Nieuws Duurzaamheid
Zeeuws muziekfestival Vestrock introduceert duurzaam waterzakje
Vrijdag begint het driedaagse muziekfestival Vestrock in Hulst. Daar is duurzaamheid, net als bij veel andere festivals, een belangrijk thema. De nieuwste duurzame toevoeging? Het waterzakje, ontwikkeld door Dow.

Een beetje muziekfestival denkt tegenwoordig groen. Denk aan het inruilen van plastic bekers voor drankbonnen op grote festivals als Lowlands en Rock Werchter, waar je ook duurzaam voedsel als gewokte sprinkhanen en meelwormen kunt eten. Als je wilt.
Zwarte website
Vestrock heeft duurzaamheid sinds de eerste editie acht jaar geleden hoog in het vaandel staan. ,,Omdat we het heel belangrijk vinden", zegt organisator Marcel Verhaar. Neem bijvoorbeeld de website. De achtergrondkleur is zwart, omdat dat minder energie voor de computer kost.
En er is meer, vertelt Marcel. ,,Onze leveranciers zoeken we eerst lokaal of regionaal. Dat kan natuurlijk niet altijd, maar we streven er wel naar. Eten dat overblijft schenken we aan stichting De Melkkan (die opkomt voor arme mensen in de gemeente Hulst, red.). Vorig jaar hebben we de slaapzakken die op de camping bleven liggen aan het tentenkamp in Calais gedoneerd. Je wilt niet weten wat er allemaal achterblijft op zo'n festivalcamping."
Lezingen over duurzaamheid
Via de programmering probeert de organisatie ook bezoekers wat bij te brengen over duurzaamheid. Het was jarenlang het hoofdthema van de Vestrock University, waar professoren en hoogleraren lezingen over duurzaamheid gaven. ,,Zoals over het eten van insecten. 'Duurzaamheid' is nu niet meer het hoofdthema, maar de lezingen zijn er wel mee verbonden."
Lees ook: Duurzaamheid is gewoon business
Dow
Nieuw dit jaar is het waterzakje, dat is ontwikkeld door Dow. Een uitdeelteam overhandigt de zakjes, waar je uit kunt drinken, aan bezoekers. Als ze leeg zijn, kunnen ze opnieuw gevuld worden. Volgens Dow wordt zodoende CO2-uitstoot voor het maken van een petfles en het transport over de weg voorkomen.
Marcel: ,,Er gaat zó veel water doorheen... Daarom spoelen de toiletten door met water uit de Vest. Dat water wordt trouwens wel netjes gezuiverd voor het terug de Vest in gaat..."