Nieuws Duurzaamheid
Nederlander bouwt grootste zonnepark van Europa: ‘Minder grote visuele impact dan windmolens’
De Spaanse zon is voor veel Nederlanders de belangrijkste reden om er jaarlijks de costa’s op te zoeken. Maar diep in het binnenland van Spanje is een uit Nederland afkomstig bedrijf om andere redenen op zoek naar die zon: Soto Solar ontwikkelt er het grootste zonnepark van Europa.

Bas Dekker, ceo van Soto Solar, gaat het grootste zonnepanelenpark van Europa bouwen. Foto: AD/Edwin Winkels
In Saceruela, een dorpje ruim 200 kilometer ten zuidwesten van Madrid, wonen nog geen zeshonderd mensen. De dichtstbijzijnde omringende dorpen, even klein, liggen op 20, 30 kilometer afstand. Daartussenin een enkele stille weg en de dehesa, het typische landschap in dit deel van Spanje: een geelkleurige grond met, op gepaste afstand van elkaar, duizenden steeneiken.
In deze indrukwekkende leegte van Castilla-La Mancha, het land waar Don Quichot eeuwen geleden tegen de windmolens vocht, heeft Soto Solar zo’n 2500 hectare aan grond vastgelegd voor huur. Licht heuvelachtig terrein waarop, ver weg van de bewoonde wereld, de komende jaren een zonnepark moet verrijzen dat 1200 megawatt (1,2 gigawatt) piekvermogen aan stroom kan leveren, is te lezen op AD.nl.
''Alle landen hebben grote ambities met duurzame energie, en ook de vraag onder de bedrijven naar bijvoorbeeld groene waterstof wordt heel snel groter''
Grote ambities
,,Die grootschaligheid is heel belangrijk. Alle landen hebben grote ambities met duurzame energie, en ook de vraag onder de bedrijven naar bijvoorbeeld groene waterstof wordt heel snel groter”, zegt Bas Dekker (50), medeoprichter van Soto Solar, dat in 2019 door de Nederlandse bedrijven Stecc en Hartenlust Group werd opgezet. Kort daarna streek Dekker met zijn vrouw en vier kinderen neer in Madrid om met de ontwikkeling van het park te beginnen.
,,Madrid is de hoofdstad van de energietransitie”, weet Dekker zeker. Dit voorjaar zullen er in de Spaanse hoofdstad verschillende internationale energieconferenties worden gehouden, waaronder in deze maand een over duurzame energie; de Nederlandse minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, zal daarbij aanwezig zijn.
Spanje gidsland voor zonneparken
Spanje – groot, zonnig en dunbevolkt – is hét Europese gidsland voor grote zonneparken. Na een stilstand in het vorige decennium, vanwege gebrek aan subsidies en andere overheidssteun, is de ontwikkeling de laatste jaren weer in een versnelling gekomen. En intussen zijn de windmolenparken door blijven groeien. Samen met ook nog waterkracht haalde Spanje vorig jaar 45 procent van zijn energie uit duurzame bronnen, en er zijn veel dagen per jaar dat de duurzame productie die van fossiele bronnen overtreft.
Lees ook: Rasondernemer Sten (22) is nu makelaar in Spanje: ‘Voor gek verklaard'
,,Het probleem is dat Spanje qua energie altijd een soort eiland is geweest, met nauwelijks verbindingen met de rest van Europa. Dat gaat de komende jaren veranderen, zeker nu Europa niet meer afhankelijk wil zijn van gas uit Rusland”, zegt Dekker. En duurzame energie is vanzelfsprekend een aantrekkelijk, gewild exportproduct, met groene waterstof als nieuwste aanwinst.
Dekker: ,,Groene waterstof heeft een enorme vlucht genomen. Toen ik hier in 2018 begon, was nog niemand daarmee bezig. Nu wordt het waarschijnlijk een belangrijk onderdeel van ons zonnepark, waarmee we zo verschillende opties hebben: energie opwekken en die aan het netwerk leveren én groene waterstof produceren; daarvoor is veel interesse in de grote industrie.”
''We zorgen natuurlijk voor werkgelegenheid in de regio, tijdens de bouw voor 2.500 banen voor twee, drie jaar. En daarna veertig, vijftig banen als het park eenmaal in bedrijf is''
Lokaal begonnen
Proyecto Erasmo is de naam van het park van Soto Solar. Een enorm project dat tijd en geduld behoeft. Dekker wilde niet als een Nederlandse kolonist neerstrijken en het maagdelijk land bij Saceruela veroveren. ,,We zijn lokaal begonnen, praten met de mensen in het dorp zelf, onder wie ook enkele landeigenaren. We sponsoren daar bijvoorbeeld de sportclub. Tegelijkertijd is er de regionale overheid, die is heel belangrijk. En dan kom je uiteindelijk bij de centrale overheid in Madrid, die de regels bepaalt.”
Weerstand onder de plaatselijke bevolking is er vooralsnog niet. ,,Zonnepanelen hebben een minder grote visuele impact dan windmolens. En het park komt in de heuvels te liggen, je ziet het vanaf de weg niet eens liggen. We zorgen natuurlijk voor werkgelegenheid in de regio, tijdens de bouw voor 2.500 banen voor twee, drie jaar. En daarna veertig, vijftig banen als het park eenmaal in bedrijf is, en nog zo’n honderd als we ook groene waterstof gaan produceren.”
De voorbereiding duurt enkele jaren voordat er ook maar één zonnepaneel is aangelegd. Dat moet de komende jaren gaan gebeuren. Tegelijkertijd is Soto Solar bezig met het aantrekken van nieuw kapitaal; de totale kosten lopen op tot 1 miljard euro. Maar dan staat er uiteindelijk ook het grootste zonnepark van niet alleen Spanje, maar van heel Europa. Hoe groot een productie van 1200 megawatt is? Dekker: ,,In Nederland is 50 megawatt al groot.”