Nieuws Duurzaamheid
Zo maak je van duurzaam een winstgevende business
Erik Toenhake (54) uit Arnhem vond met DutchSpirit de weg van duurzame maatpakken naar duurzame werkkleding. Hij laat zien dat duurzaam winstgevend kan zijn.

Aan duurzaamheid verdienen, kan dat?
,,Ik ben vanuit de financiële wereld in DutchSpirit gerold. Dit bedrijf is door twee broers opgezet uit onvrede over de massaproductie in de kledingindustrie en de verspilling, vervuiling en uitbuiting in deze branche. Hun droom om duurzame kleding te produceren, om de circulaire economie mede vorm te geven, is de mijne geworden. We maken maatpakken van eco-wol, met statiegeld en de mogelijkheid te leasen. En we maken recyclebare werkkleding. Na zes jaar zijn we in staat inkomen uit de stijgende omzet te genereren."
Wie zijn uw kopers?
,,Het duurzame pak trekt vooral de aandacht van mensen die bewuste keuzes maken in het leven. Die al elektrisch rijden of biologisch eten. Daar zit onze markt. Laatst was ik op een congres met 1.000 duurzame ondernemers. Laten vijftien mensen ons pak dragen. Dan zijn er nog 985 die het bij de gangbare kostuumwinkels hebben gekocht. We hopen deze groep ook te overtuigen. Het maatpak is ons visitekaartje naar bedrijven. Juist in een tijd dat die meer inzetten op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, kunnen ze laten zien dat duurzaam er goed uitziet."
Hoe ontwikkelt u het bedrijf door?
,,We begonnen met maatpakken en we bleven zoeken naar mogelijkheden om kleding te maken die maximaal recyclebaar is. Dat is lastig, doordat bijna alle stoffen blends zijn van bestanddelen. Zo kwamen we uit op Inspire, een innovatieve stof van 100 procent polyester die zich uitstekend leent voor het maken van werkkleding én die volledig voldoet aan de cradle-to-cradlenorm. Vorig jaar stonden we dankzij dit product in de finale van Nederland Circulair, een wedstrijd voor ondernemers in de circulaire economie."
We bleven zoeken naar mogelijkheden om kleding te maken die maximaal recyclebaar is