Nieuws Duurzaamheid

Zwols zonnepanelenbedrijf van start als energieleverancier: 'Wij willen in de transitie voorop lopen'

Zonneplan werkt aan een eigen energiebedrijf, ontwikkelt een ‘slimme’ laadpaal en bereidt een methode voor met een apparaat waardoor klanten met zonnepanelen gebruik kunnen maken van elkaars opgewekte energie. Daardoor zou ook overbelasting van het energienet worden voorkomen.

Lex van Kooten (AD) 29 september 2021

Paul van der Klooster Zonneplan zonnepanelen duurzaam groene energie

Paul van der Klooster, oprichter, eigenaar en directeur van Zonneplan: 'Ik beloof niets wat ik niet kan waarmaken.' Foto: Erik Karst

De nieuwe techniek past in een handpalm. Volgens Paul van der Klooster (50), oprichter, eigenaar en directeur van het Zwolse zonnepanelenbedrijf, zorgt de Connect voor een 'revolutie’ op het gebied van stroom delen en helpt overbelasting van het stroomnetwerk te voorkomen.

Lees ook: Flower Turbines: het stille broertje van de windmolen

Zonneplan neemt energietransitie in eigen hand

Het bedrijf, dat binnenkort zonnepanelen legt op het dak van zijn honderdduizendste klant, mag en gaat nu ook van start als energiebedrijf dat schone stroom uit zon en wind tegen inkoopprijs levert. Zo’n licentie om energie te kopen en verkopen heeft Zonneplan nodig om de energietransitie in eigen hand te nemen. ,,Wij willen in de transitie vooroplopen", zegt Van der Klooster in De Stentor.

De Connect kun je, legt hij uit, heel gemakkelijk in slimme energiemeters in de meterkast pluggen. ,,Je moet je voorstellen dat we straks honderdduizend klanten hebben, allemaal leveranciers aan het stroomnet. De Connect verbindt die allemaal met elkaar en houdt precies bij waar wanneer hoeveel stroom heengaat. We zien meteen als er ergens een overschot aan stroom ontstaat. Dat kun je dan sturen naar een woning waar ze dat net te kort komen.”

Aanzet tegen overbelasting van energienet

Zo’n slim netwerk (in energiekringen: smart grid) klinkt al een tijdje als de oplossing voor de overbelasting van ons stroomnet. Soms komt er zoveel energie uit zon en wind tegelijk, dat het net dat niet meer aankan. En omdat er steeds meer windparken, zonnevelden en zonnedaken bij komen, slaan de meters op steeds meer plekken ook steeds vaker in het rood. ,,Dan moet je molens en zonnepanelen uitzetten. Dat is natuurlijk doodzonde. Dat wil je niet.”

Niet dat hij met alleen Zonneplan ‘dat varkentje van de overbelasting van het net’ wel eventjes kan wassen. Maar hij levert al wel een mooie aanzet, zegt ‘nieuwe energie’-expert Maarten de Vries.

De Zonneplan Connect past in een handpalm.

Lees ook: Oud-topman Eneco bouwt zonneparking: zo wordt energietransitie ineens leuk

De Vries is programmamanager van het landelijke innovatienetwerk slimme energie voor de gebouwde omgeving (TKI New Energy) en noemt de innovatie ‘interessant en heel vernieuwend’. ,,De grote, bestaande energiebedrijven hebben ook wel wat projectjes hier en daar en pionieren een beetje. Maar het ook echt doen en uitrollen... Dat zie je in de kleinverbruikersmarkt (consumentenmarkt, red.) niet zo snel. Heel sterk dat Zonneplan dat wel doet.”

Zoeken naar duurzame oplossingen vergt miljardeninvesteringen

Overbelasting van het stroomnetwerk levert op meerdere plaatsen in het land problemen op. In grote delen van Oost-Nederland geldt al een terugleverbeperking op het stroomnet. Dat betekent dat kostbare duurzame stroom verloren gaat.

Netbeheerders zoeken de snelste oplossing in dikkere kabels. Dit duurt jaren en vergt miljardeninvesteringen. Alleen Alliander pompt tot 2030 al 1,2 miljard euro per jaar in verzwaring van het net. Maar, zegt Van der Klooster: ,,Je kunt het ook slimmer doen.” In een eigen mini-documentaire - die de Stentor alvast mocht bekijken - laat Zonneplan straks zien hoe dat slimmer eruit gaat zien.

