebruik wordt vervolgens in zes Nederlandse en twee Belgische Zeeman-winkels verkocht. De rest van de herbruikbare kleding verkoopt Het Goed zelf of aan andere partijen.
Juryvoorzitter Karen Maas (wetenschappelijk directeur Impact Centre Erasmus en bijzonder hoogleraar Accounting en duurzaamheid aan de Open Universiteit): “Zeeman onderneemt stappen om het businessmodel om te buigen naar circulair, en dat in een uitdagende sector. Wat ze ondernemen is zichtbaar en we durven het zelfs sexy te noemen.”
De overige finalisten waren Philips en Bleckmann.
Lees ook: Circulaire economie komt niet van de grond: 'Trends duiden op tegenovergestelde'
Circular Award Business Small 2023: Peel Pioneers
De persapparaten in supermarkten en horeca zorgen voor lekkere verse jus, maar het resulteert ook in enorme bergen aan sinaasappelschillen. PeelPioneers heeft daar een bestemming voor gevonden door natuurlijke ingrediënten uit de schillen te halen die ze toepassen in levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Ondertussen onderzoeken ze in hun innovatielab constant hoe er meer waarde uit de schillen kan worden gehaald.
“PeelPioneers hergebruikt sinaasappelen, een restproduct, op een hele mooie manier in zichtbare consumentenproducten als vleesvervangers en cosmetica. Mooi om te zien dat ze samenwerken met allerlei verschillende partijen: van Jumbo tot Renewi, van Seepje tot Lowlander Bier.”, zegt Karen Maas, juryvoorzitter bij zowel de Large- als de Small-categorie.
De overige finalisten waren Ecodorp Boekel en JUUNOO.
Een greep uit het programma van de Week van de Circulaire Economie
- Systeem perspectief, dinsdag 7 februari van 13:30 uur tot 18:30: Bij circulaire hub CIRCL in Amsterdam staat de hele dinsdag in het teken van systeem perspectief. Hoe versnellen we dit jaar de transitie naar een volledig circulair systeem? Aanmelden en/of meer weten over dit evenement kan via deze link.
- Omlab’s methode voor cyclus bouw, bodem en biodiversiteit, woensdag 8 februari van 14:00 uur tot 15:30 uur: De gebouwde omgeving in balans met de natuur? Laat de aarde dan intact; benut de grondstoffen die al in omloop zijn en geef terug aan de natuur. Tijdens dit evenement vertelt Omlab meer over haar onderzoeken onderwerpmethode ‘Building biodiversity’. Aanmelden en/of meer weten over dit evenement kan via deze link.
- Repair Café XL, zaterdag 11 februari vanaf 12:00 uur: Geef je spullen weer waarde tijdens bij het Repair Café XL in de hal van de stadsbibliotheek, georganiseerd door Het Hof van Cartesius. Heb je iets te repareren? En is dat te vervoeren? Bij dit evenement zitten experts voor je klaar om samen met jou je dierbare spullen een tweede leven te geven. Je kunt gewoon binnen lopen, maar meld wel even je reparatie aan via deze link.
- Inspiratietour door Zwolle: ‘wat doe jij, wat kan ik doen?’, van 6 februari t/m 11 februari: Het doel van deze inspiratietour is mensen inspireren mee te gaan in de verandering naar een circulaire economie. De doelgroep is mensen die geïnteresseerd zijn in circulaire economie in de breedste zin van het woord: particulieren, ondernemers, aannemers, van alles kan ertussen zitten. De route loopt langs verschillende duurzame circulaire projecten en circulaire kunst. Aanmelden en/of meer weten over dit evenement kan via de website van Cirkelstad, meer informatie is ook te vinden op de website van Regio Zwolle Circulair.
- Inspiratiebezoek bouwproject De Kabel, vrijdag 10 februari: Cirkelstad Zuid-Holland organiseert een inspiratiebezoek naar De Kabel: 7 circulaire, duurzame herenhuizen in Voorhout. Een project van Van der Hulst Bouwbedrijf. Daarnaast gaan deelnemers met elkaar in gesprek, samen met de gedeputeerde Meindert Stolk van de provincie Zuid-Holland; hoe kunnen we met elkaar de circulaire bouweconomie versnellen en opschalen in Zuid-Holland en wie is daarvoor aan zet? Meer informatie vind je via deze link.
- Presentatie en rondleiding circulaire overslag REMONDIS Almelo, zaterdag 11 februari: REMONDIS vertelt je van 10:00 uur tot 11:00 uur alles over het managen van afvalstromen, van advies en afvalinzameling tot transport en recycling naar nieuwe grondstoffen. Meer informatie vind je via deze link.
Circular Award Public 2023: Provincie Gelderland
De komst van het nieuwe Huis der Provincie in Gelderland zorgde ervoor dat het provinciale kantoorgebouw Prinshof A overbodig was geworden. Het gebouw is op een duurzame manier en zeer zorgvuldig uit elkaar gehaald. Dankzij deze methode, ook wel ‘circulair delven’, krijgt maar liefst 92% van de materialen van het oude gebouw een tweede leven in de nieuwbouw.
Juryvoorzitter Jacqueline Cramer (hoogleraar Duurzaam Innoveren bij Universiteit van Utrecht): “Een voorbeeld van Re-use op de R-ladder! De CO2-winst is groot omdat beton een zeer vervuilend materiaal is. Daarnaast is het een schaalbaar project en een heel gezonde businesscase. Iedereen zou dit zo moeten doen!”
De overige finalisten waren WaardeRing en Gemeente Leeuwarden.
Lees ook: Broodje Verhaal: storytelling met Cor Hospes en Ellyne Bierman (Reflower)
Circular Heroes 2023
Hilde Sijbring (Circular Finance Lab), Bert van Son (MUD Jeans) en Paul Terwisscha van Scheltinga (Volksbelang) ontvangen de erkenning 'Circular Hero 2023' voor hun bijdrage aan de circulaire transitie. De jury schreef in haar rapport:
- Over Hilde Sijbring: “Financiering gaat ontzettend belangrijk worden voor het maken van een circulaire transitie en Hilde is een echte finance Circular Hero! Ze verandert de financiële sector, een sector die achterloopt, van binnenuit met Circular Finance Lab. Ze toont durf!”
- Over Bert van Son: “Tien jaar geleden zette Bert MUD Jeans op na met eigen ogen te hebben gezien wat er in de mode-industrie gaande is. Nu komen zij met de 100% circulaire spijkerbroek. MUD Jeans innoveert door research en development en vecht tegen de grote namen, wat Bert een échte pionier maakt.”
- Over Paul Terwisscha van Scheltinga: “Paul focust zich hoog op de R-ladder in een markt waar dit niet heel vanzelfsprekend is. Hij brengt veel inzicht in oplossingen voor circulair bouwen en het is hem gelukt om binnen woningcorporaties niet te slopen. Dat is alleen al 10 punten waard!”