Nieuws Duurzaamheid
Diervriendelijk anti-wespenmiddel van ondernemer Lex Burki verovert nu ook Spanje
Lex Burki twijfelde een jaar geleden nog aan zijn uitvinding, maar nu is zijn diervriendelijke anti-wespenmiddel een hit met honderdduizenden spuitbussen in voorraad en Spanje als zijn nieuwste afzetmarkt. Net op tijd voor het opkomende wespenseizoen.

Lex Burki, uitvinder van de Wexit. Foto: Jan de Groen
De setting is totaal anders dan de eerste keer dat de krant met hem sprak. Toen in een kantoortje op een bedrijventerrein, waar Lex Burki, uitvinder en ondernemer, zijn nieuwste geesteskind liet zien. Hij was erachter gekomen dat hij wespen, die graag BBQ's en gezellige buitenfeestjes lijken te willen verstoren, met een waterverstuiver terug naar hun nest kon sturen.
,,Het zijn spuitbusjes gevuld met bronwater, dus onschadelijk, en aerosolen, waardoor je een nevel krijgt", legde hij uit. ,,Dat is het verschil met een plantenspuit. Als je een wesp daarmee raakt, wordt-ie te nat om te vliegen en gaat-ie dood of wordt agressief. De Wexit is een wolkje vocht, veilig voor iedereen.”
"Juist omdat het zo eenvoudig en onschuldig is, denken wij dat het een grote kans van slagen heeft"
Wespenplagen in Europa
De diervriendelijke manier om wat te doen aan de wespenplagen, waarover iedereen klaagde - van horeca tot kampeerders - sloeg na de publicatie in als een bom, zegt hij. Iedereen schreef of sprak er op de radio over. ,,We kregen duizenden aanvragen, maar we konden toen amper aan flesjes komen.”
En dan nu. Augustus, in Europa de maand om je te ergeren aan een overvloed van insecten, staat voor de deur en Lex Burki staat bovenop twee pallets met busjes. ,,Hoe ouder hoe gekker”, herhaalt hij lachend de woorden van zijn kinderen in opnieuw het AD. Het zijn er gauw een paar duizend, rekent Burki voor, bestemd voor de Spaanse markt.
Op elke Spaanse straathoek
Met zakenpartner en horecaman Robin Bravenboer heeft hij een deal gesloten met de Farmacias, de apotheek die nog net niet op elke Spaanse straathoek is te vinden. Enkele dagen later appt hij een foto, waar de Wexit pontificaal op de toonbank van zo'n Farmacia staat. Om erbij de te vermelden dat hij in Nederland zojuist in zee is gegaan met de Sligro en de Zegro, twee groothandels.
Hij heeft nu een voorraad van 800.000 busjes, in tafel- en zakformaat en in zes talen. ,,Vorig jaar ging het mis met de voorraad. Nu zijn we er klaar voor als ‘de paniek’ toeslaat", glundert hij. Wespen zijn echt een probleem, vult partner Bravenboer aan. ,,In de paar maanden dat je terras lekker vol zit, is dit een ideale oplossing. Juist omdat het zo eenvoudig en onschuldig is, denken wij dat het een grote kans van slagen heeft.”
Lees ook: Jonge ondernemer Twan (23) lanceert milieuvriendelijke hondenvoeding op basis van insecten
Burki: ,,Ik weet dat het werkt. Het uitleggen aan een groter publiek blijkt lastiger. Ze moeten het zien. Dus ga ik langs bij cafés en restaurants, laat ze het spuitbusje zien en dan spuit ik ook even in mijn eigen gezicht om te laten zien hoe onschuldig en milieuvriendelijk het is. Dat is steeds weer een momentje, hoor.”
Lees ook: Hoe Protix met de zwarte soldaatvlieg de voedselketen op zijn kop zet
Wexit moet zichzelf promoten
Waar Burki en Bravenboer trots op zijn, is dat ze geen verdelger op de markt zetten. ,,Er worden geen wespen, toch nuttige beestjes waarvan er al steeds minder zijn in de natuur, doodgeslagen. Met de Wexit worden ze alleen verjaagd.” Wie denkt dat ze alles op alles zetten om dit jaar hun slag te slaan, komt bedrogen uit. Er komt geen grootse campagne. Het product moet zichzelf promoten, vinden de twee. ,,We hebben allebei nog een baan”, zegt de uitvinder. ,,Volgend jaar weer een jaar", meent de horecaman.
Burki heeft wel een doel voor ogen. ,,We willen wel bekendheid en een positie verwerven. Iedereen heeft een hekel aan die beestjes, dus er is hoe dan ook een markt voor. Maar ik wil vooral dat men er blij mee is. Mijn drijfveer is dat mensen die sceptisch zijn, toch zeggen: het werkt. Omzet en winst zijn mooi. Maar nog mooier is wanneer de Wexit een begrip wordt. Als we er dan wat geld mee verdienen, is dat meegenomen.”