"De batterij van de auto kan ’s avonds de lampen in je huis laten branden. Zo heb je je eigen stroom en is het niet meer nodig dat kolencentrales ’s avonds lopen te stampen"

Paul van der Klooster, eigenaar en directeur Zonneplan

Alles draait om de Connect. Nu al kunnen klanten zelf hun stroom slim regelen met een app van Zonneplan. ,,Stroom is niet de hele dag en elk uur even duur. Die schommelt. Op momenten dat er heel veel stroom op het net komt - vaak midden op de dag bij veel zon en wind - is die een stuk goedkoper en soms zelfs negatief. Dan krijg je geld toe als je stroom gebruikt. Dat moet je nu nog zelf regelen."

Stroom zoveel mogelijk binnen netwerk in plaats van op stroomnet

,,We zien bij onze klanten een heel hoog besef dat ook te doen. In de toekomst stuurt de Connect al jouw apparaten - zonnepanelen, thuisbatterij, laadpaal, elektrische auto, maar ook bijvoorbeeld jouw inductiekookplaat en warmtepomp - automatisch aan. Als je kookt, is het misschien beter niet ook gelijk de auto elektrisch te laden. En de batterij van de auto kan gemakkelijk ’s avonds de lampen in jouw huis laten branden. Op die manier heb je je eigen stroom en is het niet meer nodig dat kolencentrales ’s avonds lopen te stampen. Want de Connect regelt dat niet alleen bij jou, maar bij al onze klanten, per buurt of wijk.”

Je zorgt ermee, zegt Van der Klooster, dat stroom zoveel mogelijk binnen dat netwerk blijft en niet het grote stroomnet op gaat. Dan hoef je het net niet op zoveel plekken te verzwaren en dat scheelt kostbare investeringen en tijd. Nu loopt hij af en toe met klanten die zonnepanelen op hun dak willen leggen tegen ‘de grenzen van het stroomnet aan’. Straks is dat voorbij, voorspelt Van der Klooster.

Lees ook: 'Wij helpen ondernemers met duurzame keuzes maken'

Straks is trouwens heel dichtbij. Voor het einde van het jaar belooft Van der Klooster marktintroductie. En ook daarna blijft hij vernieuwen en nieuwe producten op de markt brengen. ,,We komen met een eigen ‘slimme’ laadpaal voor elektrische auto’s. Die is nu in de testfase. Met onze laadpaal kun je niet alleen laden, maar ook stroom uit de batterij van auto’s gebruiken voor bijvoorbeeld verlichting in huis. En de televisie, koelkast, computer... Die batterijen zijn zo sterk. In mijn auto zit er een van 90 kilowattuur. Dat is echt heel veel. Er blijft genoeg over voor de auto zelf.”

Zonnestroom voor later opslaan in thuisbatterij

Het liefst zou hij ook beginnen met thuisbatterijen voor zonnestroom die je niet gelijk gebruikt of kwijt kan. De tijd ontbreekt hem daarvoor doodeenvoudig en een thuisbatterij is best duur, waardoor die nog niet rendabel is. Dat komt vooral door de terugleververgoeding die netbeheerders moeten betalen voor zonnestroom die je aan het net levert. Die zogenoemde salderingsregeling zou vanaf 2023 in etappes verdwijnen. Maar de Tweede Kamer is daar nog niet helemaal over uit. En tot die tijd is ‘de batterij’ alleen iets voor wie die echt heel graag wil.

Nou ja, niet helemaal, zegt Van der Klooster. ,,Je zou bijvoorbeeld zelf je zonnestroom kunnen opslaan in je thuisbatterij. En die gebruiken op momenten van de dag dat de stroomprijs heel hoog is.”

Lees ook: Pieter Zwart gaat met Coolblue de verkoop en levering van energie in

Van de Klooster gaat er vanuit dat de nieuwe technologie op Solar Solutions International in Haarlemmermeer, de grootste vakbeurs voor zonne-energie in Noordwest-Europa eind deze maand, gespreksstof zal zijn. ,,Ik ga er zelf alleen heen als bezoeker. Wij zijn de ontwikkeling, maar ik wil tegelijkertijd ook geen ontwikkelingen missen.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws