Nieuws Duurzaamheid

Werkgever kan personeel bij duurzaam reizen belonen met spaarpunten Mobimiles

Het Erasmus MC stelde zich al ten doel om 10 procent van de medewerkers op de fiets naar het werk te laten komen. Deze week zet het Rotterdamse ziekenhuis een nieuwe stap op weg naar duurzaam woon-werkverkeer met de landelijke pilot voor Mobimiles. ,,Een prachtige testcase”, zegt Mobimiles-oprichter Teus van Grootveld.

Yvonne Keunen (AD) 11 oktober 2021

Fiets werk man tas pak

Duurzame kilometers worden beloond met spaarpunten die in een webshop kunnen worden verzilverd. Foto: Shutterstock

Wat zijn Mobimiles?

Teus van Grootveld tegen het AD: ,,Het is een nieuw beloningsprogramma voor werknemers die duurzaam van, naar en voor hun werk reizen. Fietsen, lopen, ov of elektrisch: het valt allemaal onder duurzaam reizen, zolang het maar geen CO2 of fijnstof uitstoot. De duurzame kilometers worden beloond met spaarpunten die in een webshop kunnen worden verzilverd.”

Waarom dit idee?

,,Mensen die vlakbij hun werk wonen en de fiets naar kantoor pakken, krijgen geen reiskostenvergoeding. Dat is krom. Zet nou eens een beloning tegenover gewenst reisgedrag, is de gedachte. Daarmee hopen we ook anderen over de streep te trekken. Want 70 procent van alle werknemers in Nederland die op fietsbare afstand van hun werk wonen, laten het rijwiel in de schuur. Er is nog een wereld te winnen.''

''Wie meedoet, bepaalt zijn eigen spaardoel en inspanning. Bovendien mag je ook nog steeds met de auto als dat nodig is''

Teus van Grootveld, oprichter Mobimiles (foto onder)

Foto: Teus van Grootveld.

Voor wat voor cadeaus kun je sparen?

,,Het gaat om duurzame producten die CO2-neutraal geproduceerd worden en waarvoor geen plastics worden gebruikt. Denk aan een laptoptas van leerrestanten of een toilettas van appelleer, duurzame zeep of een regencape van hergebruikte petflessen. De werkgever betaalt daar zo’n 2,50 euro per deelnemer per maand aan mee.”

Is deelname verplicht?

,,Nooit. En wie meedoet, bepaalt zijn eigen spaardoel en inspanning. Bovendien mag je ook nog steeds met de auto als dat nodig is.”

Lees ook: Fietsuniek start door en zet vol in op online service: 'Daar liggen de meeste kansen'

Het Erasmus MC heeft 13.000 werknemers, die doen vast niet allemaal mee

,,We beginnen met 25 deelnemers. Als het systeem werkt en de inhoud van de webshop bevalt, willen we het uitbreiden. Ook buiten het Erasmus MC. Daar bestaat al belangstelling voor, ook van andere Rotterdamse bedrijven.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws